diez-share-facebook.png
Guvernul turc a cerut Germaniei extrădarea jurnalistului Can Dundar, fostul redactor-şef al cotidianului turc de opoziţie Cumhuriyet, dar şi a altor 68 de persoane suspectate de terorism. Solicitarea coincide cu vizita președintelui turc Recep Tayyip Erdogan la Berlin, scrie vineri ziarul turc Yeni Asir, relatează dpa.

Turcia cere extrădarea “urgentă” a celor 69 de persoane, a spus cotidianul, adăugând că lista prezintă adresele şi fotografiile suspecţilor, arătându-i intrând şi ieşind din apartamentele lor din Germania, scrie agerpres.ro.

Pentru moment nu există nicio reacţie din partea Germaniei.

Can Dundar, fostul redactor-şef al ziarului de opoziţie Cumhuriyet, este acuzat de dezvăluirea unor secrete de stat. El trăieşte în exil în Germania din 2016 şi este judecat în absenţă în Turcia.

Dundar urma să ia parte vineri la o conferinţă de presă cu cancelarul german Angela Merkel şi cu preşedintele Erdogan, însă a anunţat pe portalul său media că nu va mai participa. „Am decis să nu particip,” a scris el.

Turcia ameninţase să anuleze conferinţa de presă dacă Dundar ar fi fost prezent.

Cotidianul Yeni Asir a precizat că în lista trimisă de Turcia se află universitari bine cunoscuţi, precum şi suspecţi pentru lovitura de stat eşuată din 2016, între care şi presupusul „creier” al puciului, Adil Oksuz. Turcia a cerut în iunie Germaniei să îi furnizeze informaţii cu privire la locul unde se află Oksuz, un confident al clericului Fethullah Gulen, acuzat de Ankara de orchestrarea tentativei de lovitură de stat, potrivit agenţiei de presă Anadolu.

Preluat de la: diez.md