iPiccy-collage-1.jpg
Pentru a opta zi consecutiv, în SUA au loc proteste în zeci de state americane. Aceste proteste au început după moartea lui George Floyd, un bărbat în vârstă de 46 de ani din orașul Minneapolis, care a decedat în urma arestării de către poliție. Acest caz a stârnit multă revoltă în rândul oamenilor din țară, cât și a celor de peste hotare. Oamenii ies în stradă masiv și protestează pentru dreptatea lui George, aceste proteste soldându-se cu incendierea mașinilor, clădirilor, jefuirea și vandalizarea magazinelor. Acest material e despre cum a început totul și până unde au ajuns protestele din SUA. 

Totul a început în urma unui videoclip care a fost făcut public, în care se vede cum trei polițiști au stat cu genunchii pe George Floyd timp de aproximativ 9 minute. Motivul care a stat la baza arestării bărbatului de 46 de ani a fost o bancnotă de 20 de dolari, cu care George Floyd a cumpărat un pachet de țigări de la un magazin alimentar. Vânzătorul magazinului suspectând că bancnota este falsificată a chemat poliția, menționează nytimes.com.

După ce polițiștii au observat că bărbatul nu mai are puls, au chemat ambulanța. După ce aceasta a sosit, bărbatul a fost transportat direct la spital, dar câteva minute mai târziu s-a anunțat că George Floyd a decedat.

După ce clipul a fost făcut public, poliția a anunțat că doi ofițeri au fost suspendați temporar, iar FBI se va implica în anchetă.

Vineri seară, ofițerul Derek Chauvin care ținea genunchiul pe gâtul bărbatului a fost reținut și este acuzat de uciderea lui George Floyd. Avocatul acestuia a invocat al 5-lea amendament din Constituția Americană (Care presupune că nici o persoana nu trebuie să fie făcută responsabilă de o crima capitală sau de altă crimă infamă decât be baza declarației sau acuzației unei curți cu juri) respectiv, invinuitul își așteaptă procesul. În ciuda faptului că Derek Chauvin a fost arestat, protestele continuă, menționează REUTERS.

Moartea bărbatului a generat proteste în toată țara

În Statele Unite au loc proteste după ce bărbatul în vârstă de 46 de ani a decedat în urma arestării de către polițiști.

Cel puțin în 40 de orașe au avut loc ciocniri violente între protestatari și forțele de ordine, iar în 23 de state și în Washington D.C. a fost mobilizată Garda Națională. Peste 7 000 de persoane au fost arestate, relatează CNN.

Protestele în fața Casei Albe

Protestele din Statele Unite au intrat într-o nouă etapă. Un grup de manifestanți s-a adunat în fața Casei Albe și a intrat în altercații violente cu membri ai Secret Service, agenția care este însărcinată cu protecția președintelui Donald Trump. Agenții s-au folosit de gaze lacrimogene și spray paralizant pentru a-i ține la distanță pe protestatari.

Aceștia scandau împotriva președintelui Donald Trump, dar și mesaje de solidaritate cu victimele brutalității poliției. Ei au cerut dreptate pentru uciderea lui George Floyd și încercau să pătrundă pe domeniul Casei Albe.

Pe lângă proteste s-au înregistrat și jafuri

Orașul Minneapolis a fost cuprins total de haos. Zone întregi s-au transformat în ruguri uriașe. Protestatarii au incendiat mașini și clădiri, au jefuit și au vandalizat magazine în timp ce forțele de ordine au evitat un contact direct, așteptând calmarea mulțimii, spre deosebire de prima zi de proteste, când au existat confruntări între poliție și protestatari și s-a tras cu gaze lacrimogene.

Donald Trump a scris un mesaj pe Twitter în care i-a numit pe protestatarii din Minneapolis „huligani” şi i-a ameninţat că va trimite armata să îi împuşte, dacă protestele vor continua.

De asemenea, Pentagonul a deplasat aproximativ 1 600 de soldaţi ai armatei americane în regiunea Washington, D.C., după nopţile de proteste şi violenţe.

Oamenii din toată lumea au ieșit în stradă în semn de solidaritate pentru Gerorge Floyd

Protestatarilor din Statele Unite, care mărșăluiesc pe străzile marilor orașe americane de 8 zile, li se alătură oameni din toată lumea. În weekend-ul care a trecut, protestatari s-au adunat în Londra, Berlin, Auckland și multe alte orașe, pentru a își arăta solidaritatea față de protestatarii americani, relatează CNN.

# Londra

În Londra, oamenii s-au adunat în Trafalgar Square, duminică dimineață, fără să țină cont de măsurile de restricție socială împotriva pandemiei care interzic astfel de adunări. Unii dintre participanți au mărșăluit spre ambasada SUA din capitala britanică ținând pancarte în mâini și scandând pentru dreptate în cazul lui George Floyd.

# Berlin

O mulțime de oameni s-au adunat și în Berlin în fașa ambasadei americane în Germania, și sâmbătă și duminică. Participanții au purtat măști sanitare și au purtat pancarte și bannere cu mesaje precum „Dreptatea nu mai poate aștepta” și „Black Lives Matter”.

# Copenhaga

Protestatarii danezi s-au adunat și ei, pașnic, în fața ambasadei americane pentru a își arăta nemulțumirea cu privire la brutalitatea poliției din Statele Unite. Ei au scandat „fără dreptate, fără pace”. Protestele au avut loc duminică.

# Milano

Și în Noua Zeelandă au mărșăluit oamenii pentru dreptate în cazul de deces a lui George Floyd. În trei mari orașe ale țării oamenii au ieșit în stradă cu pancarte, scandând pentru dreptate și pentru încetarea actelor de brutalitate ale poliției împotriva americanilor de culoare.

 În mai multe orașe din SUA au apărut sloganuri pe cer cu ultimele cuvinte ale lui George Floyd

Ultimele cuvinte ale lui George Floyd, care a decedat după ce a fost imobilizat de un ofițer de poliție din Minneapolis, au devenit sloganuri puternice pentru protestatarii din SUA. Pe măsură ce manifestațiile împotriva brutalității poliției s-au răspândit prin țară și prin lume, un artist din Dallas a găsit o nouă modalitate prin care să imortalizeze strigătele de ajutor ale lui Floyd: afișându-le în zbor deasupra a cinci mari orașe, transmite CNN.

De asemenea, cel puţin 60 000 de oameni i-au adus un ultim omagiu lui George Floyd într-un miting paşnic la Houston, Texas, oraş în care acesta a crescut şi unde urmează să fie înmormântat săptămâna viitoare.

Unul dintre avocaţii familiei a spus că înmormântarea va avea loc pe 9 iunie, la Houston, oraşul în care a crescut Floyd, menționează AFP, citat de agerpres.ro. Înainte de aceasta, două ceremonii vor avea loc joi în Minneapolis şi sâmbătă în Carolina de Nord, unde s-a născut George.

Preluat de la: diez.md