#1. Băștile din raionul Florești
Băștile din satul Rogojeni și din satele învecinate Țîra și Roșietici au devenit destul de cunoscute datorită asemănării acestora cu casele Hobbiților din cartea lui J.R.R. Tolkien , „Stăpânul Inelelor”.
Băștile sunt niște case semi-îngropate în pământ, numite și burdei, bordei. De-a lungul multor secole, în astfel de locuințe trăiau țăranii moldoveni din această regiune. Conform unor surse, aceste bordee semi-îngropate erau utilizate încă din perioada Evului Mediu timpuriu sau chiar mai devreme.
Cum să ajungi acolo?
#2. Canionul Roșu în satul Etulia
În sudul Moldovei, în satul Etulia, se află „Canionul Roșu”, un loc unic, cu statut de monument geologic natural. Aici straturile de argilă roșie creează un relief unic. Pe fundul canionului au fost descoperite rămășițe de mamuți și elefanți primitivi. „Canionul Roșu” este situat la 200 de kilometri de capitală și la 18 kilometri de orașul Vulcănești.
Cum să ajungi acolo?
#3. Orașul caprelor „Kozy”
Un loc interesant pentru turiști și localnici a apărut pe harta Moldovei în septembrie 2022. Orașul este situat în apropierea satului Pohrebea, în raionul Dubăsari. Infrastructura de aici a fost gândită până la cel mai mic detaliu: case rezidențiale (în care locuiesc capre, desigur), primărie, poliție, salon de înfrumusețare, sanatoriu, hotel, restaurant, institut nobiliar pentru capre, teatru, bancă, cazino, creșă și multe altele.
Kozy are chiar și o monedă proprie, koin-ul de capră. Banii pot fi schimbați la un birou de schimb special. Pentru a intra în oraș se percepe o taxă.
Cum să ajungi acolo?
#4. „Mingea misterioasă”
Pe teritoriul mănăstirii Sfântului Prooroc Ilie, în apropierea satului Mircești (raionul Ungheni), se află o minge imensă, cu diametrul de circa 20-30 de metri. În perioada sovietică, globul a fost o instalație militară și a servit drept cupolă pentru un sistem radar.
Este un loc minunat pentru cei cărora le plac misterele. Există o acustică bună în interiorul domului, dar acum instalația nu este folosită în niciun fel.
Cum să ajungi acolo?
#5. Secret Garden
Baza de odihnă Secret Garden este situată pe traseul Chișinău-Leușeni, la 30 kilometri de capitală. Este un loc ideal pentru a fi în armonie cu natura. Aici te poți bucura de odihnă în liniște deplină, fără zgomotul orașului. Vei fi însoțit(ă) de flori, păsări, vânt și miros de fân proaspăt.
Cum să ajungi acolo?
#6. Peștera Emil Racoviță
În apropierea satului Criva, raionul Briceni, se află una dintre cele mai mari peșteri din lume, descoperită în martie 1977. Este a treia cea mai lungă peșteră de ghips din lume. În acest regat subteran se găsesc 20 de lacuri. Cei care doresc să viziteze locul trebuie să știe că este interzis să intre singuri în peșteră, ci cu un instructor prezent în permanență.
Cum să ajungi acolo?
#7. Ferma de cai „At-Prolin”
Grajdul a fost înființat în 1984 și este una dintre principalele atracții ale UTA Găgăuzia. Încă de la înființare, herghelia crește cai din rasa trotter Orlov.
În fiecare an, conform tradițiilor găgăuze, în ziua de Sfântul Gheorghe (sărbătorile bancare ale găgăuzilor – „Khederlez”), pe hipodromul din Ceadâr-Lunga are loc concursul de hipism „Altyn-At” cu cei mai buni și mai rapizi cai ai hergheliei. Cei mai mulți dintre ei au devenit în repetate rânduri campioni la cele mai prestigioase competiții și au obținut primele locuri la expozițiile din străinătate.
Cum să ajungi acolo?
#8. Atelierul „Ceramică Triboi”
În satul Ciorăști, raionul Nisporeni, există un atelier de ceramică numit „Ceramica Triboi”. Este singurul atelier din Moldova care mai lucrează cu ceramică neagră. Tatăl și fiul produc faianță, ulcioare, vase și diverse suveniruri. Casa meșteșugarilor este una dintre atracțiile turistice incluse în itinerariul „Dor de Codru”, așa că familia Triboi este bucuroasă să găzduiască oaspeții care doresc să învețe tehnicile meșteșugului olarului.
Cum să ajungi acolo?
#9. Gogu Winery
Situată în orașul Căușani, crama a fost deschisă în 2004 de niște amatori care au avut dorința de a crea vinuri de calitate, care să evidențieze caracteristicile terroir-ului local.
Deși majoritatea producătorilor din regiune se concentrează în mod tradițional pe soiurile de struguri roșii pentru a obține arome intense și arome speciale în vinurile lor, Gogu Winery a decis să se concentreze mai mult pe vinurile albe.
Cum să ajungi acolo?
#10. Conacul Zamfirache Ralli
Moșia este situată în satul Dolna, raionul Strășeni. Acest conac a devenit faimos pentru că a fost locul unde a locuit Aleksandr Sergheevici Pușkin atunci când se afla în exil în Basarabia. Conacul Ralli a fost construit la începutul secolului al XIX-lea și a aparținut lui Zamfir Ralli, un bogat moșier grec și membru al curții regionale.
Mulțumită localnicilor, conacul a fost păstrat în stare bună. Acum este o filială a Muzeului Pușkin din capitală. O parte din exponatele muzeului au fost aduse aici nu doar de la Chișinău, ci și de la Sankt Petersburg. Potrivit cercetătorilor, Pușkin a început și a conceput peste 220 de lucrări în Moldova. Printre acestea se numără: „Șalul negru”, „Prizonierul”, „Către Ovidiu”, „Prizonierul din Caucaz” și primele șaisprezece strofe din romanul „Evgheni Oneghin”.
Cum să ajungi acolo?
Preluat de la: diez.md