Artista a stat în capitală – Tiraspol, dar a vizitat și Benderul, un alt oraș mare, precum și câteva sate mici, care încearcă să surprindă atmosfera județului, atât în spațiile publice încărcate politic în timpul paradelor și sărbătorilor, cât și în viața de zi cu zi a oamenilor.
„Există o mare influență rusă asupra vieții politice, economice și publice, paralelele cu Ucraina sunt evidente.”, spune Autz. „În timp ce am stat acolo, am cunoscut mulți oameni care m-au introdus în viața lor de zi cu zi – într-un stat fără națiune, fără istorie sau fără un viitor previzibil.”
La început, fotografei i-a fost greu să pătrundă în comunitățile închise. „La început am crezut că atmosfera din Transnistria este rece și că oamenii erau foarte rezervați. Dar cred că motivul pentru care se află în bariera lingvistică. Ei pot deveni un fel de paranoici atunci când văd un străin din lumea occidentală cu o cameră. Mulți oameni nu se referă la valorile occidentale. În schimb, ei îl admiră pe Putin și speră că Transnistria va deveni o parte a Rusiei”, spune ea.
Adolescenții și tinerii, totuși, erau foarte dornici să devină prieteni cu Autz, curioși de lumea diferită din care a venit. „Tânăra generație a fost foarte interesată de mine și au fost curioși de ceea ce făceam în țară”, își amintește ea. „Nu sunt mulți străini în Transnistria și majoritatea oamenilor nu au fost niciodată în Europa de Vest, așa că au fost foarte entuziasmați și au vrut să-și petreacă timpul cu mine. Deși a fost foarte greu de comunicat, oamenii au încercat să vorbească cu ajutorul Google Translate sau al prietenilor lor vorbitori de engleză.”
Proiectul fotografic a fost un succes pentru Julia. Iată cum arată unele dintre lucrările artistei.
Preluat de la: diez.md