Wyn8Nf6w.jpeg
Pentru mulți probabil că încă nu a trecut șocul cauzat de ultimul episod din faimosul serial bazat pe cărţile lui George R. R. Martin. Între timp, portalul blog.avocatoo.ro a venit cu o analiză a formelor de prezență a normelor de drept în Game of Thrones (GoT).

Forme de guvernământ

Lumea din GoT este o societate medievală bazată pe feudalism, fiind dominată de un rege care deține puterea supremă, lucru deloc surprinzător având în vedere tipul de organizare. În societăţile democratice din ziua de azi, separarea puterilor în stat este un element-cheie pentru menţinerea păcii. Cea mai reușită separare a acestor puteri este cea tripartită, care se întâlnește la majoritatea națiunilor moderne. Este vorba de puterea legislativă (Parlament), executivă (Guvern) și judecătorească (Curţi de Justiţie). Acestea, după cum reiese din rândurile de mai sus, se aflau în mâna regelui. În Game of Thrones putem observa o evoluţie în ceea ce priveşte societatea feudală. Regele avea Consiliul Mic, care în ziua de azi ar putea fi asemănat cu Parlamentul. Mâna regelui joacă un rol similar cu cel al unui prim-ministru modern, iar Meşterul de drept sfătuieşte regele în domenii administrative şi judiciare.

Societatea este bazată pe cutumă, judecări precedente şi pe opinia regelui. Puterea regelui este delegată pentru o administrare mai uşoară. Cele şapte regate sunt conduse fiecare de câte un Lord, care şi-a primit puterea de la rege. În acest fel, îl putem asemăna pe acesta cu un primar sau președinte de raion, având un rol semnificativ în tot ceea ce ține de organizarea regatului unde a fost numit. Aceste regiuni sunt semi-independente, având posibilitatea de a adopta legi separate. Există şi câteva regiuni separate, cum ar fi Dorne, care are o autonomie completă față de puterea centrală. Surprinzător, Rondul de Noapte este o societate democratică, participanţii având posibilitatea de a-şi alege liderul prin vot. Oamenii de după zid (sălbaticii) par a fi o societate care trăieşte în anarhie, dar ca şi Rondul de Noapte, aceștia sunt autonomi faţă de rege şi îşi aleg liderul prin vot.

Justiţie

Oamenii din Westeros sunt împărţiţi în cei nobili (highborn) şi josnici (lowborn). Cei care făceau parte din prima categorie aveau mai multe drepturi decât cei josnici. Ei, de exemplu, puteau scăpa de o crimă plătind o sumă relativ mică, comparat cu oamenii ignobili, care de multe ori pierdeau o mână. Cei nobili aveau posibilitatea de a cere un Proces prin Luptă (Trial by Combat). Această formă de justiţie se poate observa în sezonul 4, când Tyrion a fost acuzat de uciderea regelui Joffrey. Dreptul la un proces echitabil se pare că a fost respectat în Westeros.

Crimele grave, precum trădarea, sunt pedepsite cu moartea. Această formă de justiție e executată de călăul personal al regelui (The Kings Justice), iar în Nord cutuma spune că sentinţa trebuie executată de cel care a pronunțat-o, spre exemplu, Ned Stark în sezonul 1. Cei care au un rang mai înalt au posibilitatea să primească graţiere dacă decid să se alăture Rondului de Noapte. Astfel, ei pot scăpa de pedeapsă, dar trebuie să păzească Zidul până la sfârşitul vieţii lor.

Procesul prin Luptă este unul unic în Game of Thrones și a marcat multe scene memorabile. Această posibilitate poate fi cerută de orice nobil atunci când este acuzat de o crimă. Nobilul poate lupta contra acuzatorului său, iar dacă nu e capabil fizic, poate să-şi aleagă un campion care să lupte pentru el. Prin această modalitate societatea din Westeros consideră că Dumnezeu a judecat cauza, iar cel acuzat şi-a dovedit nevinovăția. Luptele nu trebuie să se sfârșească neapărat cu moartea cuiva.

Succesiuni

Un adolescent devine major la vârsta de 16 ani în lumea GoT. O femeie poate moşteni doar dacă nu există niciun bărbat în faţa ei în linia de succesiune și poate să conducă un regat dacă nu are niciun frate supravieţuitor.

Preluat de la: diez.md