IMG_2308.jpg
Ceva timp în urmă, echipa #diez a decis să vă aducă la cunoștință despre destinațiile turistice din țară. Aceste articole sunt destinate nu doar pentru turiștii care au venit în vizită, dar și pentru cetățenii, care încă nu sunt cunoscuți cu toate locurile pitorești ale Moldovei. În această ediție de #Redescoperă Moldova, vă vom povesti despre casa-muzeu a poetului, dramaturgului și a prozatorului Dumitru Matcovschi, situată în satul Vadul Rașcov din raionul Șoldănești.

Dumitru Matcovschi s-a născut pe 20 octombrie 1939, în satul Vadul-Rașcov. A trecut în neființă la 26 iunie 2013. Este recunoscut în critica literară pe plan internațional și reprezintă un simbol al mișcării de renaștere națională din Basarabia.

Dumitru Matcovschi este autorul a peste 50 de volume de poezie, proză și piese de teatru. Unele din creațiile sale au fost traduse în rusă și lituaniană.

În anul 2011, scriitorul a fost decorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer, categoria A „Literatură”, de către președintele României, Traian Băsescu. În 2009, cu ocazia aniversării a 70 de ani, Matcovschi a primit de la primarul orașului Chișinău titlul și panglica de Cetățean de Onoare al orașului.

În toamna anului 2011, a fost inaugurată casa-muzeu „Dumitru Matcovschi”, casa părintească din satul Vadul-Rașcov

Vadul-Rașcov este o comună din raionul Șoldănești, formată din satele Vadul-Rașcov (sat-reședință) și Socola. Se situează pe malul râului Nistru, localitatea se află la 128 de km de la Chișinău.

ytr

Este o casă autentică, bine păstrată. Sora poetului, Valentina Rotari, a povestit că această casă părintească a fost construită de buneii ei încă în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Ea mai adaugă că familia Matcovschi era una prosperă și avea o gospodărie bine îngrijită.

Odată ce decideți să vizitați această destinație turistică și culturală, e util să știți că veți fi întâmpinați cu mare dragoste și ospitalitate. Vecinii vor avea grijă să vă deschidă ușa, să vă arate casa și să povestească din istoriile familiei. Casa-muzeu lui Dumitru Matcovschi e situată pe malul Nistrului, astfel, toate povestirile decurg într-o atmosferă pitorească. Râul curge chiar la câțiva metri de grădina familiei Matcovschi.

IMG_2125

IMG_2163

IMG_2160

IMG_2119

IMG_2111

IMG_2138

IMG_2155

IMG_2157

După ce veți admira peisajele naturii care înconjoară casa, veți putea intra în locuință să vedeți cum și-a petrecut copilăria marele poet. Din spusele surorii lui, Dumitru Matcovschi a dorit să păstreze întocmai mobila, draperiile, ferestrele din acea vreme. De aceea, când veți intra în fiecare cameră, veți simți imediat mirosul secolului al-XX-lea. La fel, veți avea posibilitatea să intrați în camera lui Dumitru Matcovschi. Veți putea atinge mașina de scris la care lucra zeci de ani poetul.

IMG_2167

IMG_2192

IMG_2196

IMG_2171

IMG_2176

IMG_2177

IMG_2178

IMG_2239

În altă cameră veți putea admira decorul și amplasarea mobilei așa cum era în vogă pe atunci. De asemenea, pe un perete veți putea cunoaște Arborele Genealogic al familiei Matcovschi.

IMG_2217

IMG_2221

IMG_2225

În a treia cameră, și ea amenajată conform „modei”, vizitatorii vor putea răsfoi și admira lucrările poetului. Totodată, ei vor putea lăsa o „amprentă” în cartea pentru impresii și comentarii.

Să nu ezitați să o întrebați pe sora lui Dumitru Matcovschi despre copilăria acestuia, despre biografia nescrisă a marelui poet moldovean.

IMG_2231

IMG_2248

Satul Vadul-Rașcov mai este renumit în Moldova, dar și în toată lumea prin faptul că anume aici se află cel mai mare cimitir evreiesc din Europa. Cu 60 de ani în urmă, în Vadul-Raşcov locuiau peste 17 mii de oameni, dintre care 15 mii evrei. Conform datelor recensământului din 2014, comuna are o populație de 1.807 de locuitori.

IMG_2273

IMG_2278

IMG_2300

IMG_2306

IMG_2308

Preluat de la: diez.md