În contextul pandemiei de coronavirus, o bună parte din populaţia lumii experimentează stări de teamă. Unele frici ies la suprafaţă, iar în cazul altora se instalează chiar anxietatea. Alţii chiar ajung să facă atac de panică. Nu toată lumea ştie însă să facă diferenţa între aceste manifestări ce pot speria de-a dreptul. Dr Ioana Silion, medic specialist psihiatru, doctorand în ştiinţe medicale vine cu explicaţii.
CSÎD: Ce este frica?
Ioana Silion: Frica este un sentiment determinat de anticiparea unui pericol, de scurtă durată, de intensitate diferită, în funcţie de factorul declanşator.
Este normal să ne temem?
CSÎD: Cum se defineşte temerea?
Ioana Silion: Temerea reprezintă o emoţie negativă, o nemulţumire, datorată unor evenimente trecute şi care au avut un impact negativ.
Ce este anxietatea?
CSÎD: Cum definiţi anxietatea?
Ioana Silion: Anxietatea este o reacţie afectivă subiectivă, ce se caracterizează printr-o stare neplăcută de tensiune interioară, acompaniată sau nu de un comportament congruient şi care ar putea determina simptome somatice.
CSÎD: Aduc cu ele şi ceva bun, stările de anxietate?
Dr. Ioana Silion: Anxietatea cotidiană, adaptativă, este starea de vigilenţă care ne pregăteşte şi declanşează mecanismele de coping, utile pentru a face faţă unei situaţii care necesită atenţie sporită.
Când se pune diagnosticul de atac de panică?
CSÎD: Ce sunt atacurile de panică?
Dr. Ioana Silion: Atacul de panică este o anxietate paroxistică episodică şi conţine somatizarea cea mai intensă din categoria anxietăţilor. Un pacient care manifestă mai mult de un atac de panică, poate primi diagnosticul de tulburare de panică.
Viaţa continuă şi în pandemie cu regulile de igienă şi distanţare socială, dar continuă
CSÎD: Cum putem continua viaţa în parametri apropiaţi de ceea ce ştiam având în vedere pandemia de coronavirus?
Dr. Ioana Silion: Ce se întâmplă în prezent cu viaţa noastră nu prea mai are legătură cu ce ştiam noi acum un an, pe vremea aceasta.
A crescut numărul de persoane care experimentează anxietatea, chiar din rândul celor care, în trecut, reprezentau un monument de stăpânire de sine. Aceste manifestări îngrijorează suplimentar, tocmai pentru că nu pot fi controlate. Din acest punct de vedere, ştirile din media contribuie într-o mare măsură, de asemenea s-au înmulţit şi numărul de cazuri de persoane infectate, chiar din rândul cunoscuţilor. În acest context, pericolul în faţa Sars-Cov-2 devine tot mai real şi mai aproape de fiecare dintre noi. Măsurile de protecţie – mască, igiena şi păstrarea distanţării sociale – sunt cele care ne pot ajuta să ne continuăm activităţile, şi aşa destul de limitate.
Dr Ioana Silion, medic specialist psihiatru, doctorand în ştiinţe medicale
Preluat de la: csid.ro