collage-11.jpg
Echipa #diez începe un nou proiect dedicat locurilor turistice ale Transnistriei, despre care noi, cei de pe celălalt mal al Nistrului, nu prea cunoaștem. Așadar, prima destinație turistică despre care noi vom relata în acest material este Muzeul „Sticlei”, în care a fost adunată o colecție privată de băuturi alcoolice din peste 170 de țări.

Vă prezentăm prima destinație turistică din regiunea transnistriană, situată la 70 km de la Chișinău, aflată într-un colțișor liniștit și pitoresc în apropierea râului Nistru. Este vorba de Muzeul „Sticlei”, în care se păstrează o enormă colecție privată de băuturi alcoolice adunate din peste 170 de țări.

Dacă la Chișinău tinerii însurăței preferă să viziteze monumentul lui Ștefan cel Mare, atunci la Tiraspol (Târnauca), mirii vin în ziua nunții pentru a face poze la Muzeul „Sticlei”.

Prin urmare, Denumirea Muzeul „Sticlei” vine de la însăși forma construcției în care se păstrează cea mai mare colecție privată de băuturi spirtoase din Moldova. Muzeul a fost deschis, în anul 1988, de omul de afaceri Grigori Corzun, fostul proprietar al echipei de fotbal Tiligul Tiras. Această clădire se înalță la 28 de metri, are 4 etaje și 5 săli, în care se păstrează peste 6 mii de sticle exclusive, dintre care cea mai veche are circa 300 de ani. În total, Corzun a agonisit mai mult  20.000 de sticle cu băuturi alcoolice (vin, divin, vodcă etc.) din peste 170 de țări.

1

„Sticla”, un adevărat muzeu particular de băuturi alcoolice, care atrage turiști din toată lumea. Proprietarul și-a amenajat în curtea casei părintești de la Ternovka/Târnauca (5 km de Tiraspol) nu doar acest muzen unic, dar a construit și un hotel cu 12 apartamente apreciate cu 3 și 4 stele, un restaurant, 3 baruri, 2 săli de degustare. Iar pentru cei care prețuiesc băutură tare, li se propune degustarea divinului exclusiv „Grigorii Korzun” în vârstă de 65 de ani.

3

butylka-museum.com/photo/

4

butylka-museum.com/photo/

6

butylka-museum.com/photo/

8

butylka-museum.com/photo/

În colecția lui Grigorii Corzun se regăsesc sticle de diverse mărimi: începând de la cele mai mici, cum ar fi sticlele din Mexic în formă de gloanțe, în care încap 10 grame de whisky ori o sticlă imensă de 25 de litri cu țuică.

Toate sticlele au forme neobișnuite: țigări, becuri, arme de foc, busturi ale oamenilor faimoși, mașini etc.

a

http://locals.md

1

2

3

4

5

7

allfun.md

În colecția omului de afaceri se află un exponat foarte vechi, o sticlă cu divin georgian tocmai din anul 1852

9

allfun.md

Dacă v-am convins să vizitați acest muzeu excepțional și neobișnuit, puteți afla mai multe informații de la Centrul de Informare a Turiștilor, Tiraspol. Veți primi o consultare gratuită și profesionistă. Haideți, împreună să descoperim frumosul de pe pământurile noastre!

IMG_2913_961x641

Preluat de la: diez.md