dormit.jpg
În noaptea de sâmbătă spre duminică, între 29 și 30 octombrie, ceasurile s-au dat cu o oră înapoi, astfel ora 4.0 a devenit ora 3.0. Aceasta reprezintă tradiționala schimbare la ora de iarnă care are loc în ultimul weekend al lunii octombrie. Schimbarea orei nu se reflectă doar asupra acelor ceasornicului, ci și asupra organismului uman care este obișnuit cu un regim biologic.

Psihiatra Centrului Comunitar de Sănătate Mintală, Ana Codreanu, a precizat pentru IPN că schimbare de oră afectează sănătatea emoțională a oamenilor, cea mai mare problemă fiind perturbarea somnului.

„Avem niște ceasuri biologice și reflexe. În timp de jumătate de an ne-am trezit la o oră, dar când ora să schimbe, persoana trebuie să se adapteze la un regim nou, ceea ce provoacă anumit disconfort”, a menționat medica.

Pentru a trece mai ușor peste această perioadă, este recomandabil de a respecta ora de culcare. Ora optimă de culcare este 22.00. Oamenii au nevoie, în medie, de 7-8 ore de somn sănătos pentru a funcționa activ. Cât ține de regimul alimentar, ar fi bine de evitat mesele copioase la ora târzii. La fel, pentru adormire mai bună sunt binevenite plimbări înainte de culcare.

Potrivit specialistei, în perioada de la ora 23.00 până la ora 1.0 se secretă melatonina și hormonul somatotrop, hormonul de creștere pentru copii care influențează pozitiv și metabolismul persoanelor mature. „Dacă nu dormim perioada îndelungată de timp la aceste ore, riscăm să avem o consecință negativă asupra organismului, cum ar fi stări de oboseală cronică, epuizare. Persoanele care se confruntă cu probleme persistente de somn și ele nu dispar pe o perioadă lungă de timp, până în două săptămâni, trebui să se adreseze la specialist”, a spus psihiatrul.


În prezent, mecanismul prin care se schimbă ora, în preajma echinocțiilor de primăvară și de toamnă, respectiv, trecerea la ora de vară și la ora de iarnă, este folosit în peste 100 de țări din lumea întreagă.

Introdusă în anul 1916, ca o necesitate impusă de condiţiile economice generate de Primul Război Mondial, ora de vară a avut drept scop crearea unei economii în privinţa consumului de energie electrică şi termică.

Studiile efectuate în ultima perioadă au relevat faptul că această modificare a orei legale nu generează economii din punct de vedere energetic şi provoacă un puternic disconfort asupra marii majorităţi a populaţiei, iar modificarea orei generează perturbări ale transportului feroviar şi aerian.

Ca rezultat al consultării publice organizate în anul 2018 de către Comisia Europeană pe acest subiect, 84 % dintre europeni au răspuns în favoarea renunțării la schimbarea sezonieră a orei, iar la 26 martie 2019, Parlamentul European a votat în favoarea renunțării la schimbarea sezonieră a orei. Țările europene care au decis să mențină permanent ora de vară urmau să efectueze ultima schimbare în acest sens în ultima duminică din martie a anului 2021. Cele care au preferat să rămână la ora standard (ora de iarnă) urmau să schimbe ora pentru ultima dată în ultima duminică din octombrie 2021. 

Preluat de la: diez.md