diez-share-facebook.png
Camera Lorzilor din Marea Britanie a adoptat luni un amendament la proiectul de lege privind Brexit-ul ce dă parlamentului puterea de a împiedica guvernul să părăsească Uniunea Europeană în absenţa unui acord cu Bruxellesul.

La încheierea examinării sale de către Camera Lorzilor, textul trebuie să revină în următoarele săptămâni în Camera Comunelor, unde deputaţii l-au votat în ianuarie. Aceasta este cea mai recentă serie de lovituri pe care premierul Theresa May le-a încasat în ultimele săptămâni din partea Camerei superioare a Parlamentului britanic.

Săptămâna trecută, Camera Lorzilor a votat în favoarea păstrării Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene în legislaţia Regatului Unit, după Brexit.

Un amendament susţinut de opoziţie, care susţinea păstrarea Cartei în legislaţia britanică, a fost adoptat cu 316 voturi pentru şi 245 contra, scrie știrileprotv

Totodată, în urmă cu două săptămâni, cabinetul condus de Theresa May a suferit o altă înfrângere în Camera Lorzilor: a fost adoptat un amendament referitor la posibilitatea Marii Britanii de a rămâne în interiorul uniunii vamale după ieşirea ţării din Uniunea Europeană. Amendamentul respectiv, adoptat cu cu 348 voturi pentru şi 225 voturi împotrivă, nu afirmă în mod explicit că Marea Britanie trebuie să ajungă la un acord cu privire la uniunea vamală.

Şefa executivului britanic a declarat constant că Marea Britanie va părăsi piaţa unică şi uniunea vamală după ce va ieşi din UE, în martie anul viitor, astfel că Londra poate negocia propriile acorduri de comerţ liber.

Această poziţie a adâncit divizările din interiorul Partidului Conservator şi a extins perspectiva unei înfrângeri în Camera Lorzilor, unde conservatorii nu deţin o majoritate.

Dezbaterea privind rămânerea Marii Britanii într-o uniune vamală cu UE a devenit unul dintre subiectele controversate în dosarul Brexit. O uniune vamală care stabileşte tarife externe pentru bunuri importate în UE şi permite libera circulaţie a acestora ar oferi o soluţie la problema evitării unei ‘frontiere dure’ între Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord, adaugă Reuters.

La 2 martie acest an, premierul Theresa May a dat noi asigurări că Brexit-ul nu va periclita progresele realizate pe calea păcii în provincia Irlanda de Nord şi că Marea Britanie şi Uniunea Europeană au responsabilitatea comună de a găsi o soluţie asupra modalităţii de a evita o ‘frontieră dură’ între provincia Irlanda de Nord şi Republica Irlanda.

Preluat de la: diez.md