pixel.png

Chiar dacă este un aspect pentru care nu oferim atât de multă atenţie, igiena nazală este extrem de importantă pentru sănătatea noastră şi a copiilor noştri. Am stat de vorbă cu doamna doctor Ana Maria Apostol, medic specialist ORL, despre cum trebuie făcută igiena nazală corectă atât la adulţi, cât şi la copii, care sunt problemele care pot apărea dacă o neglijăm şi care sunt cele mai frecvente greşeli care se fac legate de acest proces.

Deşi nu ne dăm întotdeauna seama, respirăm un aer foarte murdar, plin de praf, noxe, pulberi toxice, alergeni şi, de asemenea, plin de bacterii şi virusuri. Pe toate acestea noi le inhalăm şi ele vor intra în cavitatea nazală unde se vor “lipi” de mucoasă. Aşa apar inflamaţia si congestia mucoasei nazale care vor da ca simptome: nas înfundat, iritat, uscat şi uneori chiar poate sângera.

Toate aceste elemente nocive din aer intră prin nas (pentru că acesta este poarta de intrare a aerului în organism) şi apoi se “plimbă” de-a lungul tractului respirator până la nivelul alveolelor pulmonare, provocând astfel dezechlibru la nivelul întregii mucoase respiratorii. Totuşi, nasul se comportă ca un filtru al aerului pentru organism. Asemenea unei site, el va încerca să reţină, la nivelul suprafeţei mucoasei, aceste elemente nocive. Şi, asemenea oricărui filtru, se va încărca şi se va “murdări”.

<!–

Formul de quiz

–>

Acest proces de murdărire a nasului se întâmplă zi de zi. Dar dacă mucoasa este deja murdară, ea nu va mai fi în stare a doua zi să mai filtreze şi să imunizeze aerul care va intra în plămâni.

Poate că ar trebui să ştiti că nasul are multe roluri foarte importante pentru organism: să filtreze aerul, să îl umidifice, să îl încălzească şi să îl sterilizeze. Dar dacă mucoasa nazală va fi murdară, aceste roluri nu vor mai fi îndeplinite cum trebuie şi organismul va avea de suferit. De aceea ca să eliminăm această “murdărie” aderentă de mucoasă nazală, ar trebui să ne spălăm în nas. Curăţarea zilnică a nasului ar trebui să ne intre fiecaruia în reflex, la fel ca spălatul pe mâini sau pe dinţi.


Igiena nazală corectă: cum trebuie făcută

Este foarte important ca spălarea nasului să fie făcută zilnic, de cel puţin două ori pe zi: dimineaţa şi seara. Dar, în funcţie de cât de înfundat şi congestionat simţim nasul, putem să îl spălăm şi de mai multe ori pe zi. Dar atenţie! Nu folosiţi apa de la chiuvetă pentru curăţarea nasului. Utilizaţi doar dispozitive sterile, create special în acest sens: spray-uri cu apă de mare şi xylitol şi irigatoare nazale. Pe acestea le puteţi găsi în majoritatea farmaciilor.

De asemenea, este foarte important modul în care se realizează această operaţiune de curăţare, respectiv poziţia capului: acesta va sta în pozitie verticală, cu vârful nasului în jos (indiferent dacă este vorba de un adult sau de un copil). Această poziţie va permite apei să intre în cavitatea nazală până în spatele nasului (dar trebuie avut grijă să nu ajungă în gât), va spăla pereţii cavităţii şi va elimina imediat în exterior elementele nocive inhalate. Pozitia de curăţare este foarte important, deoarece dacă vom sta la orizontală jetul de apă se va duce în gât, unde vor aluneca toate aceste impurităţi care ulterior vor inflama şi gâtul (faringele şi laringele), de asemenea în felul acesta apa si secreţiile nazale vor ajunge mai uşor în trompa lui Eustachio şi urechea medie, pe care le vor inflama şi vom ajunge la otită medie şi catar oto-tubar.

Igiena nazală este importantă pentru toată lumea însă, se poate spune că este crucială în cazul copiilor. La aceştia, spălatul elimină secreţiile nazale care se formează în timpul răcelilor (şi nu numai). Dacă nasul nu este curăţat, secreţiile nazale, care adună o multitudine de germeni, vor infecta continuu mucoasa şi copilul va fi mereu răcit.

Sfatul doamnei doctor Ana Maria Apostol: dacă vreţi un copil sănătos, care să nu mai fie “răcit” non-stop, spălaţi-l în nas zilnic. În felul acesta veţi elimina din nasul lui germenii şi alergenii care altfel vor staţiona acolo şi vor creşte sensibilitatea nazală şi pot declanşa rinite alergice şi rinite catarale suprainfectate bacterian.

De asemenea, igiena nazală este foarte importantă în tratamentul unei răceli, al unei sinuzite, dar şi în prevenirea apariţiei acestora.

Concluzia este evidentă: dacă avem grijă ca nasul să fie în permanenţă curat avem şanse foarte mari să nu mai răcim, să nu mai fim alergici şi să respirăm uşor. Transformaţi această curăţare a nasului într-o rutină şi vă va scuti de multe neplăceri.

Preluat de la: csid.ro