cuplu-greutate.jpg

Depasirea greutatii normale este responsabila pentru o serie lunga de schimbari atat fizice cat si psihice.

Una dintre schimbarile survenite din cauza kilogramelor in plus este reprezentata de disfunctiile sexuale feminine si masculine severe care pot conduce la probleme conjugale ale cuplului in care unul sau ambii parteneri sufera de obezitate.

„In cazul femeilor, obezitatea cauzeaza probleme ginecologice importante precum menstruatiile neregulate si dezechilibrele hormonale. La barbati, obezitatea afecteaza negativ potenta sexuala  pentru ca depozitele adipoase ingusteaza sau blocheaza arterele de la nivelul organelor genitale. Impactul este unul negativ si afecteaza nivelul de testosteron, apetitul sexual si nu in ultimul rand functia orgasmica.” a declarat Bogdan Smeu, medic specialist chirurgie generala si chirurgie metabolica, Ponderas.

S-a dovedit stiintific ca grasimile care se depun in organism determina tulburari ale impulsului si ale excitatiei sexuale, respectiv disfunctii erectile. La barbati, gravitatea disfunctiilor depinde atat de indicele de masa corporala, cat si de circumferinta taliei – cei cu o circumferinta mai mare a taliei avand probleme de erectie mai mari decat cei cu o talie mai mica.

“In general, persoanele supraponderale se simt inconfortabil in intimitate. Multe dintre acestea se confrunta cu o atitudine de dezgust si de repulsie fata de propriul corp, se tem ca vor fi respinse sau ironizate de catre parteneri sau urasc cantitatea de energie pe care trebuie s-o investeasca in actul sexual. Rusinea ca acesti oameni vor fi catalogati ca „dizgratiosi” le inrautateste perceptia asupra propriului corp. Este deja cunoscut faptul ca atunci cand propria persoana este perceputa ca fiind neatractiva, satisfactia sexuala este redusa”, explica dr. Cosmina Peta, psiholog Ponderas.

Terenul intimitatii este terenul intalnirii cu imaginea de sine, increderea in sine si respectul de sine. Atunci cand acestea sunt profund afectate de opinia despre propria schema corporala, intimitatea este evitata sau respinsa complet. De aici izolarea si instrainarea iar cercul vicios se accelereaza in jurul devalorizarii personale. Cand  o persoana evita sau fuge complet de activitate sexuala este ca si cum se neaga ca persoana completa bio-fiziologic si afectiv. Refuzul de a intra in interactiuni intime este si o forma de autopedepsire, de tipul „nu sunt demn de a ma bucura de propriul corp, nu sunt in contact cu mine si imi neg nevoile corporale”. De aici pana la depresie sau anxietate e un singur pas.

Astfel, din cauza acestor probleme, persoanele cu depasire ponderala ajung sa evite contactele sexuale, devin anxioase si depresive, iar relatiile de cuplu au de suferit. Ele dezvolta sentimente de inutilitate si de devalorizare a propriei fiinte si ajung in cele din urma sa se desparta de parteneri.

Disconfortul psihologic este devastator si in cazul tinerilor cu probleme de greutate, care au o stima de sine scazuta, nu se implica in relatii de prietenie si au un sentiment permanent de „pericol social”, care le afecteaza negativ calitatea vietii.

Efectele benefice ale scăderii în greutate asupra vieţii sexuale

Modificarea pozitiva a aspectului corporal ce intervine dupa programul de chirurgie bariatrica (metabolica) imbunatateste atractivitatea dintre parteneri si face minuni asupra vietii conjugale.

  • Scaderea in greutate elimina rusinea, optimizand astfel orgasmul si toate aspectele de satisfactie ale functiei sexuale. Cu alte cuvinte, lucrurile nu sunt atat de tragice, daca se iau masuri de inlaturare a kilogramelor in plus.
     
  • S-a demonstrat ca femeile care au recurs la chirurgia bariatrica au avut o activitate sexuala satisfacatoare, dupa ce au slabit. Libidoul si satisfactia erotica au crescut pe masura debarasarii de kilogramele in plus.
     
  • Starile depresive au disparut, iar autoperceptia propriului corp li s-a imbunatatit.
     
  • De asemenea, la barbati, reducerea depozitelor adipoase de pe abdomen a determinat cresterea fluxului sangvin de la nivelul pelvisului, ceea ce a stimulat functionarea zonei genitale.

„Omul pe care la inceput il gaseam timid, timorat sau negativist, uneori furios mai degraba pe el decat pe altii, incremenit in propriul corp, incepe sa se transforme. Devine mai vesel, mai zambaret, se imprieteneste cu cantarul, cu oglinda, cu vitrinele si cabinele de proba, se imprieteneste mai presus de toate cu el insusi”, adauga dr. Cosmina Peta, psiholog in cadrul spitalului Ponderas.

Preluat de la: Csid.ro