Christmas-Healthy-Food.jpg
Sărbătorile vin, iar odată cu ele vine și marea tentație alimentară. Chiar dacă uneori este greu de rezistat, asta nu înseamnă că nu ne putem abține de la excese sau înlocui unele alimente care ne fac mai mult rău decât bine.

Am consultat un nutriționist ca să aflăm cum putem să evităm tot felul de dereglări intestinale, digestive și la nivel de metabolism. Iar ce am aflat este extrem de simplu de pus în practică.

Conceptul de „harm reduction”, adică reducerea daunelor, stă la baza recomandărilor pe care le-am primit de la Corina Dascălu. Ce înseamnă asta? Continuați să vă bucurați de micile plăceri culinare, însă înlocuiți unele produse alimentare care vă fac cel mai mult rău.

Primul sfat nu se referă doar la gătit, dar și la cumpărarea ingredientelor.

Atunci când mergem să ne aprovizionăm pentru sărbători, este important să ne facem o listă de ingrediente necesare și să nu deviem de la ea. Avem nevoie de listă, ca odată ajunși la magazin, să nu cumpărăm produsele amplasate strategic pe rafturile magazinelor, dar care nu ne fac bine.

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-tool„Pregătiți mâncarea doar pentru o zi, asta vă va feri de toxinfecțiile alimentare, straile de vomă și chiar diaree. Pentru mâncarea ce a stat pe masă, în condiții de temperatura ridicată, pusă la frigider și iar consumată este deja toxică. ”, ne spune nutriționista. Iar ca gătitul în fiecare zi să nu ne ia prea mult din timpul pe care îl putem petrece alături de cei dragi, să optăm pentru combinații ușoare, cum ar fi legumele pe care le putem pune la cuptor și asezona cu vreun sos special sau carne fără grăsimi.

 

Legumele sunt de nelipsit de pe masa de sărbătoare, ne explică Corina: „nu uitați de legume sub formă proaspătă și pregătite termic. Acestea sunt obligatorii acolo unde în meniul de sărbători persistă multă carne, proteină animală.”

Suntem obișnuiți din copilărie cu tradiționalele salate cu maioneză pe masa de Crăciun, așa că ne-a intrat în obicei să le gătim și noi. Chiar dacă sunt gustoase, ingredientul de bază este greu de digerat, hipercaloric și plin de grăsimi. Iar la toate astea, se adaugă conservanții, coloranții, agenții de îngroșare, cei de gust și multe alte subsanțe dăunătoare pentru organismul nostru.

„În loc de maioneză, pregătiți sosuri ușoare că de exemplu: ulei de măsline, muștar, miere de albini, suc de lămâie, sare sau cele din nuci de caju care cu ușurință pot înlocui gustul de maioneză. Aceste sos pot fi combinate cu orice salată din crudități și nu doar.”, ne recomandă nutriționista.

Un alt produs care nu lipsește din meniul de sărbătoare este alcoolul, de regulă, consumat în cantități exagerat de mari. Iată câteva argumente care vă vor convinge să beți mai puțin sau, poate, să-l exludeți de tot. „Alcoolul vă poate afecta digestia și vă va da o senzație de foame continuă și nu veți putea gestiona cantitățile. O alternativă de băutură care este permisă în timpul mesei și care ajută la digestie este apă caldă cu suc de lămâie și miere de albini. Puneți-o pe masă, într-o caraja ornată frumos.”

Nu putem renunța nici la deserturi de sărbători. Prima regulă și cea mai importantă este să nu le mâncăm după ce tocmai am savurat o mâncare. Așteptați să treacă cel puțin 2 ore sau lăsați-le pentru dimineața următoare, însoțite de un ceai, o cafea sau chiar o ciocolată caldă din curmale.

„Ca și deserte, vi le recomand pe cele raw vegane, care nu conțin produse de originale animală, nu e nevoie de procesul termic, sunt foarte sățioase și poți mânca chiar porții mai mare că nu riscați să va îngrășați.”, explică Corina Dascălu. Ne-a recomandat și o rețetă de bomboane gustoase și ușor de preparat:

Rețetă bomboane raw-vegane:
10-15 biluțe (bomboane)
– curmale hidratate din timp (se pun în apă): 600- 700 gr
– pudra cacao- 150 gr

– migdale (hidratate) sau oricare alte nuci: 200 gr
Ingredientele se pun pe rând la blender și se mărunțesc bine. După asta, se adaugă:

– rodii: 4-5 linguri
– fulgi de cocos – 200gr

După omogenizare se fac biluțele cu mâna în formă rotundă. Se trag prin fulgii de cocoș și se lasă la congelator sau la frigider.

reteta-de-bomboane-rafaello-varianta-raw-vegana_2_size2

După sărbători, nu uitați să reduceți treptat din cantități sau chiar să luați o pauză alimentară prin detoxifierea cu apă, ceaiuri și sucuri din legume, verdețuri și puține fructe.

Preluat de la: diez.md