tablou-robot-640.jpg
Un tablou realizat de un algoritm de inteligenţă artificială a fost vândut în New York pentru suma de 432.500 de dolari americani în cadrul unei licitaţii. Acesta este primul obiect de artă de acest gen vândut de o casă de licitaţii cu renume, cei responsabili pentru crearea ei fiind studioul Obvious Art din Paris, cu ajutorul algoritmului GAN (Generative Adversarial Network).

Evenimentul a avut loc în cadrul casei de licitaţii Christie’s, iar estimarea iniţială a valorii era între 7.000 şi 10.000 de dolari americani. Obiectul a fost adjudecat după şapte minute, cinci persoane participând la licitaţie, câştigătorul fiind un participant anonim care a participat prin telefon, scrie go4it.ro.

Pentru realizarea tablopului intitulat „Edmond de Belamy, from La Famille de Belamy”, algoritmul GAN a folosit ca puncte de referinţă peste 15.000 de portrete pictate între anii 1.300 şi 2.000, rezultatul fiind un portret lipsit de foarte multe detalii. Tabloul a fost apoi imprimat şi înrămat.

Semnătura artistului este la fel de ciudată precum şi originea picturii, în colţul din stânga sus fiind vizibil numele „min G max D Ex[log(D(x))] + Ez[log(1-D(G(z)))]”.

Vedeți mai jos cum arată tabloul:

tablou-robot-640

 

Preluat de la: diez.md