diez-share-facebook.png
Gala de decernare a premiilor BAFTA 2018 a avut loc duminică, 18 februarie. La ediția cu numărul 71 a ceremoniei de decernare a Premiilor, care sunt oferite anual pentru realizări deosebite în cinematografie şi televiziune de către Academia Britanică de Film şi Televiziune, iată cine sunt câștigătorii:

#Cel mai bun film – „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”

#Cel mai bun film britanic – „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”

#Cel mai bun regizor – Guillermo Del Toro („The Shape of Water”)

#Cel mai bun actor în rol principal – Garry Oldman („Darkest Hour”)

#Cea mai bună actriţă în rol principal – Frances McDormand („Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”)

#Cel mai bun actor în rol secundar – Sam Rockwell („Three Billboard Outside Ebbing, Missouri”)

#Cea mai bună actriţă în rol secundar – Allison Janney („I, Tonya”)

#Cel mai bun scenariu original – „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri” (Martin McDonagh)

#Cel mai bun scenariu adaptat – „Call Me By Your Name”

#Cel mai bun film străin – „The Handmaiden”

#Cel mai bun documentar – „I Am Not Your Negro”

#Cel mai bun lungmetraj animat – „Coco”

#Cel mai bun debut al unui regizor, scenarist sau producător britanic – „I Am Not A Witch” (Rungano Nyoni şi Emily Morgan)

#Cea mai bună coloană sonoră – „The Shape of Water” (Alexandre Desplat)

#Cea mai bună imagine – „Blade Runner 2049”, (Roger Deakins)

#Cel mai bun montaj – „Baby Driver” (Jonathan Amos, Paul Machliss)

#Cea mai bună scenografie – „The Shape of Water” (Paul Austerberry, Jeff Melvin, Shane Vieau)

#Cel mai bun design de costume – „Phantom Thread” (Mark Bridges)

#Cel mai bun machiaj/cele mai bune coafuri- „Darkest Hour” (David Malinowski, Ivana Primorac, Lucy Sibbick, Kazuhiro Tsuji)

#Cel mai bun sunet – „Dunkirk” (Richard King, Gregg Landaker, Gary A. Rizzo, Mark Weingarten)

#Cele mai bune efecte vizuale – „Blade Runner 2049” (Gerd Nefzer, John Nelson)

#Cel mai bun scurtmetraj britanic de animaţie – „Poles Apart” (Paloma Baeza, Ser En Low)

#Cel mai bun scurtmetraj britanic – „Cowboy Dave”

#Rising Star Award (trofeu votat de public) – Daniel Kaluuya.

Premiile BAFTA reprezintă echivalentul britanic al Premiilor Oscar. Academia Britanică de Film şi Televiziune/The British Academy of Film and Television Arts (BAFTA) a fost înfiinţată în 1947, sub numele de Academia Britanică de Film, de către profesionişti în domeniul creaţiei de film precum David Lean, Alexander Korda, Carol Reed şi Charles Laughton.

În 1958, Academia a fuzionat cu breasla producătorilor şi regizorilor de televiziune, moment în care şi-a schimbat denumirea în cea prezentă. BAFTA este o organizaţie non-profit al cărei scop este să „susţină şi să dezvolte arta imaginilor în mişcare, prin indentificarea, premierea şi promovarea realizărilor remarcabile în domeniu”.

BAFTA numără, în prezent, peste 6.000 de membri, nu doar din domeniul cinematografiei şi televiziunii, cât şi din cel al jocurilor video.

Premiile BAFTA au forma unei măşti de teatru, fiind concepute şi realizate de sculptoriţa americană Mitzi Cunliffe în 1955.

Până în 2002, ceremonia de decernare avea loc în lunile aprilie sau mai, fiind apoi mutată în februarie pentru a prefaţa Oscarurile. Premiile BAFTA pot fi atribuite creaţiilor cinematografice indiferent de naţionalitatea regizorilor, actorilor sau producătorilor, cu condiţia să fi fost difuzate în Marea Britanie în anul precedent. Există, însă, categorii special dedicate creaţiilor britanice.

Prima ediţie a Premiilor BAFTA a fost programată la 29 mai 1949, la Cinematograful Odeon din Piaţa Leicester, Londra. Cel mai bun film britanic a fost desemnat „Odd Man Out”, un film noir realizat în 1947 de Carol Reed, iar cel mai bun film internaţional a fost considerat „The Best Years of Our Lives”, o dramă americană semnată de regizorul William Wyler.

Precedenta ediţie a Premiilor BAFTA a avut loc la 12 februarie 2017, „La La Land”, musicalul regizat de Damien Chazelle, ieşind triumfător cu nu mai puţin de cinci trofee din cele 11 la care a fost nominalizat. Musicalul american a primit premiile BAFTA pentru cel mai bun film, cea mai bună regie, cea mai bună actriţă în rol principal, cea mai bună coloană sonoră şi cea mai bună imagine, scrie libertatea.

Preluat de la: diez.md