frida-kahlo-rare-photos-gisele-freund-3-595cd863cad42__880.jpg
Frida Kahlo, cunoscută și ca simplu Frida, a fost o pictoriță mexicană a secolului XX. Inspirată de cultura tradițională mexicană, ea a adoptat stil naiv de artă populară pentru a explora chestiuni de identitate, postcolonialism, sex, clasă și rasă în societatea mexicană. Picturile ei au adesea elemente autobiografice puternice și realism împletit cu fantezia. Pe data de 6 iulie 2017, se împlinesc 110 ani de la nașterea pictoriței, iar noi sărbătorim cu 11 curiozități despre ea.

# Când era copil, a avut poliomelită

frida-kahlo-rare-photos-gisele-freund-16-595cd888eb683__880

Kahlo s-a luptat cu multe tipuri de boli pe tot parcursul vieții. Când avea șase ani, a fost molipsită  virusul care, în consecință, i-a lăsat piciorul drept mult mai subțire decât stângul. Ea a deghizat jumătatea inferioară a corpului în fuste pline de culori aprinse pentru tot restul vieții.

# Frida a pictat în total 143 de lucrări

frida-kahlo-rare-photos-gisele-freund-1-595cd85db346b__880

Dintre toate cele 143 de lucrări ale sale, 55 sunt autoportrete, celelalte 88 sunt reprezentări ale peisajelor, oamenilor și culturii mexicane.

# Artista nu a putut avea copii

the frame

Din cauza unui accident de autobuz, la vârsta de 18 ani, Kahlo a suferit leziuni grave, incluzând o vertebră frântă, o claviculă ruptă, coastele și pelvisul spart, 11 fracturi la piciorul drept și un umăr dislocat. În timpul accidentului, o balustradă de fier a străpuns abdomenul și uterul Fridei, provocând răni după care ar fi imposibil pentru ea să devină mamă.

# Simbolul maimuței își face apariția în multe dintre picturile sale

Maimuțele

Ea a inclus frecvent maimuța simbolică. În mitologia mexicană, maimuțele sunt simboluri ale poftei, dar Kahlo le-a portretizat drept simboluri delicate și protectoare.

# La prima sa expoziție solo și-a făcut apariția într-o ambulanță

frida-kahlo-rare-photos-gisele-freund-3-595cd863cad42__880

La începutul anilor 1950 Kahlo a fost diagnosticată cu gangrena la piciorul drept. In 1953, înca în pat, artista a sosit la prima expoziție solo în Mexic, într-o ambulață. Piciorul ei a trebuit apoi să fie amputat pentru a împiedica răspândirea gangrenei.

# Muzeul Louvre a achiziționat una din picturile ei

frida-kahlo-rare-photos-gisele-freund-6-595cd86be6b7e__880

„The Frame” a fost prima lucrare a unui artist mexican din secolul al XX-lea, achiziționată vreodată de muzeul de renume internațional.

# Casa ei a fost transformată într-un muzeu după moartea ei

autoportrept pentru leon

Artista s-a născut în casă aceasta în 1907 și a rămas cu familia sa de-a lungul vieții. Cunoscută sub numele de Caza Azul sau Casa Albastră, a fost transformată într-un muzeu după ce a murit. Acum locuința beneficiază de peste 25 000 de vizitatori lunar. Fiecare dintre cele 10 camere ale sale este organizată pe teme: O cameră găzduiește lucrări de la Kahlo, precum și alți artiști incluzând Paul Klee, Jose Maria Velasco și Celia Calderon Orozco.

# Ea și-a schimbat data nașterii, pentru a coincide cu revoluția Mexicană

frida-kahlo-rare-photos-gisele-freund-10-595cd878109e4__880

Frida Kahlo s-a născut la 6 iulie 1907 în Coyoacan, Mexico City. Revoluția mexicană a început trei ani după nașterea ei. Frida și-a schimbat ulterior nașterii în 7 iulie 1910, astfel încât să coincidă cu nașterea Mexicului modern.

# Frida a fost bisexuală

the two fridas

Deși era căsătorită cu artistul Diego Rivera, care a fost cu 20 de ani mai în vârstă decât Frida, relația lor era tumultuoasă și amândoi aveau relații extraconjugale. Kahlo a avut o relație cu artista Josephine Baker, pe când Diego Rivera se presupune că a avut o aventură cu sora lui Kahlo, Cristina.

# A avut o aventură cu fondatorul Armatei Roșii

frida și josephine

Fondatorul Armatei Roșii, faimosul revoluționar rus Leon Trotsky, a venit în Mexic pentru a primi azil politic din partea Uniunii Sovietice. Mai întâi a rămas cu Rivera și mai târziu a avut o aventură cu Kahlo. Kahlo a creat o pictură intitulată „Autoportret dedicat lui Leon Trotsky” pentru a comemora scurta lor nebunie.

# S-a născut și a decedat în același loc, dar a trăit în 4 orașe diferite

diego riviera

După Rivera a urmat San Francisco și New York, unde a călătorit pentru muncă. În 1939, Kahlo s-a mutat la Paris, unde a devenit prietenă cu Marcel Duchamp și Pablo Picasso. În timpul petrecut la Paris, a pictat „The Two Fridas” unul dintre cele mai faimoase auto-portrete care a ilustrat două versiuni ale artistei, ținându-se de mâini.

# 11+ Cu ocazia zilei de naștere a artistei, va fi organizat un eveniment la Chișinău

HerArt

Pe data de 9 iulie încă se va sărbători ziua de naștere a Fridei. De data aceasta, organizatorii evenimentului „HerArt” îți pregătesc activități artistice, filme delicioase și bucate tradiționale. Pentru mai multe detalii despre eveniment, accesează pagina de Facebook a acestuia.

Liuba Țobenco

Preluat de la: diez.md