produse1.jpg
Membrii Asociației companiilor private din domeniul TIC (ATIC) și ai Asociației Businessului European (EBA) au fost informați, la 10 august 2017, de către Ministerul Finanțelor despre inițiativa privind modificarea Codului Fiscal, prin completarea „art.6 – Impozite și taxe și tipurile lor” cu „taxa pentru prestarea serviciilor de comunicații electronice”.

În aceasta ordine de idei, un grup de furnizori de comunicații electronice a trimis o scrisoare deschisă prim-ministrului Pavel Filip, Ministerului Economiei și Infrastructurii, Ministerului Finanțelor și Agenției Naționale pentru Reglementarea în Comunicații Electronice și Tehnologiei Informației (ANRCETI), prin care își exprimă dezacordul categoric și solidar față de noua taxă de 1,5% impusă pentru prestarea de servicii de comunicații electronice.

Furnizorii consideră taxa drept una irațională, contraproductivă și nocivă pentru dezvoltarea sectorului comunicațiilor electronice, în ansamblu, dar și a serviciilor IT prestate prin rețelele de comunicații electronice. Companiile apreciază taxa ca fiind erozivă pentru competitivitatea economiei Moldovei per ansamblu.

„Prin introducerea acestei taxe se dorește monopolizarea pieței și distrugerea operatorilor mici și mijlocii, deoarece această povară de 1,5% va micșora capacitatea companiilor de a se dezvolta, de a crește salariile angajaților și de a aduce inovații în RM”, a precizat Alexandru Machedon.

Potrivit grupului de inițiativă, impunerea acestor taxe va avea o serie de consecințe asupra companiilor mici și mijlocii, dar cel mai important va afecta consumatorii finali:

  • va periclita eforturile Guvernului de implementare a guvernării electronice, dat fiind faptul că întreaga interacțiune pe căi digitale se va scumpi;
  • pe piața locală se va isca o concurență neloială și doar companiile care au o poziție dominată vor subzista acestor taxe, firmele mici nu vor fi capabile să plătească taxe exorbitante;
  • vor fi majorate tarifele pentru serviciile prestate de către furnizori;
  • vor fi afectați consumatorii, utilizatorii finali, care nu vor deține posibilitatea reală de a se folosi de serviciile prestate de furnizorii de comunicații electronice.

Drept urmare, furnizorii de comunicații electronice solicită Guvernului retragerea neîntârziată a inițiativei de introducere a taxei de 1,5% impuse companiilor TIC.

Sectorul TIC din Republica Moldova este un contribuitor important la creșterea economică a țării, furnizorii din sectorul de comunicații electronice generând anual venituri din vânzări în mărime de miliarde lei. În concluzia celor menţionate mai sus, mediul de afaceri din Republica Moldova și așa este caracterizat prin costuri financiare şi de timp nejustificate, care depăşesc esenţial nivelul celor din ţările dezvoltate. În consecinţă, Guvernul ar trebui să fie instituția care susține dezvoltarea economică a țării, mărind potențialul companiilor –  furnizori de rețele și comunicații electronice și nu viceversa.

Preluat de la: diez.md