diez-share-facebook.png
În urma acestui evenimentului – OdnoHACK Moldova 2017, echipa câștigătoare, a elaborat o extensie pentru browserul Google Chrome , denumită Fakeless. Denumirea extensiei sugerează însăși scopul: fără falsuri. În acest caz, se subînțelege fără informații false pe rețeaua ta de socializare. Plugin-ul este destinat anume platformei Odnoklassniki, unde procentul de dezinformare și propagandă s-ar putea să fie cel mai mare luând în calcul numărul de utilizatori unici, care este peste un milion.

Pe viitor, se intenționează să fie adoptat această extensie și pentru alte rețele de socializare, în special pentru Facebook.

Cum funcționează mai exact extensia? Extensia permite adăugarea a două butoane noi, inexistente până acum pe această platformă, și anume: Adevărat și Fals. În cazul utilizatorilor Odnoklassniki care și-au instalat această extensie, butoanele se adaugă automat în dreptul știrilor și ale altor postari cu caracter informativ. Acest lucru le permite ultilizatorilor să se pronunțe cu privire la caracterul fals sau adevărat al postării. Un contor va arăta, în timp real, câți utilizatori au votat pentru acea știre ca fiind adevărată sau/și falsă.

În acest mod, se creează un rating al știrii. Marcarea unei postări ca fiind false sau adevărate are cîteva obiective în opinia:

#Stimularea utilizatorilor să fie mai conștienți în legătură cu ceea ce consumă pe rețelele de socializare. Să nu se limiteze la abordarea pasivă de a aprecia sau distribui un conținut, dar și să se gândească dacă ceea ce au citit s-ar putea să fie adevărat sau nu.

#Responsabilizarea și să implicarea în verificarea unei informații pe care o accesează prin rețeaua lor de socializare. Prin intermediul acestor butoane, ei sunt cei care decid dacă acea sursă este credibilă sau nu. Mai mult, nivelul lor de responsabilitate se extinde și asupra altor ultilizatori.

#Și nu în ultimul rând, pe termen lung, utilizatorii Odnoklassniki să aibă puterea de a sancționa în mediul virtual sursele de informare care preponderent postează știri false.

Totuși s-a decis să nu se lase totul la discreția utilizatorilor, dar să se recurgă și la metode de verificare ale experților. Mai exact, atunci când o anumită știre devine destul de populară, având un număr mare de voturi (false sau adevărate), aceasta este este transmisă automat unei echipe de „verificatori specializați”, iar aceștia o vor analiza. În cazul în care echipa confirmă falsitatea acestei știri, plugin-ul anunță utilizatorii despre faptul că acestă știre este falsă sau, din contra, echipa de verificare poate ajunge la concluzia că ea este adevărată și iarăși, plugin-ul va informa utilizatorii despre acest lucru.

Extensia este deja disponibilă pe Google Web Store și poate fi accesată AICI!

Extensia a fost realizată în cadrul unui proiect finanțat de către Black Sea Trust for Regional Cooperation – A Project of the German Marshall Fund.

Preluat de la: diez.md