gripa.jpg

Există patru tipuri de virusuri gripale. Gripa de tip A este cea mai comună, urmată de gripa de tip B. Ambele sunt foarte contagioase și au simptome similare.

Gripa, cunoscută și sub numele de gripă sezonieră, este o boală virală respiratorie care este cel mai frecvent întâlnită în lunile de toamnă și iarnă. Aceste virusuri se pot răspândi atunci când o persoană infectată strănută sau tușește, iar microparticule ajung în nasul sau gura altei persoane.

Gripa este diferită de răceala comună. Poate provoca boli grave și poate agrava unele afecțiuni medicale cronice, cum ar fi astmul, bolile de inimă și diabetul. În unele cazuri, poate duce la deces. În continuare descoperim care sunt diferențele dintre cele două tipuri de virusuri gripale, dar și ce schemă de tratament ar trebui să urmăm.

Virusurile gripale de tip A sunt prezente la animale (cum ar fi păsările și porcii), în plus față de oameni, în timp ce virusurile gripale de tip B circulă doar la oameni.

Virusurile de tip A apar mai frecvent decât cele de tip B. Noi subtipuri de gripă A pot apărea prin mutații și se pot transmite la oameni de la animale. Acest lucru poate duce la pandemii de gripă A, care nu sunt observate în cazul gripei de tip B.

Virusurile gripale cauzează, în general, mai multe îmbolnăviri în timpul sezonului de gripă. Subtipurile care circulă se schimbă de la an la an. Gripa de tip A este de obicei mai proeminentă la începutul sezonului de gripă, în timp ce gripa de tip B apare mai târziu.

Gripa de tip A și gripa de tip B au simptome identice. Cu toate acestea, severitatea simptomelor variază de la o persoană la alta. Dacă nu este tratată la timp, gripa poate dura săptămâni întregi.

Unele simptome comune ale ambelor virusuri sunt:

Simptomele severe care necesită asistență medicală imediată includ:

Atât gripa de tip A, cât și cea de tip B sunt de obicei transmise de o persoană infectată cu virusul, care tușește, strănută sau își transferă secrețiile respiratorii pe suprafețe. Picăturile care conțin virusul sunt apoi inhalate de alte persoane. Virusul poate fi, de asemenea, contractat atunci când o persoană atinge o suprafață contaminată și apoi își atinge gura, nasul sau ochii.

Atât gripa de tip A, cât și cea de tip B sunt foarte contagioase, iar oamenii sunt predispuși să le transmită altora în primele trei până la patru zile de la debutul simptomelor. Totuși, uneori, adulții sănătoși pot infecta alte persoane cu o zi înainte ca simptomele lor să înceapă.

Testele pentru virusurile gripale necesită o probă respiratorie, cum ar fi un exudat nazal, pentru a verifica prezența virusului gripal.

Gripa (influenza) este o infecție respiratorie cauzată de un agent patogen, adică de un virus. Există mai multe tipuri de teste pentru gripă, inclusiv:

Testele rapide, numite și teste antigenice pentru gripă, sunt cel mai comun tip de teste pentru această problemă de sănătate. Ele pot identifica prezența virusurilor gripale de tip A și B și funcționează prin detectarea unor părți ale virusului gripal numite antigene, care declanșează un răspuns imun.

Acestea implică de obicei introducerea unui tampon în nara pentru a preleva o probă și oferă rezultatul în aproximativ 10-15 minute, dar pot să nu fie la fel de precise ca alte teste pentru gripă. Poți avea gripă chiar dacă rezultatul testului rapid este negativ.

Testele rapide moleculare sunt teste pentru gripă care detectează materialul genetic al virusului gripal. Ele oferă rezultate în 15 până la 30 de minute și sunt mai precise decât testele rapide simple.

Aceste teste folosesc un tampon nazofaringian, proba este apoi trimisă la un laborator pentru analiză, iar cadrele medicale folosesc acest test și pentru persoanele care sunt internate în spital și prezintă simptome de gripă.

Alte teste de laborator specializate pentru gripă sunt mai precise decât testele rapide simple și testele rapide moleculare. Această metodă de testare se numește reacție de polimerizare în lanț cu transcriptază inversă.

Pentru aceste teste, cadrele medicale colectează o probă și apoi o trimite la un laborator pentru testare. Poate dura de la câteva ore la câteva zile pentru a obține rezultatele.

Teste pentru virusurile gripale A și B

De obicei, ești contagios cu o zi înainte de a avea orice simptome și rămâi contagios timp de 5-7 zile după ce începi să te simți rău.

Copiii și persoanele cu sistem imunitar slăbit pot elimina virusul chiar mai mult timp. Virusul gripal se poate răspândi până când simptomele dispar. Unii experți cred că există șanse să răspândești virusul în primele 3 până la 4 zile. Asta pentru că, cu cât tușești și strănuți mai mult, cu atât mai multe picături eliberezi în aer și pe obiectele din jur.

Febra este un semn clar. Ar trebui să rămâi acasă cel puțin 24 de ore după ce temperatura ta scade în mod natural, fără ajutorul medicamentelor.

Dacă te întrebi cât durează gripa la adulți, află că pentru persoanele care nu dezvoltă complicații grave ale gripei, simptomele durează de obicei între 3 și 7 zile. Unele persoane observă că simptomele lor se îmbunătățesc și apoi se agravează din nou sau că sunt mai severe în anumite momente ale zilei, cum ar fi dimineața.

Deși febra și cele mai severe simptome se rezolvă de obicei în decurs de o săptămână, unele persoane pot avea o energie scăzută timp de până la 2 săptămâni și este posibil să experimenteze tuse timp de până la 8 săptămâni.

Vaccinul antigripal reduce riscul de a contracta gripa, dar nu îl elimină complet. Cu toate astea, persoanele care se îmbolnăvesc de gripă după ce au primit doza de vaccin antigripal tind să aibă simptome mai puțin severe și care durează o perioadă mai scurtă.

Sugarii și copiii foarte mici, persoanele vârstnice și cei cu boli respiratorii pot avea simptome care durează mai mult. Aceste categorii sunt, de asemenea, mai vulnerabile la complicații grave ale gripei, cum ar fi pneumonia și dificultățile de respirație.

Majoritatea oamenilor se vor însănătoși de la sine în termen de 7 până la 10 zile și fără tratament.

Câteva lucruri pe care le poți face pentru a ameliora simptomele gripei sunt:

Poți lua, de asemenea, paracetamol, ibuprofen sau alte medicamente disponibile fără prescripție pentru a trata orice durere sau febră. Urmează întotdeauna instrucțiunile de pe prospect.

Diverse gargare, spray-uri pentru gât și pastile pentru gât sunt disponibile pentru ameliorarea durerii de gât. Unele persoane se ajută de lichidele calde, cum ar fi apa caldă cu miere, ceaiurile sau chiar, din contră, suptul de gheață pentru a ameliora durerea în gât.

Medicul îți poate sugera medicamente antivirale dacă ești expus riscului de complicații severe. Medicamentele antivirale ajută la scurtarea duratei bolii și reduc riscul de complicații.

Tratamentul antiviral este cel mai eficient atunci când este administrat în termen de 48 de ore de la apariția simptomelor.

Tratamentul antiviral nu este de obicei administrat persoanelor sănătoase cu vârsta între 5 și 65 de ani. Este cel mai eficient este pentru persoanele cu un risc ridicat de complicații, cum ar fi persoanele în vârstă și cele cu alte afecțiuni de sănătate:

De asemenea, ești la risc de boală severă dacă:

Antibioticele nu sunt de obicei folosite pentru tratarea gripei, deoarece antibioticele nu sunt eficiente împotriva infecțiilor virale. Dacă medicul tău îți prescrie antibiotice, acestea pot fi pentru tratarea complicațiilor gripei.

Utilizarea antibioticelor atunci când nu sunt necesare poate crește riscul de rezistență la antibiotice în viitor.

Tratamente gripă: în ce constă schema de tratament

Consultă medicul dacă:

Poartă o mască atunci când mergi la consultația medicală pentru a reduce răspândirea virusurilor către alte persoane.

Dacă ai simptome ușoare asemănătoare cu cele ale gripei și ești în general sănătos, de obicei nu este necesar să vezi un medic.

Foto: shutterstock

Surse de documentare:

Preluat de la: csid.ro