pixel.png

Anul 2018 a fost anul dietei ketogenice şi, ce-i drept, nici anul acesta nu pare să se schimbe ceva. Celebrităţi precum Kourtney Kardashian, Alicia Vikander şi Vanessa Hudgens îşi menţin silueta cu ajutorul acestei diete şi nu ezită să le împărtăşească urmăritorilor de pe Instagram trucuri şi sfaturi în privinţa meselor şi regimului alimentar. Acelaşi lucru l-a făcut şi actriţa Halle Berry care a mărturisit că urmează dieta ketogenică de ani de zile, fiind o dietă care funcţionează perfect pentru corpul ei, mai ales că suferă de diabet. De asemenea, vedeta a dezvăluit că este dieta pe care a urat-o chiar şi în timpul sarcinii, dar cât este de sănătos?

Medicii recomandă dieta ketogenică în cazul unor afecţiuni medicale precum diabet, sindromul ovarelor polichistice şi epilepsie. Dar în cazul sarcinii, din motive evidente nu s-au realizat studii pentru a afla dacă este o dietă sigură în timpul sarcinii însă, există câteva studii care evidenţiază pericolele care apar în timpul sarcinii din cauza lipsei de acid folic. Carbohidraţii care se regăsesc în cereale şi alimente derivate sunt bogate în acid folic, important pentru dezvoltarea fătului, în special în primul trimestru de sarcină.

Galerie foto

vezi galeria 6 foto

<!–

Formul de quiz

–>

Femeile care urmează o dietă scăzută în carbohidraţi pe perioada sarcinii se expun riscului de a avea un copil cu probleme ale tubului neural, care poate duce la dezvoltarea unor afecţiuni precum anencefalie, o malformaţie care presupune dezvoltarea incompletă a creierului şi cutiei craniene sau spina bifida, arată un studiu din 2018. Tocmai de aceea, în anul 1998, Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor din Statele Unite cere creşterea acidului folic din pâine şi cereale, pentru a creşte şi consumul de acid folic în diete. De atunci, s-a înregistrat o reducere cu 65% în cazul problemelor de dezvoltare a tubului neural, arată Centrul de Prevenţie şi Control al Bolilor.

Excepţii se fac în cazul femeilor care suferă de diabet sau epilepsie. Dr. Greves, medic ginecolog, a declarat pentru Health că ”în medicină trebuie să cântăreşti riscurile şi beneficiile. Dacă ai epilepsie sau diabet, anumite medicamente folosite pentru tratarea acestor afecţiuni pot ajunge să fie mai dăunătoare fătului. În aceste cazuri, dieta ketogenică poate fi alternativa farmaceutică pentru controlul simptomelor şi asigurarea unei sarcini sigure”.

Dar în timp ce multe femei apelează la dieta ketogenică pentru a scăpa de kilogramele în plus, medicii recomandă ca pe timpul sarcinii să nu se urmeze diete pentru slăbit, mai ales diete pe care nu le-au încercat până acum. În fond, trebuie să ne concentrăm pe creşterea şi dezvoltarea bebeluşului, iar astfel de restricţii pot duce la deficitul de vitamine şi antioxidanţi necesari.

 

Preluat de la: csid.ro