sanatate-mintala.jpeg
În ultima vreme, din ce în ce mai des se vorbește despre sănătatea noastră mintală și cum putem să o îmbunătățim. Acest lucru este cu adevărat important, deoarece avem tendința de a reacționa doar la starea fizică a corpului. Așa cum această perioadă este foarte stresantă din cauza valului de știri negative despre COVID-19 și război, dar și pentru absolvenții și absolventele care au susținut examenele și care își doresc acum să fie admiși sau admise la facultate, am decis să discutăm azi despre cum putem contribui la starea de bine a psihicului nostru.

În goana pentru a realiza cât mai multe, uităm de câțiva pași care, paradoxal sau nu, sunt simpli, dar care, fiind ignorați, ne pot afecta sănătatea mintală. Astfel, am decis să-ți reamintim câțiva pași pe care trebuie să-i respecți ca să te simți bine și în plan emoțional.

#1. Începeți frumos și plăcut dimineața. Studiile arată că anume dimineața avem nevoie să primi cât mai multe emoții pozitive. Asociază-ți dimineața cu o parte frumoasă a zilei, nu doar cu trezitul la ora șase, astfel un început pozitiv de zi îți va oferi un boost de energie.

#2. Deși ai auzit-o de multe ori, experții ne spun mereu că pentru o viață sănătoasă și pentru îmbunătățirea stării interioare, este necesar să practicăm un tip sport sau oricare alt efort fizic. Făcând un efort fizic, ne protejăm de depresie, anxietate, stres, somn neliniștit sau gânduri negative și multe alte gânduri negative, căci în timpul sportului se eliberează anumiți hormoni – endorfine – capabili să „inhibe” acești dușmani ai sănătății mentale.

#3. Oferă-ți zile pentru iertare și zile pentru mulțumire. Stocarea gândurilor negative îngreunează psihicul nostru, astfel este foarte important să poți să te desparți ușor de sentimentele precum furia și răutatea, într-un cuvânt să-ți oferi timp ca să ierți persoanele care au greșit.

Totodată, este necesar să avem zile în care suntem recunoscători pentru ceea ce avem, în care să mulțumim persoanelor și situațiilor din viața noastră, căci fericirea resimțită, de asemenea, este legată de biochimia organismului, ridică hormonii fericirii – dopamina, serotonina –, astfel reducând stările de anxietate, de depresie și de neliniște.

#4. Înconjoară-te de prieteni, familie și oamenii buni. Autorii articolelor scriu că nu trebuie să ținem sentimentele în noi, este necesar să le exteriorizăm cu cei apropiați pentru a ne simți parte componentă a societății. Fiind în conectivitate cu alții, reduci stresul, anxietatea și depresia, căci singurătatea este punctul declanșator al acestora.

#5. Modul de viață sănătos contribuie semnificativ la îmbunătățirea stării psihice, căci starea fizică e într-o relație strânsă cu cea emoțională. Deci somnul trebuie să fie prietenul tău fidel, căci privarea de somn este echivalentă cu o stare generală de rău și istovire, spun experții. Capitolele pe care încerci să le înveți la miez de noapte se vor reține pe foarte puțin timp în memorie fără șapte-opt ore de somn.

În același timp, și alimentația are o pondere mare, alimentele sănătoase – cum sunt nucile, peștele, fructele și legumele – sunt sursa energiei și vitalității, acestea ne pot ajuta să îmbunătățim memoria, să ne simțim liberi să realizăm tot ceea ce ne-am propus. E important să mâncăm și ceea ce ne place, căci asta ne face fericiți, iar când suntem fericiți deja știți ce se întâmplă.

Dar tu, pe care dintre aceste puncte nu uiți să le realizezi?

Preluat de la: diez.md