hipoglicemie.jpg

Cu siguranţă aţi păţit sau aţi auzit – persoane fac pauze foarte mari între mese pot avea mai des stări de leşin, se pot simţi ameţite şi fără energie. În acest caz poate fi vorba despre instalarea hipoglicemiei – scăderea anormală a concentraţiei sanguine a glucozei.

Unele persoane se trezesc dimineaţa şi sunt uşor ameţite. Acest fapt poate fi cauzat şi de scăderea glicemiei pe parcursul nopţii (a postului alimentar). În mod normal organismul menţine glicemia între 70 şi 110 miligrame per decilitru mg-dl de sânge. În caz de hipoglicemie concentraţia glucozei sanguine scade sub limita inferioară a normalului. În diabetul zaharat glucoza sanguină creşte prea mult, o modificare numită hiperglicemie.

Hipoglicemia – ce se întâmplă în organism

Conform informaţiiilor din Agenda Medicală Merk – Medicul Casei, apărută la editura All, scăderea glucozei sanguine interferă cu funcţionarea a numeroase organe. Creierul este deosebit de sensibil la scăderea glicemiei deoarece glucoza este sursa principală de energie pentru celulele cerebrale. Când glicemia scade mult sub limita inferioară a normalului, creierul răspunde prin stimularea glandelor suprarenale să elibereze epinefrină adrenalina, stimularea eliberării pancreatice de glucagon şi stimularea glandei pitulare pentru a elibera hormon de creştere. Toţi aceşti hormoni determină eliberarea hepatică de glucoză în circulaţia sanguină

<!–

Formul de quiz

–>

Hipoglicemia – postul alimentar

O altă situaţie în care poate apărea hipoglicemia este atunci când o persoană face pauze foarte mari între mese – aşa numitul post alimentar. În cazul acestui tip de hipoglicemie organismul nu mai este capabil de a menţiuine un nivel adecvat al glucozei sanguine după o perioadă în care aportul alimentar a fost sistat. Postul prelungit şi activitatea fizică intensă şi prelungită chiar şi după o perioadă de post determină numai rareori hipoglicemie la persoanele sănătoase. Există câteva boli care favorizează apariţia hipoglicemiei de post. La persoanele care consumă cantităţi mari de băuturi alcoolice fără a mânca, alcoolul blocheză eliberarea glucozei stocate în ficat. La pacienţii cu boli hepatice cum este hepatita virală, ciroza sau cancer ficatul devine uneori incapabil de a stoca suficientă glucoză. Sugarii şi copii care prezintă anomalii ale sistemelor enzimatice care controlează metabolismul glucozei pot de asemenea dezvolta hipoglicemie de post.

Hipoglicemia –  simptome şi semne

  • Transpiraţii
  • Nervozitate
  • Leşin
  • Palpitaţii
  • Oboseală,
  • tulburări de vorbire,
  • tulburări de vedere,
  • ameţeală,
  • crize consulsive 
  • comă

Hipoglicemia prelungită conduce uneori la leziuni cerebrale permanente. Simptomele pot debuta lent sau brusc, progresând de la disconfort uşor la confuzie severă şi panică în decurs de câteva minute.


Hipoglicemia – cum se diagnostichează

Diagnosticul se pune pe baza măsurării concentraţiei sanguine şi a simptomelor. Persoanele fără diabet care sunt predispuse la episoade de hipoglicemie pot adeseori evita aceste situaţii prin consumul frecvent de alimente în cantitate mică (în loc de trei mese pe zi). Indivizii predispuşi la hipoglicemie ar trebui să aibă la ei o notă de identificare care să informeze personalul medical de prezenţa acestei boli.

Hipoglicemia – cum se reglează rapid

Simptomele hipoglicemiei se ameliorează în decurs de câteva minute de la consumul de zahăr sub orice formă cum ar fi bomboane, glucoză, suc de fructe. Persoanele care suferă de diabet au de obicei asupra lor ceva dulce pentru a regla glicemia în caz de nevoie. Biscuiţii sau alte produse de panificaţie cu absorţie lentă sunt de folos după consumarea zahărului.
În cazul glicemiei severe, personalul medical administreză rapid glucoză pe cale intravenoasă pentru a preveni apariţia leziunilor  cerebrale.

Sursa Agenda Medicală Merk – Medicul Casei, apărută la editura All

Preluat de la: csid.ro