1-13.jpg
65 fete din 18 regiuni ale Moldovei au participat la cea de-a cincea ediție a Taberei de Vară STEM, ce a avut loc în Chișinău în perioada 19-28 Iulie 2019. Participantele din cele 18 regiuni: Fălești, Soroca, Bălți, Orhei, Cahul, Ungheni, Telenești, Drochia, Sălcuța, Strășeni, Hîncești, Rezina, Anenii Noi, Nisporeni, Călărași, Căușeni și Chișinău, au fost inițiate și ghidate spre o carieră în domeniul Tech.

GirlsGoIT a organizat o serie de ateliere practice pe durata celor 10 zile de tabără. Primul subiect abordat de program a fost bazat pe Abilitățile Cheie, indispensabile lucrului în echipă, cooperării, autocunoașterii și gestionării timpului într-un mod cât mai eficient. Sesiunea a durat 2 zile, fiind condusă de 10 profesori și o echipă de traineri specializați  în team-building și dezvoltare personală.

Al doilea subiect a cuprins Abilitățile Tehnice, 44 participante au învățat Dezvoltare Software, iar la sfârșit cu ajutorul mentorilor au creat o aplicație web „Notes”.

2

4

21 participante de la secțiunea Hardware au învățat Imprimare 3D și Electronică cu Arduino și au creat 4 proiecte:

  • Ramă 3D pentru poze cu LED conectată și controlată printr-o aplicație de pe telefon 
  • Light box: Dispozitiv decorativ ce are o carcasă transparentă și poate produce lumină 
  • Lampă 3D 
  • Harta Moldovei cu LED 

Cel de-al treilea subiect al taberei din această vară a fost Începe-ți Cariera în TECH, sesiune găzduită de Ellation, MoldData, Mixbook și Agenția de Guvernare Electronică. 65 de tinere entuziaste au vizitat aceste companii, aflând cultura și munca specifică fiecăruia, descoperind, astfel, secrete din spatele cortinei. De asemenea, tinerele au discutat cu membrii companiilor despre cum e să scrii cod 8 ore pe zi având în față 2 monitoare, au vorbit despre Proiectele Software pe care le dezvoltă și într-un final au vorbit despre oportunitățile oferite de domeniul IT.

5

Datorită perseverenței și dorinței de a afla și de a cunoaște lumea Tech, 13 fete au fost selectate pentru un stagiu de practică cu o durată de o lună în cadrul Ellation, MoldData, Agenției de Guvernare Electronică și Atomate. Ca urmare a acestei oportunități, fetele vor avea posibilitatea să dobândească noi abilități tehnice, necesare pentru implicarea cu adevărat în crearea unui proiect software.

Tabăra de Vară STEM GirlsGoIT 2019 este implementată de TEKEDU și susținută de Ambasada Stetelor Unite ale Americii în Moldova și Ambasada Lituaniei în Moldova sub egida Programului Lituanian de Cooperare pentru Dezvoltare și Promovare a Democrației.

Preluat de la: diez.md