cuticue-ingrijire.jpg

Manichiura şi pedichiura sunt un must în orice sezon, iar respectarea regulilor corecte de îngrijire a unghiilor este condiţia unui look impecabil. Chiar dacă optăm pentru nuanţele de ojă în trend, trebuie să ne asigurăm că unghiile sunt sănătoase, cuticulele îndepărtate corect, iar hidratarea pielii se face permanent. Am stat de vorbă cu Alina Cuzuban, nail coutourier, care ne-a descris pas cu pas regulile unei manichiuri care nu atentează la frumuseţea şi sănătatea unghiilor.

CSÎD: Care sunt cele mai frecvente greşeli în privinţa îndepărtării cuticulelor?

Alina Cuzuban: Consider că cea mai greşeală este tăierea acestora până la inflamare. Organismul tinde să se regenereze şi astfel, vom avea parte de un efect contrar. O altă greşeală şi mai frecventă este lipsa hidratarii cuticulelor ceea ce duce la uscarea excesivă, exfolierea acestora. De cele mai multe ori, asta provoacă durere.
 
CSÎD: Care sunt cele mai periculoase instrumente de manichiura? Dar cele mai bune?

Alina Cuzuban: Cred că orice instrument de manichiură poate deveni periculos atunci când nu este folosit cum se cuvine. Cine nu stăpâaneşte acest domeniu nu ar trebui să se aventureze acasa cu tot felul de proceduri, ci să apeleze la un profesionist.

În ceea ce priveşte manichiura, eu recomand aparatul de pilit electric. Sunt şi situaţii în care cuticula se îndepărtează foarte bine fără să mai folosesc cleştisorul de cuticule.
 
CSÎD: Care sunt regulile de îngrijire corecte a cuticulelor?

Alina Cuzuban: Regulile se aplică pentru fiecare caz în parte. Pentru persoanele care nu obişnuiesc să îşi taie cuticulele, neavându-le evidente, împingem cuticula şi aplicăm ulei de cuticule ori de câte ori simţim nevoia de hidratare şi neaparat seara înainte de culcare. Pentru cazurile în care cuticula trebuie îndepărtată, se foloseşte aparatul de pilit electric şi optam pentru o manichiură dry. Este o tehnică de îndepărtare a cuticulei cu aparatul de pilit electic cu mai multe capete diferite.

Acest procedeu este potrivit pentru persoanele care au cuticula foarte groasă (în cazul domnilor se aplică foarte bine). Putem alege, de asemenea, o manichiură în care combinăm folosirea aparatului de pilit electric cu cleştisorul de cuticule, care ne ajută să îndepărtăm ce a mai rămas din aceasta.
 
CSÎD: Multa lume foloseşte unghierele. Care sunt dezavantajele folosirii lor?

Alina Cuzuban: Dacă folosim unghiera la tăierea unghiilor şi nu la tăierea cuticulelor (cum am auzit şi mi-e greu să-mi imaginez că este posibil), recomand ca mai apoi să apelăm la o pilă pentru finisarea unghiei. Dacă nu pilim unghia corect, vom avea în scurt timp o unghie exfoliată. Unghia se pileşte într-un singur sens pentru a preveni spargerea celulelor de cheratină care duce la exfolierea unghiilor.
 

sus

Cum se face corect manchiura?

CSÎD: Care ar fi paşii unei manichiuri corecte acasă?

Alina Cuzuban: Scurtăm unghiile pe forma dorită. Împingem cuticula sau o îndepărtăm dacă este cazul, apoi hidratăm cu ulei de cuticule şi cremă de mâini şi unghii. Degresăm unghiile cu dehidrator pentru a îndepărta orice urma de praf sau grăsime. După uscare, aplicăm un lac de bază în strat subţire (poate fi o bază tratament daca este cazul), apoi continuăm cu primul strat de culoare (pentru ca uscarea să fie mai eficientă, este bine să aşteptăm 2,3 minute după fiecare strat de lac).

Aplicăm al doilea strat de culoare, apoi ultimul strat este un top coat (putem alege un top cu uscare rapidă). Folosim creionul corector dacă este cazul şi foarte important este să evităm să ne spălăm cu apă foarte caldă, mai ales dacă seara este momentul zilei când ne facem manichiura.
 
CSÎD: De ce este important sa apelam la profesionişti periodic pentru îngrijirea unghiilor?

Alina Cuzuban: Să apelezi la un profesionist din când în când nu ţine numai de partea estetică, ci şi de sănătatea unghiei. Întâlnesc frecvent persoane care mă contactează cerându-mi sfatul, cu reale probleme la unghiile de la mâini sau de la picioare. Îmi trimit poze dacă nu reuşim să ne vedem, apoi îi direcţionez către medicul dermatolog cu care colaborez.

Şi aş dori să trag un semnal de alarmă: marea majoritate îmi spun că, deşi merg la un salon, nu au fost atenţionaţi în legătură cu problema lor. Treaba mea nu este să pun un diagnostic căci nu sunt medic, dar este important să înştiinţez clientul că unghia nu are un aspect sănătos şi vizita la medic este absolut necesară.
 
CSÎD: Cum trebuie să fie o pilă prietenoasă cu unghiile?

Alina Cuzuban: Pila nu trebuie să fie foarte abrazivă şi nu uitaţi: unghia se pileşte într-un singur sens!
 
CSÎD: Ce tipuri de manichiura se poartă în această vară?

Alina Cuzuban: Hai să începem cu ce nu se mai poartă. Rozul pal a devenit oarecum repetitiv, aşa că vara aceasta, pe catwalk a fost o explozie de culoare (aurii, metalice la Oscar de la Renta, roşu incendiar la Gareth Pugh).

Nu a lipsit nici French-ul reinterpretat cu un vibe londonez, unghiile statement la Preen, cu litere inscrise pe fiecare deget sau unghiile graffitti la Byblos. Inspiraţie există. Important este să decizi cu care rezonezi şi să te consulţi apoi cu expert care să îţi spună dacă ţi se potriveşte cu forma mâinilor, cu stilul de viaţă etc.

 

Preluat de la: csid.ro