Maria-Cotelea.jpg
Tehnică performantă și diplome de excelență pentru succesele obținute! Nouă profesori au câștigat titlul de „Profesor Inovator Tekwill”, iar ceilalți învățători, membri ai comunității „Tekwill în Fiecare Școală” au primit certificate de excelență care atestă cunoștințele acumulate și laptopuri performante pentru a preda disciplinele viitorului. „Gala Profesor Inovator Tekwill” este o recunoaștere a muncii titanice, a perseverenței, a motivației și a interesului pe care cadrele didactice le depun pentru a realiza procesul de predare la cel mai înalt nivel. „Gala Profesor Inovator Tekwill” a fost organizată de către proiectul „Tekwill în Fiecare Școală”, implementat de TEKWILL în cadrul Asociației Naționale a Companiilor TIC (ATIC), cu susținerea financiară a partenerilor externi de dezvoltare – USAID Moldova, Suedia, EU4Moldova și PNUD Moldova.

Profesorii din zona de centru a țării care au participat în această vară la programul de formare continuă din cadrul „Tekwill în Fiecare Școală” au fost apreciați cu diplome care confirmă abilitățile obținute, beneficiind de suport și susținere pentru a continua predarea disciplinelor viitorului. Cele mai bune proiecte pe care cadrele didactice le-au realizat la sfârșitul programului de formare, au fost prezentate întregii comunități, la evenimentul festiv. În total, 590 de profesori din 234 de școli au beneficiat de sesiunile de instruire complexă și programele de mentorat, iar ca rezultat aproximativ 20 000 de elevi, cu vârste cuprinse între 13 și 19 ani, vor studia unul din cele șase cursuri opționale ale programului.

Pavel Cerbușca, profesor, Liceul Teoretic „Aristotel”, Chișinău: „În calitate de profesor de istorie, am înțeles că tehnologiile informaționale sunt necesare nu doar pentru a preda profesiile viitorului, dar și pentru a deprinde competențe digitale, care sunt necesare în activitatea zilnică. Prin intermediul programului «Tekwill în Fiecare Școală» facem o schimbare de calitate în sistemul educațional din țară. M-am implicat cu plăcere pentru a pregăti copiii să utilizeze instrumentele digitale, dar și pentru a le dezvolta competențe noi”.

<!–

–> <!–

–>

Maria Cotelea, profesoară de matematică, LT „Mihail Sadoveanu” din raionul Călărași: „Am acceptat provocarea cu brațele deschise, pentru că o schimbare mai curajoasă nu am văzut în școlile din localitățile rurale. Din inițiativă proprie m-am înscris la program, iar colegii m-au susținut și s-au implicat și ei. În acest an, am participat pentru a doua oară la program, iar împreună cu elevii am realizat un logo și un site de prezentare. Tehnologiile sunt create pentru a fi însușite ușor, în timp scurt, cu dedicație și interes. Aceste valori tindem să le oferim și elevilor”.

Laptopurile performante includ programe licențiate și softuri de ultimă generație. Toate pentru a moderniza procesul de învățământ și pentru a apropia educația de tehnologie și digitalizare. Calculatoarele vor facilita accesul inclusiv pe platforma de e-learning tekwill.online, care are un conținut digital interactiv, video-uri, prezentări și teste online pentru cursuri. 

Tatiana Alexeev, manageră de proiect „Tekwill în Fiecare Școală”: „ În total, 390 de profesori din țară vor beneficia de laptopuri performante pentru a preda disciplinele viitorului. Scopul nostru este să oferim toate resursele ca educația digitală să fie realizată la cel mai înalt nivel, iar elevii să fie cât mai pregătiți pentru a alege ulterior o carieră în IT. Mai mult, pe parcursul întregului an de studii, cadrele didactice beneficiază și de expertiza unui mentor, fiind susținuți să integreze metode inovative de predare și învățare în clasă”.

„Tekwill în Fiecare Școală” își propune transformarea educației din Republica Moldova, atât prin dezvoltarea de conținut digital interactiv, cât și prin introducerea, în procesul de învățare din cadrul instituțiilor de învățământ, a noilor metodologii de predare. Iar pe termen lung, inițiativa are misiunea de a pune în valoare capitalul uman al Republicii Moldova și de a crește o generație de oameni care să creeze acasă, în Moldova, produse și servicii care să răspundă provocărilor social-economice naționale și globale.

Veaceslav Cunev, președintele Asociației Naționale a Companiilor din Domeniul TIC: „ Profesorii din instituțiile de învățământ general din țară sunt cei care educă și pregătesc viitorii antreprenori. Din acest motiv, le mulțumim fiecăruia dintre ei, pentru că au dat dovadă de ambiție, interes și curaj să studieze profesiile viitorului, iar apoi să le predea elevilor. După ce aproximativ 600 de cadre didactice au urmat cursurile de predare profesională, suntem convinși că interesul față de IT în rândul elevilor va crește considerabil. Mai mult, în acest an, chiar dacă este considerat unul pandemic, am reușit să deschidem 20 de laboratoare digitale în școlile din țară. Ne ambiționăm să continuăm această inițiativă și să avem astfel de cabinete în fiecare instituție de învățământ din țară”.

Digitalizarea industriilor și dezvoltarea competențelor TIC este susținută și de către autorități. Inițiativa se bucură și de sprijinul Ministerului Educației și Cercetării.

Iurie Țurcanu, prim-ministru pe digitalizare:Inovația reprezintă motorul schimbării, iar schimbarea începe de pe băncile școlii. Într-o lume care este în permanentă schimbare, în care fiecare are nevoie de competențe digitale, educația prin inovație este cea mai sigură metodă de dezvoltare. În funcția pe care o dețin , profesorii au o responsabilitate mare: cea de a educa generații noi, de a stimula creativitatea, de la modela caractere, dar și sisteme de valori și convingeri în rândul noii generații. Mai mut, profesorii inovatori sunt cei care influențează educația, care prin atitudinea lor reușesc să facă școala mai atractivă și să schimbe sistemul tradițional, adaptându-l la cerințele și tendințele adaptate timpului”.

Programul „Tekwill în Fiecare Școală” este implementat de proiectul TEKWILL în cadrul Asociației Naționale a Companiilor TIC (ATIC), cu susținerea financiară a partenerilor externi de dezvoltare – USAID Moldova, Suedia, EU4Moldova și PNUD Moldova.

Katarina Fried, ambasadoarea Suediei în Republica Moldova: „În prezent, «Tekwill în Fiecare Școală» este un proiect național de succes, care contribuie la crearea unui climat inovativ și primitor, unde orice idee poate înflori. Cu ocazia acestei ceremonii, salutăm și celebrăm oamenii speciali care au avut viziunile și inițiativele potrivite pentru a crea conexiuni oportune între oameni, calculatoare și învățare. De asemenea, este important să promovăm egalitatea de gen în domeniul științei și tehnologiei. Susținem ideea și determinarea de a fi promotorii schimbării și setei de cunoaștere în fiecare școală”.

Scott Hocklander, șeful misiunii USAID în Moldova: „Credem cu tărie că susținerea generației tinere în dezvoltarea abilităților digitale, îi vom pregăti mai bine pentru profesiile viitorului și vom asigura acasă, în Moldova, joburile de vis de peste hotarele țării. Ne dorim să aducem oportunități de creștere și digitalizare în fiecare colț al țării, să îmbunătățim calitatea forței de muncă și să împărtășim cunoștințele și experiența în segmentul digitalizării. Este de la sine înțeles că domeniul IT crește vertiginos și toate oportunitățile cele mai bune, cele mai mari companii sunt concentrate acolo, în căutarea tinerilor inteligenți, inventivi și ambițioși”.

Boris Filipov, EU4Moldova: „Transformarea digitală este o prioritate a UE în următorii ani. Criza cu care ne-am confruntat până acum a demonstrat nemijlocit necesitatea digitalizării, în special în mediul educațional. Unul dintre obiectivele Uniunii Europene privind transformarea digitală este să crească numărul specialiștilor angajați în domeniul TIC. Acest lucru presupune dobândirea cunoștințelor digitale încă de pe băncile școlii. Suntem bucuroși că am avut posibilitatea să susținem proiectul «Tekwill în Fiecare Școală» și că am oferit ocazia profesorilor de a învăța și a preda multe dintre joburile viitorului”.

În luna decembrie 2021, alți 200 de profesori care fac parte din programul „Tekwill în Fiecare Școală” au beneficiat de laptopuri performante pentru a preda disciplinele opționale în școlile din țară. 

„Tekwill în Fiecare Școală” și-a luat angajamentul că până în anul 2024, peste 90 % dintre liceele din toată țară să fie membre ale comunității. Cursurile predate în cadrul acestei inițiative sunt plasate pe o platformă de e-learning – tekwill.online – care este destinată profesorilor și elevilor de liceu. Fiecare curs cuprinde 34 de lecții, ceea ce permite studierea acestora în decursul a unui an academic, iar fiecare lecție săptămânală include resurse educaționale de tip text digital, video, exerciții de simulare, teste interactive de evaluare, iar pentru promovarea este nevoie să fie elaborat și un proiect final.

Preluat de la: diez.md