1538918438592.jpg

Una dintre cele mai festive și tradiționale sărbători din Moldova a fost petrecută cu mult fast la Combinatul de Vinuri de Calitate „Mileștii Mici”. Într-o atmosferă degajată, alături de cei dragi, sute de oameni veniți de prin toate colțurile țării, dar și din străinătate, au ridicat sus paharul de Ziua Națională a Vinului.

Dansatori, interpreți și ansambluri folclorice au dat un plus de culoare primului weekend al lunii octombrie, care a marcat în acest an sărbătoarea tulburelului. În timp ce unii au venit să guste din licoarea lui Bachus produsă din roada anului 2018, alții au colindat galeriile subterane ale vinăriei, care ascund în profunzimea lor 1,5 milioane de sticle cu vin, fiind și cea mai mare colecție din întreaga lume, fapt care nu a trecut neobservat de Cartea Recordurilor Guiness.

De dimineață și până mult după apusul soarelui, ghizii au fost cei care au perindat în lung și-n lat străzile și cartierele la zeci de metri adâncime, povestind cu atâta ardoare despre maturarea și îmbutelierea celor mai aromate vinuri ale Moldovei. Cot la cot cu ei au fost și somelierii de la Șoala Vinului, cei care i-au învățat pe oaspeții sărbătorii cum să deguste și să aleagă un vin pe potriva sărbătorii și bucatelor.

„Suntem pentru prima dată aici. Din tulburel nu am gustat, dar mi-au plăcut alte vinuri pe care le-am încercat împreună cu somelierii. Am fost și în excursie, am văzut întreaga colecție subterană. La anul sigur mai venim aici”, ne-a mărturisit un cuplu venit la eveniment.

Sărbătoarea la Mileștii Mici a fost încinsă de muzica bună și obiceiurile strămoșești prezentate de ansamblurile folclorice. Cei de la „Moștenitorii” au reamintit despre datina călcatului strugurilor, în timp ce Zinainda Julea a scos la dans zeci de oameni care au format o horă imensă în curtea vinăriei. Invitate au fost și ansamblurile folclorice din satul Ratuș – „Cucoara” și „Floarea Dorului”, care au demonstrat ritualul drăgaicei, nunta și obiceiuri păstorești, apreciate în special de turiștii care au aflat despre ele în premieră.

„Această sărbătoare este asemenea Festivalului Berii din Munhen, „Oktoberfest”. O atmosferă frumoasă, am fost primiți foarte bine și am degustat multe vinuri moldovenești. Ne-a plăcut enorm Cabernet Sauvignon, este un vin cu adevărat aromat”, spune Natalia, care a venit din Ucraina special pentru acest eveniment. Turista ne-a mărturisit că este pentru a doua oară când ne vizitează, motiv pentru care și-a adus și prietenii din țara vecină.

Salatele pline de vitamine, porumbul copt și carnea pregătită la grătar au fost pe placul tuturor celor care au poftit să guste din vinurile „Mileștii Mici”, adevărate comori ale Moldovei, spun turiștii. Oaspeții sărbătorii din acest an nu au ezitat să laude organizatorii pentru o astfel de festivitate, care, spun ei, este de nelipsit din alaiul de evenimnete tradiționale care ne duc faima peste hotare.

„Tulburelul mi-a plăcut foarte mult. Este o sărbătoare foarte frumoasă, organizată mult mai bine ca anul trecut, ce-i drept, și timpul este mai favorabil în acest an. Am degustat și mai multe vinuri, calitatea cărora mi-a părut una destul de bună. Dacă nu se schimbă taxa oficială, cu sigurață venim și la anul”, ne-a spus Gheorghe.

Ziua Națională a Vinului a culminat până în noapte cu o disco-horă cum numai la moldoveni vei întâlni, iar omagiatul zilei a curs în sutele de pahare ale oaspeților. Așa cum ne obișnuiește an de an, Combinatul de Vinuri de Calitate „Mileștii Mici” ne promite și alte evenimente speciale, iar doritorii de a descoperi autenticitatea vinului moldovenesc, cel care îți înmoaie toate grijile și papilele gustative, sunt invitați în orice zi în galeriile subterane, acolo unde vinul este la el acasă.

 

Preluat de la: zugo.md