Pe scenă au evoluat artiști ruși populari care cântau piese nu neapărat din repertoriul lor. „Meniul” melodic era compus doar din piese cu mesaje legate de război și de URSS.
Mai jos, o să vă arătăm lista tuturor participanților la acest concert „simbolic”.
Primul pe scenă a apărut actorul vestitului serial rus Бандитский Петербург 2 și în lungmetrajul Жмурки, Dmitri Pevțov.
În prezent, acesta este deputatul Dumei de Stat din partea partidului de guvernământ Rusia Unită. „Vă felicit cu ocazia sărbătorii de reunire a teritoriilor Crimeea și Sevastopol cu Federația Rusă. Cu toții ținem minte că pe aceste pământuri a fost vărsat sângele bunicilor noștri care au luptat împotriva fascismului. Încă din secolul al XVIII-lea țările voiau să invadeze Rusia, pe atunci pe harta lumii încă nu existau SUA, dar Rusia deja devenea obiect de interes pentru multe state. Occidentul nu a înțeles nici până acum că unica bogăție a Rusiei sunt credința noastră și poporul nostru măreț și bun.”
Al doilea vorbitor a fost alt actor, în prezent conducătorul Teatrului din Moscova „Oleg Tabakov”, Vladimir Mașkov. El a recitat versuri în care condamnă libertatea și democrația occidentală. „Cu cât ei sunt mai liberali / Cu atât sunt mai perverși / Civilizația pentru ei este un fetiș / Însă nici ei nu prea o înțeleg.”
Ulterior, pe scenă a urcat interpreta Polina Gagarina, care a cântat piesa lui Viktor Țoi – Кукушка.
După această pauză muzicală, prezentatorii concertului au povestit istoria unui soldat rus de 23 de ani care a murit în Donbas salvând oamenii de „naziști”. Pe scenă a urcat tatăl acestuia care a vorbit despre luptele pe care le duce armata rusă în Ucraina pentru eliberarea țării de „naziști”.
Pe scenă a urcat cântărețul Oleg Gazmanov cu un repertoriu muzical despre război și despre patriotism: Офицеры și Сделан в СССР. Iată câteva versuri din această piesă.
Украина и Крым,
Беларусь и Молдова –
Это моя страна!
Сахалин и Камчатка,
Уральские горы –
Это моя страна!
Краснодарский край,
Сибирь и Поволжье,
Казахстан и Кавказ,
И Прибалтика тоже…
Vezi și: interpretul rus Oleg Gazmanov va fi dat în căutare internațională de procuratura din Ucraina
Pe scenă a urcat trupa Любэ cunoscută pentru piese de război, în special piesa Давай за. Pentru a accentua propagarea simbolului Z, care este comparat cu svastica nazistă, denumirea piesei a fost modificată în Давай Zа. Altă piesă interpretată a fost Комбат.
Vladimir Putin de multe ori își exprima gratitudinea și dragostea față de solistul trupei Любэ, Nikolai Rastorguev.
Și în mesajele prezentatorilor puteau fi deslușite idei de încurajare a războiului și continuarea „operațiunii militare”. „Acel popor care are încredere în președintele său este de neînvins.” La fel se strigau lozinci cu litera Z: „Za popedu” [Pentru victorie], „Za Rossiiu” [Pentru Rusia], „Za prezidenta”[Pentru președinte].
La mijloc de concert, pe scenă își face apariția președintele Federației Ruse, Vladimir Putin.
„Noi suntem un popor multinațional, uniți prin aceeași soartă, pe propriul pământ. Locuitorii din Crimeea și din Sevastopol asta au decis la referendumul din 18 martie 2014. Ei au vrut să trăiască pe pământul lor, în Rusia. Aceasta, în primul rând, e sărbătoarea lor. Noi trebuia să scoatem Crimeea din acea mizerie în care se afla în componența altui stat”, a spus Putin.
Apoi, a ținut un discurs propagandistic despre populația din Donbas, care a fost supusă bombardărilor permanente din partea Ucrainei. „Iată aceasta se numește genocid. Și acest lucru a stat la baza operațiunii militare desfășurate de Federația Rusă”, a conchis Putin.
Discursul președintelui a fost brusc întrerupt. Telespectatorii nu au putut asculta întregul discurs al lui Putin. Ofițerul de presă de la Kremlin a invocat motivul unei „probleme tehnice din cauza unui server”.
Pe Telegram a apărut un videoclip în care se vede cum Putin părăsește scena.
Pe scenă au mai ieșit reprezentanta Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova, fosta prezentatoare a show-ului Самый Умный de la postul de televiziune CTC, Tina Kandelaki, propagandista Margarita Simonean.
Simonean a spus că: „În sfârșit, Crimeea a revenit acasă. Rusia, mama noastră, pedepsește-i pe cei care bombardează acum orașele Donețk, Melitopol și Mariupol”.
Notă: orașul Mariupol se află într-o blocadă totală, fiind înconjurat de armata rusă și bombardat zilnic cu rachete și bombe. Au fost distruse maternitatea, unde se aflau mame însărcinate și copii, și teatrul dramatic, unde se află blocați sub ruine 1 300 de oameni. Soldații ruși nu permit organizarea pașnică a coridorului umanitar în oraș. Oamenii nu au mâncare, nu au apă, nu au lumină etc.
Mesajul lui Zaharova nu a fost auzit, probabil au fost probleme tehnice.
„În anul 1995, am ales conștiincios Rusia ca patria mea. Rusia niciodată nu distrugea cultura popoarelor. Noi ducem cu mândrie numele de om rus. Acum, se încearcă să se producă cel mai grandios experiment din istoria omenirii – când se dorește distrugerea unei națiuni întregi ca pe un cont de pe rețelele sociale. Așa se face când vrei să vorbești în limba rusă”, a spus Tina Kandelaki.
Pe scenă din nou s-a auzit muzică. De această dată a cântat Natalia Podolskaia.
În presă se vehicula că la acest concert au fost aduși oameni din sectorul bugetar. Potrivit MAI-ului rusesc, la eveniment au participat peste 200 000 de oameni.
Au trecut deja 23 de zile de la declanșarea războiului când Rusia a atacat-o pe Ucraina. De la începutul invaziei trupelor ruse în Ucraina, 109 copii și alți mii de adulți au decedat.
Situația la minut o puteți urmări în regim livetext aici!
Preluat de la: diez.md