main.jpg
Pe parcursul întregii omeniri, principalul element pentru dezvoltare și progres a constituit-o vechile teorii și filosofii, una dintre aceste fiind cultura vedică. Aceasta a fost păstrată pe teritoriul Indiei și de acolo răspândită prin toată lumea, în mare parte datorită International Society for Krishna Consciousness (ISKCON).

Această mișcare există pe toate continentele planetei noastre și în toate țările lumii. Există dovezi ale cultului lui Krishna sub diferite forme, ce datează încă din secolul 4 înaintea erei noastre. În Moldova, Mișcarea Internațională a Conștiinței Krishna a fost înregistrată în 1994.

Conceptul Vedic oferă patru obiective pe care o persoană le poate stabili pentru sine. Aceste obiective sunt universale pentru orice comunitate din orice țară, orice eră și orice cultură.

#dharma – îndeplinirea îndatoririlor religioase

#artha – prosperitate economică

#kama – plăceri senzuale

#moksha – eliberarea din robie materială, ridicarea conștiinței deasupra intereselor materiale.

Această listă nu este întâmplătoare, realizarea fiecărui obiectiv ulterior depinde de atingerea obiectivului anterior. Unul dintre aspectele importante ale culturii vedice este predarea prin exemplul propriu. Orice aspect al filosofiei teoriei conștiinței Krishna poate fi pusă în aplicare și să-l practice toată lumea, indiferent de vârstă, națiune, educație, sex, și chiar religie.

Pentru a afla şi mai mult despre această mişcare, am decis să particip şi eu la unul dintre evenimentele organizate în fiecare duminică de către Societatea Conştiinţa Krishna din Moldova.

_MG_6645

În primul rând, am rămas uimită de faptul că femeile și bărbații erau împărțiți în două coloane, aceștia cântând, rugându-se, dansând și mâncând separat. Chiar și încălțămintea era divizată.

_MG_6591

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-tool„Scopul nostru este de a evolua spiritual, deci trebuie să ținem sub control simțurile noastre umane. Unul dintre cele mai puternice este simțul dorințele trupești. La noi e cu mult mai strict, deoarece bărbații și femeile nu se amestecă în procesul de slujire, deci corpul unei femei nu se atinge de al unui bărbat. Senzațiile sexuale sunt destul de mari, la orice pas existând diverse tentații. Această  divizare este precum o dietă pe care trebuie să o respectăm. Pentru a ține sub control simțul sexual, scripturile vedice ne recomandă să privim oricare altă femeie (în afară de soție) ca pe o mamă. Deci, orice femeie este ca o mamă, fiindcă relația între mamă și copil e cea mai curată.  În acest caz nu o să existe nici o dorință sexuală, dar o să apară respectul. Acest principiu  ne dă puritate și ne face să gândim lucid”, a spus Vadim Roșculeț.

La fel, nu am putut trece cu vederea straiele de sărbătoare şi bijuteriile participanţilor, care au o semnificaţie aparte. Textele vedice sfătuiesc oamenii să poarte îmbrăcăminte practică. De aceea, nu toți poartă haine tradiționale, cei mai mulți purtând îmbrăcăminte obișnuită. Cu toate acestea, preoții în temple și călugării poartă în mod obligatoriu dhoti albă sau șofran – bucăți de pânză, înfășurate în jurul taliei într-un mod special. Înțelesul acestor haine este acela de a reaminti oamenilor care îl văd, despre seriozitatea care o au față de practica spirituală. De fapt se consideră a fi haine foarte confortabile. Nu necesită multă grijă și arată bine dacă învățați să îl purtați în mod corespunzător. Această îmbrăcăminte îl determină pe om să fie generos în relațiile cu ceilalți.

_MG_6755

Toate femeile erau îmbrăcate în piesă principală din costumul femeiesc tradițional indian, numită sari și menționată în toate scripturile vedice. Aceasta este cea mai veche îmbrăcăminte pentru femei de pe Pământ. Îmbrăcarea şi purtarea sari-ului este un lucru important pentru dezvoltarea conștiinței femeilor. Când porţi sari, te conectezi cu frumuseţea şi feminitatea din interior. Sari este iubită și de designerii de modă, în saloanele din Paris poate ajunge la suma de până la zeci de mii de dolari. Există o mare varietate de sari-uri, multe stiluri și numeroase modalități de a le purta. Mărgele de lemn reprezintă o amuletă care aduce noroc și de îl apără pe cel care îl poartă de influențele malefice ale duhurilor rele. Mărgelele sunt realizate dintr-un arbore sacru. Se consideră că acestea în primul rând protejează gâtul, cu ajutorul lui putem vorbi, spune rugacuini, respira, mânca, și cu ajutorul acestor mărgele sacre tot ce vine în noi o să fie curat și ceea ce iese din noi (vorbirea, rugaciunea) va fi la fel curat, bine cugetat. Pe lângă multitudinea de cercei şi brățări, am observat că femeile poartă pe frunte un punct numit bindi, femeile căsătorite de culoare roșie, ce reprezintă un semn de loialitate față de soț, iar pentru cele necăsătorite bindi-ul poate fi de orice culoare.

_MG_6658

,,Îmi plac mult bijuteriile, pentru că au o semnificație foarte importantă. Atunci când dansăm în fața altarului lui Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-toolKrishna trebuie să fim frumoase pentru el. De câte ori am posibilitatea le cumpăr din diverse magazine, unele sunt aduse chiar din India. Cu vreo șapte ani în urmă am aflat de mișcarea Hare Krishna și am început să citesc cartea de bază numită Bhagavad-Gita. Mi-au plăcut ideile și am început să înțeleg unele lucruri mai profund. De atunci am devenit vegetariană, nu fumez, nu beau băuturi spirtoase și încerc să văd orice întâmplare ca ceva divin. De exemplu mă gândesc că dacă un om mi-a făcut rău, înseamnă că aceasta este karma (soarta) mea dintr-o viață anterioară, iar mie îmi rămâne doar să iert persoana dată și să fiu mai indulgentă. Acum nu îmi mai pun întrebări fără sens precum: ,,De ce un om se naște frumos și bogat, dar un om se naște urât și fără succes?” Am înțeles că noi avem mai multe vieți, că am schimbat mai multe corpuri, posibil în trecut am fost un animal, o plantă sau chiar o insectă.” a menționat Svetlana Oconi.

Evenimentul a început cu fredonarea de către toată sala a celei mai populare melodii: Mantra Hare Krishna, ce constituie procesul transcendental de redeșteptare a unei conștiințe pure, originare. Prin încâtarea acestei vibrații transcendentale, se curăță toate îndoilelile din inimă. La început, s-ar putea să nu fie toate tipurile de extaz. Acestea sunt opt la număr: amuțire, transpirație, ridicarea părului pe corp, tulburarea glasului, tremurături, pălire, plîns în extaz și transă. Dar nu e nici o îndoială că cântarea te transportă imediat pe platforma spirituală, primul simptom fiind nevoia de a dansa în timp ce se cântă matra.  Şi într-adevăr în sală, nu puteai observa pe cineva stând locului. M-am convins de acest lucru din propria experiență, simțind nevoia de a face mișcări non stop. Mi-a fost dificil să țin pasul cu cei care cântă, pentru că repetarea în continuu a cuvintelor ,,hare kṛṣṇa hare kṛṣṇa, kṛṣṇa kṛṣṇa hare hare, hare rāma hare rāma, rāma rāma hare hare” necesită mult antrenament.

_MG_6782

După ce  toţi s-au ridicat să facă plecăciuni la altarul lui Krishna a început o prelegere filosofică, în care s-au citit fragmente din textele vedice dar și s-a discutat despre lumea materială și spirituală, despre invidie, despre ură, despre cât este de important să îți faci meseria corect, să faci lucrul tău bine indiferent de profesia pe care o ai: medic, profesor sau avocat.

lectia

_MG_6600

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-toolÎn fiecare duminică există lecții în care sunt abordate diverse subiecte. Uneori există și despre relațiile de iubire. Liubomir Țurcanu, inspirat de lectorul filosof Ruzov, a vorbit câte ceva despre acestea: ,,În cultura vedică nu este descrisă doar partea religioasă, dar și practică. De exemplu sunt descrise regulile pentru o familie fericită. Soțul și soția slujesc unul altuia, adică oferă suport. Rolul bărbatului și al femeii este diferit. Bărbatul se ocupa de situația financiara, adică aduce bani în casă, iar femeia răspunde de relațiile din familie, se ocupa de treburile casei, de copii, casa fiind locul unde se poate realiza ca femeie. Pentru ea nu este necesar să aibă o carieră, ci să fie o mamă și o soție bună, pentru acest lucru fiind necesară o muncă enormă. Ea trebuie să studieze medicina, psihologia, trebuie să gătească bine. Orice femeie poate sa aibă un hobby precum cursuri de dansuri, pictură. Referitor la concubinaj, acesta nu este recomandat, deoarece în acest timp se creează o legătura strânsa. La fel, divorțul este interzis.”

_MG_6803

Unul dintre cele mai interesante momente a fost dansul, cu mișcări simple și vioaie. Am dansat și eu, cu toate că nu știam mișcările și poate chiar îi încurcam pe ceilalți. Aceștia nu s-au arătat supărați pe mine, ba din contra mi-au arătat cum se dansează corect.
_MG_6839

La final a avut loc şi o masă festivă, alcătuită din salată de legume, orez și unul din deserturile preferate – halava, un amestec dulce din griș, unt, zahăr, iar dorință se adaugă portocale, mango sau morcov. Gătitul este foarte important, igiena fiind păstrată la cel mai înalt nivel. De exemplu bucătarii nu fac mâncare cu hainele cu care au venit de afară, și nu gustă din mâncare în timp ce o prepară. Bucatele sunt mereu proaspete, iar resturile nu sunt aruncate, ci date la animale sau puse sub un copac.

_MG_6700

_MG_6607

_MG_6705

Aici există și o cafenea, unde oamenii manâncă gratuit. ,,Orice doritor care doreste, poate fi voluntar la noi. Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-toolÎn fiecare zi pregătim mâncare vegetariană. Nu folosim ingrediente care nu i-ar plăcea lui Krishna, precum carne, ciuperci, pește, ouă, ceapa sau usturoi. Nu bem ceai sau cafea, pentru că aceste băuturi sunt droguri slabe, care stimulează agresivitatea, dar noi suntem cei care dorim să avem conștiința cât mai curată, iar aceste substanțe ne fac viața mai dificilă. Băuturile alcoolice la fel nu consumăm, pentru că sub influența lor nu ne dăm seama ce facem, cele mai multe crime și lucruri rele se întâmplă anume sub influența lor. Ne străduim să nu mâncăm în localuri publice, pentru că nu știm ce ingrediente au fost utilizate sau în ce condiții a fost preparată mâncarea. De fapt acestea nu sunt niște principii religioase, ci niște principii pe care ar trebui să le respecte orice om care dorește să ducă un mod de viață sănătos.”, a menționat Vilas, bucătar.

_MG_6798 (1)

_MG_6798

Din datele istorice, se știe că, chiar și personalități ca  Nicolae al II-lea al Rusiei a studiat filosofia vedică. De asemenea, Lev Tolstoi a studiat marile opere ale filosofiei vedice precum „Ramayana“ și „Mahabharata.” Interesul pentru cultura vedică a rămas cu Lev Tolstoi pe tot parcursul vieții. Într-o scrisoare către editorul revistei „Vedic Review“, el a scris: „Ideea filosofică a lui Krishna este, fără îndoială, fundamentul etern al tuturor filosofii și ideologii lumii.“ Convingerile sale au fost împărtășite de diverse celebrități.

Autoare: Cristina Nosatîi

Preluat de la: diez.md