Untitled-design-3.jpg

În acest an, va fi organizată pentru prima dată Olimpiada Internațională de Inteligență Artificială. Competiția se va desfășura în Bulgaria și este destinată liceenilor pasionați de lumea inteligenței artificiale. În cadrul concursului se pot înscrie atât elevii, cât și universitățile. Olimpiada urmează să se desfășoare în luna în iulie, august sau septembrie și va avea o durată de șapte sau opt zile.

Olimpiada oferă o platformă stimulativă din punct de vedere intelectual, unde elevii de liceu din întreaga lume își pot prezenta expertiza AI, creativitatea și abilitățile de rezolvare a problemelor. În cadrul competiției se pot înscrie toți cei pasionați de învățarea automată și sunt curioși să descopere acest domeniu.

Olimpiada Internațională de Inteligență Artificială constă din două runde: runda științifică și runda practică. În ambele runde, scopul soluțiilor nu este neapărat de a ajunge la răspunsul corect, deoarece este posibil să nu existe unul. Probele sunt orientate spre concluzii, pentru că participanții trebuie să proiecteze, să efectueze experimente și să genereze concluzii despre capacitățile și limitările AI.

Runda științifică

În această rundă, echipele participante primesc probleme care imită cercetarea științifică din lumea reală, procesul de prezentare și apărare a rezultatelor obținute într-o discuție științifică. Performanța în această rundă depinde de abilitățile de bază de codare și de înțelegere a elementelor fundamentale ale învățării automate.

Echipele primesc o serie de probleme bazate pe cercetările recente AI cu două până la patru săptămâni înainte de olimpiada propriu-zisă și lucrează la ele conform propriului program. La sfârșitul timpului alocat, echipele trimit soluțiile sub formă de cod de lucru și rezultatele modelului. Participanții trebuie să utilizeze Python pentru soluțiile lor și să se asigure că, la trimitere, computerele sau laptopurile lor sunt complet executabile în mediul Colab. 

Scorurile finale pentru această rundă se bazează pe punctele din soluțiile prezentate și pe performanța de luptă a echipelor, evaluate de juriu. În plus, comentariile și întrebările din partea publicului sunt evaluate și pentru un clasament individual al elevilor.

Runda practică

Această rundă se va desfășura în Bulgaria și are drept scop familiarizarea studenților cu funcționarea software-ului AI utilizat pe scară largă, cum ar fi ChatGPT, Dalle-2 și altele. Problemele necesită ca echipele să inspecteze, să analizeze și să explice întrebări științifice legate de comportamentul software-ului AI funcțional.

Echipele au mai multe probleme la care să lucreze timp de două sau patru ore, cu acces la un computer conectat la internet per echipă și fără alte dispozitive. Ei interacționează cu software-ul AI printr-o interfață grafică, așa cum ar face un utilizator obișnuit, prin urmare codarea nu este necesară în această rundă.

Răspunsurile transmise la sfârșitul timpului alocat sunt evaluate de către membrii juriului în funcție de un criteriu specific problemei care se poate baza pe:
# punctajul metric pe care l-a obținut o echipă;
# numărul de soluții valide pe care le-a găsit;
# ingeniozitatea soluțiilor;
# robustețea soluției.

Modul în care sunt alocate punctele va fi specificat în descrierea fiecărei probleme.

Pentru echipele care doresc să se alăture Olimpiadei Internaționale de Inteligență Artificială trebuie să completeze acest formular de acreditare. Dacă echipa pe care o reprezentanți este deja aprobată să vă reprezinte țara la olimpiade, trebuie să completați acest formular de înregistrare până pe 29 februarie.

Procesul inițial de acreditare este oferit gratuit. Cazarea pe durata olimpiadei, precum și transferurile de la și către punctul de intrare în țara gazdă, participarea la programul social și cultural sunt acoperite de gazdă. 

Organizatorii pot percepe o taxă de participare. Această taxă nu poate depăși suma necesară pentru acoperirea acestor costuri plus o cotă din costurile de organizare a concursului.

Regulamentul integral al Olimpiadei Internaționale de Inteligență Artificială poate fi consultat aici.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai noi oportunități #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Preluat de la: diez.md