1-9.jpg
Trei echipe interesate de a dezvolta medicina prin tehnologie vor continua să-și transforme și să-și îmbunătățească soluțiile digitale în etapa de Accelerare HealthTech! Ideile au fost selectate în cadrul Hackathonul HealthTech, care a adunat viitori doctori, studenți, biologi, antreprenori, startupuri, entuziaștii medicinei și tehnologiilor, dar și toți cei interesați de inovație și știință. Timp de trei zile, zece echipe au făcut schimb de experiență, au participat la sesiuni de mentorat și și-au crescut abilitățile pentru a dezvolta soluții de îmbunătățire a serviciilor din domeniul medical. HealthTech Hackathon face parte din „Verticala HealthTech 2021” – un program dedicat startupurilor tech care dezvoltă soluții pentru domeniul medical și este organizat de către Startup Moldova în colaborare cu Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, cu susținerea USAID și Suedia în cadrul proiectului Tekwill, dar și a partenerilor FreshBlood și SanoPass.

În etapa de accelerare, cele trei echipe câștigătoare își vor valida produsele, utilizând toate mijloacele necesare, susținerea și expertiza specialiștilor, atât din domeniul IT cât și cel medical, pentru a-și îmbunătăți produsele tehnologice și pentru a trece în următoarea etapă – cea de pilotare. La sfârșitul programului de accelerare, participanții vor avea posibilitatea să-și testeze soluțiile în practică.

Mihai Dascăm, proiectul „CoRLab Tech”, câștigătorul locului întâi: „Demult așteptam șansa să particip într-un Hackathon care combină ambele mele direcții profesionale – medicina și IT. Aici am avut șansa de a-mi enunța ideile mele si de a primi sfaturi de neprețuit în privința implementării și analizei pieței. Sper că acceleratorul o să-mi aducă și mai multe cunoștințe și experiență”.

Sergiu Motreac, proiectul „MyID”: „Suntem foarte norocoși că am fost invitați la acest eveniment care ne-a dat acces și oportunitatea de a discuta cu oameni de valoare și de a colecta date utile pentru validarea și adoptarea proiectului nostru la necesitățile curente ale pieții. Le mulțumesc organizatorilor, mentorilor și trackerilor pentru suportul acordat și efortul depus! La fel, consider că acest tip de eveniment dă un impuls destul de important pentru viitoarele proiecte de succes ale Moldovei.”

<!–

–> <!–

–>

Margareta Iachimenco, proiectul „Keep my child safe”: „Am participat la Hackathon pentru prima dată, am rămas foarte mulțumită și plăcut surprinsă. Am reușit să fac parte dintr-o echipă foarte creativă, împreună am ajuns în rândul primelor trei finaliști. Sunt foarte recunoscătoare trackerului și mentorilor noștri pentru sfaturi, sprijin și experiență de neprețuit.”

Zece soluții care au participat la Hackathonul HealthTech

# Locul întâi: „Corlab-Tech” – un soft care colectează și analizează datele furnizate de clienți pentru detectarea timpurie, dar și monitorizarea bolii Parkinson – o patologie cronică degenerativă;
# Locul doi: „Keep my child safe” – o soluție care își propune să ajute părinții cu copii cu vârsta sub cinci ani să monitorizeze și să urmărească temperatura celor mici, ritmul și frecvența respiratorie;
# Locul trei: „HeroDoc” – o aplicație care are drept scop îmbunătățirea relațiilor dintre pacienți și medici, prin eliminarea distanțelor;
# „Medplatform.md” – o platformă care vizează educația continuă pentru medici și personalul medical, include o gamă largă de colaboratori validați și o echipă de profesioniști din mai multe instituții medicale;
# „MyID” – Digital Health Passport – o soluție a pașaportului digital de sănătate care ajută la rezolvarea problemelor legate de rezultatele testelor verificabile, certificate de vaccin, controlul confidențialității și partajarea datelor;
# „Pharmec” – o aplicație care conectează companiile producătoare de produse farmaceutice cu pacienții;
# „Fastboss digital assistant for healthcare” – o aplicație care v-a ajuta personalul medical să completeze vocal în câteva secunde actele de rutină;
# „TeleMedPrevention” – o aplicație care rezolvă problema de a ajunge rapid la medic în contextul pandemic;
# „OMG! WELL BEING!” – o platformă care va conecta oamenii cu experți reali din domeniul medicinei;
# „intoAction” – o aplicație care își propune să susțină oamenii să fie activi, părăsind stilul de viață sedentar.

Ana Chirița, Directoarea Proiectului TEKWILL: „Suntem la etapa în care trebuie să învățăm să îmbinăm digitalizarea cu medicina pentru a oferi mai multe posibilități pe de o parte medicilor, iar pe de alta – pacienților. Aici mă refer la servicii digitale, o abordare individuală, expertiză, ajutor și practici moderne. Hackathonul HealthTech a adunat o comunitate de oameni cu idei, care sunt gata să le ajusteze pentru a fi implementate cu succes în domeniul sănătății, iar noi suntem gata să oferim toate instrumentele și platformele necesare pentru a  realiza aceste obiective.”

Mary Nemciuc, Coordonatoarea HealthTech Moldova: „Pentru Republica Moldova este important să fie aliniată la tendințele globale privind personalizarea necesităților umane în ce privește îmbunătățirea calității vieții și conexiunii digitale cu obiectele și organismele înconjurătoare. Sinergia dintre tehnologii și medicină este inevitabilă, doar astfel vor fi îmbunătățite considerabil prestarea serviciilor de sănătate.”

La realizarea hackathonului au participat peste 30 de mentori profesori, doctori habilitați, reprezentanți din mediul privat, startupuri și experți ai organizațiilor internaționale din domeniul healthtech.

De asemenea, participanții au fost ghidați de către trackeri, care au monitorizat progresele și au oferit sfaturile și conexiunile necesare. Printre aceștia au fost reprezentanți din ecosistemul din Kazasthan și Moldova precum: Evgeny Frolov, Aliona Rotaru, Dmitrii Albot, Gulzina Baltabaeva, Assel Seifulina, Ion Mocan, Iulia Cozacenco.

Stanislav Groppa, academician, Prorector pentru activitate de cercetare la  USMF „Nicolae Testemițanu”: „A fost un eveniment excepțional, unde cele zece echipe s-au prezentat în exclusivitate, cu implicare majoră, oferind soluții importante cu strategii bine punctate pentru digitalizarea sistemului de sănătate. Am încercat să le oferim anumite sfaturi și direcții de orientare prin implicarea mentorilor – specialiști și experți de valoare în medicină. Felicităm echipele câștigătoare și în același timp îi încurajăm pe toți să nu renunțe la ideile lor, pentru că există numeroase oportunități de finanțare”.

HealthTech Hackathon Moldova 2021 este organizat de către Startup Moldova în colaborare cu Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, cu susținerea USAID și Suedia în cadrul proiectului Tekwill, împreună cu partenerii FreshBlood și SanoPass.

Preluat de la: diez.md