# 1. Casă individuală, sf. sec. XIX – încep. sec. XX
Această casă este un monument de arhiterctură de categorie națională, care este inclusă în Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat.




# 2. Vilă urbană, înceutul sec. XX
Cu gardul puțin demolat și împânzit de iarbă, pereții uscați de căldură și ferestrele dornice de chipuri omenești, își păstrează încă imaginea autentic-incipientă.









# 3. Vilă urbană
Din această clădire mai că nu a rămas nimic. Se mai mențin destoinici doar pereții din față, cei din spate au cedat timpului.



# 4. Vilă urbană, jum. sec. XIX
Această clădire este un monument de arhitectură de categorie națională, fiind inclusă în Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat.










# 5. Vilă urbană, sec. XIX
Această clădire este un monument de arhitectură de categorie națională care a servit drept Centru de Educație Estetică, fiind inclusă în Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat.








# 6. Conac urban, jum. sec. XIX
Această clădire este un monument de arhitectură de categorie națională, fiind inclusă în Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat.







# 7. Vilă urbană a lui Vladimir Herța (1906)
Casa Herța, fostul muzeu de artă al țărilor Europei de Vest, este monument de arhitectură şi istorie de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe. În pofida faptului că în prezent Casa Herța este o clădire cu o arhitectură deosebită, ce face parte din tezaurul istoric al Chișinăului, se risipește, fiind lăsată fără supraveghere și grijă, a avut un trecut bogat și a fost o clădire de mare valoare pentru Capitală.









Mai jos vedeți harta și traseul care vă arată cum să ajungeți la fiecare dintre aceste comori arhitecturale.
Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalele noastre de Telegram: RO și RU.
Preluat de la: diez.md