Kennzeichen_für_Schutzhäftlinge_in_den_Konzentrationslagern.jpg
În fiecare an este serbată sau comemorată ziua de 9 mai, Ziua Victoriei asupra fascismului. Cu 73 de ani în urmă au fost învinși fasciștii acelui timp, însă fascismul și nazismul au rămas nebiruite. Noi le vedem și astăzi în atitudinile oamenilor, a celor foarte apropiați nouă. De această părere este vloggerul Ion Andronache. Vă propunem să priviți mai jos o altă viziune asupra acestei sărbători.

Voi știți că naziștii organizau lagăre de concentrare și ghetouri în care erau plasați evreii. Însă nu doar evreii. Există un infografic care explică cum să fie însemnați cei diferiți, cei ce nu pot face parte din al Treilea Reich.

Kennzeichen_für_Schutzhäftlinge_in_den_Konzentrationslagern

#Evreii erau însemnați cu două triunghiuri suprapuse, adică steaua lui David

#Deținuții politici – cu triunghi roșu, adică cei care aveau alte viziuni politice

#Criminalii cu triunghi verde

#Emigranții cu triunghi albastru

#Martorii lui Yehova cu triunghi violet

#Gay-ii cu triunghi roz

#Cu triunghiul negru erau însemnați „elementele asociale” și acestea erau considerate persoanele cu dizabilități mentale, feministele, lesbienele, pacifiștii, vagabonzii

#Cu triunghi cafeniu erau însemnați romii.

Atitudinea ostilă față de toți acești oameni nu era doar acolo departe în Germania sau Austria, Polonia, era chiar și aici în Basarabia. Chiar în Chișinău era ghetou cu evrei, aproape de ASEM, iar împreună cu evreii în Basarabia au fost prigoniți și romii.

Cât de toleranți suntem astăzi față de aceste grupuri?

Acceptăm noi ușor că altcineva are alte viziuni politic, viziuni diferite de ale noastre? Sau îl înjurăm în rețelele de socializare?

Ce atitudinea avem noi astăzi de evrei? Dar față de gay și lesbiene?

După 73 de ani nu mai există ghetouri în țară, dar au rămas ghetouri foarte bine conturate în mințile noastre. În aceste ghetouri noi ținem foarte strâns stereotipurile față de oameni. Și cum apare persoana, imediat o etichetăm cu o atitudine prescrisă din ghetou.

Ion Andronache îndeamnă cetățenii liberi și cu discernământ să iasă pe 9 mai și să celebreze victoria asupra metodelor atroce de epurare a mai multor categorii de oameni care au fost asupriți de regimul nazist: Evrei, romi, oameni cu diferite viziuni politice și convingeri religioase, persoane cu dizabilități, persoanele LGBT, emigranți, feminiști și feministe.

Libertatea lor merită mai multă atenție decât parada militară cu demonstrația de armament pe străzile din Chișinău

Preluat de la: diez.md