diez-share-facebook.png
„Pacientul englez” de Michael Ondaatje a fost încoronată cea mai bună lucrare de ficțiune din ultimele cinci decenii ale Premiului Man Booker. Câștigătorul acestui premiu a fost ales de către public.

Toți cei 51 de câștigători precedenți au fost luați în considerare de un grup de cinci judecători special numiți, fiecare fiind rugat să citească romanele câștigătoare dintr-un deceniu al istoriei premiului, înainte ca romanele să se confrunte cu un vot public, care a durat timp de o lună pe site-ul Man Booker.

Judecătorii au ales următoarele titluri:
#pentru anii 70: „In a Free State” de V. S. Naipaul
#pentru anii 80: „Tiger” de Penelope Lively
#pentru anii 90: „The English Patient” de Michael Ondaatje
#pentru anii 2000: „Wolf Hall” de Hilary Mantel
#pentru anii 2010: „Lincoln in the Bardo” de George Saunders.

Pacientul englez are drept personaje centrale patru oameni cu existențe pustiite, împinși de hazard sub acoperișul unei foste mănăstiri italiene, la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. E vorba de Hana, o infirmieră amorțită de spectacolul suferinței și morții atâtor soldați îngrijiți; Caravaggio, un hoț și spion mutilat, dependent de morfină; Kip, un genist sikh care-și pune zilnic viată în pericol dezamorsind bombe; și mai e misteriosul pacient cu trupul ars, de nerecunoscut, îngrijit de Hana, pe care lumea îl ia drept englez și care începe să dezvăluie o poveste de dragoste, cu aventuri în deșert și scene de război, ce ajunge să-i bântuie și să-i transforme pe ascultătorii săi.

Preluat de la: diez.md