Constipatia-si-diareea-pot-fi-indicatori-ai-bolilor-cronice.-Foto-pexels.com_.jpg

Cercetătorii au descoperit că acest aspect al vieții noastre de zi cu zi ar putea influența nu doar confortul nostru, ci și microbiomul intestinal și riscul de boli cronice.

Dr. Sean Gibbons, autorul principal al studiului și profesor asociat la Institutul de Biologie Sistemică din Seattle, explică: „Multe persoane cu boli cronice, inclusiv boala Parkinson și boala renală cronică, raportează că au avut constipație ani de zile înainte de diagnostic”, relatează CNN.

Frecvența scaunului, oglinda sănătății: Ce spun cercetătorii despre microbiomul intestinal

Această observație a stat la baza cercetărilor pentru a afla legătura dintre frecvența mișcărilor intestinale și diverși factori biologici.

Studiul a analizat datele și stilul de viață a peste 1.400 de adulți sănătoși care au participat la un program științific de wellness.

Participanții au fost împărțiți în patru grupuri în funcție de frecvența scaunului: constipați, cu frecvență scăzută-normală, cu frecvență ridicată-normală și diaree.

Rezultatele au arătat că persoanele cu una sau două scaune pe zi aveau o floră intestinală mai diversă, cu bacterii benefice care digeră fibrele.

În schimb, cei cu constipație sau diaree prezentau bacterii asociate cu tractul gastrointestinal superior sau cu fermentația proteinelor.

Cercetătorii au observat, de asemenea, că anumite substanțe din sânge erau legate de frecvențe diferite ale mișcărilor intestinale.

Citește AICI continuarea articolului pentru a afla de ce este important ritmul intestinal susținut și ce dezvăluie frecvența mersului la toaletă.

Preluat de la: csid.ro