pixel.png

Dogma reprezintă din perspectivă religioasă, un postulat care este considerat drept adevăr absolut, infailibil, care nu poate fi pus sub semnul întrebării. De cealaltă parte. Preconcepţia este o idee sau părere admisă, adoptată dinainte, fără o cercetare sau o experimentare prealabilă (pre + conceput).

În opinia psihologului Laura-Maria Cojocaru atât dogmele cât şi ideile preconcepute se manifestă pentru psihicul uman ca nişte închisori conceptuale limitative. Totodată, specialistul este de părere că nimic nu a provocat mai multă suferinţă fiinţei umane decât dogmele şi ideile preconcepute după care s-a ghidat fără să se raporteze şi la adevărul celuilalt, deoarece, astfel de idei înseamnă în substrat un mod de gândire de tipul: ”eu am dreptate, tu nu ai şi adevărul meu este singurul valabil”.

“Deşi, în timp, atât dogmele, dar mai ales ideile preconcepute îşi dovedesc lipsa de bază logică şi tangibilă şi îşi arată în mod inevitabil falsitatea, oamenii au tendinţa să se cramponeze de acestea, uneori toată viaţa. Acest lucru se întâmplă deoarece, în mod paradoxal, oamenii îşi iubesc închisoarea, fiindcă aceasta le oferă sentimentul de siguranţă al lucrului cunoscut, al zonei de confort, al lui “eu ştiu, deci am dreptate”. Mai pe scurt spus, le oferă iluzia că sunt în control asupra vieţii lor. Realitatea este de fapt exact pe dos: abia atunci când ne atârnăm cu tot dinadinsul de ”dreptatea noastră”, am pierdut cu adevărat controlul asupra abilităţilor noastre de a ne adapta, evolua, accesa mai multe perspective, deci mai multe soluţii, de a eficientiza timpul şi resursele ş.a.”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.

<!–

Formul de quiz

–>

Mai mult decât atât, specialistul consideră că rezultatul concret al acestei atitudini este că oamenii nu obţin în viaţă ceea ce-şi doresc.

„Ghidatul acţiunilor după aceste reguli interne fixe, ne influenţează modul în care ne gestionăm timpul, energia şi resursele, abordăm relaţiile, acţionăm în profesie, acordăm atenţie creşterii personale”, mai adaugă psihologul.

Cum ne ţin în loc ideile preconcepute?

În general convingerile sau ideile preconcepute, care ne pot ţine pe loc, sunt formulate în mintea noastră sub forma ”cauză-efect”.

Iată câteva exemple:

1. „Ca să am viaţa pe care mi-o doresc, trebuie să am grijă să am totul în control”.

2. „Ce spun ceilalţi nu este valabil, pentru că eu am dreptate”.

3. „Dacă nu fac lucrurile aşa cum ştiu eu (a se citi: ”aşa cum am preluat de bun de la alţii”), nu e bine!”

4. „Dacă cineva a făcut o anumită acţiune, înseamnă că … (nu există altă variantă decât cea în care cred eu)”

5. „Nu pot trăi fără … (persoană, fiinţă, obiect, context)”.

Reformulări mentale recomandate de psihologul Laura Maria Cojocaru:

1. „Ca să am viaţa pe care mi-o doresc, renunţ la control şi găsesc modalităţi de adaptare astfel încât să-mi menţin starea de bine şi rezultatele dorite”.

2. „Fiecare om are dreptatea sa deoarece a avut experienţe de viaţă diferite şi pot învăţa şi eu ceva din aceste perspective noi”.

3. „Nu tot ce am învăţat de la cei din jur se potriveşte cu nevoile mele, chiar dacă este funcţional. Deci, este bine să explorez şi variante noi pentru a găsi ceea ce mi se potriveşte mai bine!”

4. „Orice acţiune poate avea şi altă însemnătate dacă am răbdare şi atenţie să înţeleg tot contextul”.

5. „Cum am trăit înainte fără persoana, fiinţa, obiectul, contextul …, pot trăi şi de acum înainte, dacă-mi dau voie să-mi accesez resursele interioare, să mă adaptez şi să cresc”.

Preluat de la: csid.ro