hernie.jpg

Hernia reprezintă exteriorizarea ţesutului din interiorul abdomenului şi are loc atunci când anumite părţi ale intestinului ies din abdomen printr-un orificiu numit hiatus. Această slăbiciune a ţesutului conjunctiv apare mai ales în zona inghinală şi ombilicală.

Slăbiciunea ţesutului este adesea congenitală, însă poate fi cauzată şi de efort excesiv sau de slăbirea muşchilor şi ţesuturilor conjunctive prin îmbătrânire.

Hernia ombilicală şi incizională (cauzată mai ales de vindecarea necorespunzătoare a unor incizii anterioare) reprezintă 20% din cazurile de hernie. În 80% dintre cazuri este vorba de hernie inghinală.

Bărbaţii peste 50 de ani, cei mai expuşi riscului de hernie

Hernia inghinală – cauze

La bărbaţi, hernia inghinală apare atunci când canalul inghinal nu se închide după naştere. În cursul dezvoltării fătului, testiculele se formează în abdomen şi, ulterior, acestea coboară prin canalul inghinal şi scrot, după care, de obicei, canalul se închide.

Hernia inghinală poate să apară încă din primele clipe de viaţă ale nou-născutului, însă este mult mai des întâlnită în rândul bărbaţilor mai în vârstă. Odată cu îmbătrânirea, musculatura, respectiv muşchiul abdominal ce formează pereţii canalului inghinal, devine tot mai slabă.

Efortul fizic (ridicarea, deplasarea unor greutăţi mari) poate cauza adesea lăsarea canalului inghinal şi apariţia herniei. În cazul persoanelor mai în vîrstă, aceasta poate fi cauzată şi de o slăbiciune a ţesutului conjunctiv.

Constipaţia persistentă, care îngreunează deosebit de tare muşchii abdomenului, poate accelera apariţia herniei. Foarte rar, hernia poate să apară şi în cursul unui accident, în cazul ruperii unui ţesut al organismului.

Simptomele herniei inghinale

Cele mai frecvent întâlnite simptome ale herniei inghinale sunt:

  • uşoară senzaţie de presiune
     
  • durere intensificată la defecaţie, ca efect al presiunii abdominale, la efort şi tuse
     
  • tulburări digestive
     
  • umflătură vizibilă şi palpabilă la locul durerii

Ce are de făcut bolnavul

În toate cazurile, bolnavul trebuie să se adreseze medicului, deoarece fără tratament sau o intervenţie mai complicată, hernia nu se vindecă.
Culcatul pe spate scade intensitatea durerilor numai pentru o scurtă perioadă de timp, iar dacă se efectuează operaţia, pacientul trebuie ca în primele luni să se menajeze şi să evite efortul. De asemenea, sunt recomandate exerciţiile uşoare de întărire a muşchilor abdominali, însă numai conform specificaţiilor medicului.

Netratarea herniei poate duce la complicaţii grave

Intervenţia chirurgicală este singura posibilitate terapeutică de a vindeca hernia, iar dacă este efecuată în timp util, aceasta nu prezintă nici un fel de pericole sau cmplicaţii.

Există însă şi situaţii când pacientul ignoră simptomele şi evită intervenţia chirurgicală, cel mai frecvent de teamă, cazuri în care se poate ajunge la ruptura intestinului şi blocajul ansei intestinale. În acest fel se ajunge la o circulaţie sangvină îngreunată, necrozarea peretelui intestinal şi chiar spargerea acestuia, cu urmări deosebit de grave din cauza bacteriilor ce pot cauza infecţia peritoneului.

Cum poate fi evitată hernia?

Hernia inghinală la sugari nu poate fi preîntâmpinată, însă la adulţi situaţia este cu totul alta şi putem să o prevenim dacă avem grijă ca musculatura abdomenului să nu devină „leneşă” cu timpul şi nu ne forţăm să ridicăm greutăţi cărora corpul nostru cu greu le poate face faţă.

Preluat de la: Csid.ro