biserica-din-lemn-iurie-svet-1.jpg

Wiki Loves Monuments, unul dintre cele mai mari concursuri de fotografie din lume, a anunțat câștigătorii ediției 2022. Locul 11 a fost atribuit imaginii fotografului Iurie Șveț – aceasta fiind prima dată în istoria concursurilor „Wiki Loves …” când Moldova a fost recunoscută la acest nivel.

În noiembrie 2022, Iurie a luat locul I cu fotografia sa la etapa națională a concursului concursului – Wiki Loves Monuments Moldova 2022.

Organizatorii Wiki Loves Monuments Moldova au menționat că decizia juriului de atunci nu i-a luat prin surprindere.

„Imaginea are o compoziție de neegalat, reușind să ilustreze celebra biserică din Hirișeni scoțând însă în evidență biserica de lemn mai puțin cunoscută de alături, și anume cea din Gârbova. Iurie e cunoscut pentru efortul său neobosit de a descoperi și aduce în prim-plan aspecte ascunse ale trecutului și prezentului Republicii Moldova.”

Mai jos puteți vedea fotografia lui Iurie Șveț, căreia i-a fost atribuit locul 11 în cadrul fazei internaționale a concursului Wiki Loves Monuments 2022.


Sursă foto: Iurie Șveț

Celelalte fotografii incluse în top 15 le puteți vedea aici.


Wiki Loves Monuments este un concurs de fotografie internațional, în care participanții sunt invitați să publice pe Wikipedia imaginile lor cu monumente arhitecturale, istorice și de artă. Prima ediție a fost organizată în 2010 într-o singură țară: Regatul Țărilor de Jos. Ulterior, concursul a devenit internațional, iar an de an interesul a crescut considerabil: până în 2021 numărul total de imagini încărcate a depășit cifra de 2 600 000.

În Moldova, concursul a fost organizat în premieră anul trecut, fiind acumulate aproape 3 000 de imagini care ilustrează 600 de monumente. În 2022, la concurs au participat 33 de participanți care au încărcat 3 707 imagini.

Preluat de la: diez.md