USARB-2.jpg
Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți este una dintre cele mai vechi instituții de învățământ superior din Moldova. USARB a fost fondată în anul 1945, iar înainte ca să devină unviersitate, primele blocuri de studii ale universității găzduiau două instituții de învățământ: liceul de fete „Domnița Ileana”, actualul bloc administrativ, blocul I, și Școala Normală de băieți. În anul 1938, în locul acestei școli a fost înființat liceul seminarial.

Istoria universității bălțene începe din 12 iunie 1945, când la Bălți a fost deschis Institutul învățătoresc, apoi, pe 13 august 1953, Instiutul învățătoresc este reorganizat în Institut Pedagogic. În anul 1959, Institutului Pedagogic din Bălți i se conferă numele „Alecu Russo”. După proclamarea independenței Republicii Moldova, la 21 mai 1992, Institutul Pedagogic este reorganizat în Universitatea de Stat „Alecu Russo”.

Mai jos vă prezentăm 11 imagini istorice păstrate în arhiva Bibliotecii Științifice USARB.

În trecut – blocul administrativ (blocul I), în prezent – blocul administrativ (blocul I).

În trecut – scuarul din spatele blocului administrativ (blocul I), în prezent – scuarul din spatele blocului administrativ (blocul I).

# În trecut – Școala Normală de băieți, în prezent – blocul II de studii, Facultatea de Științe Reale, Economice şi ale Mediului.

În trecut – blocul II, Facultatea de Tehnică, Fizică și Matematică, în prezent – blocul II, Facultatea de Științe Reale, Economice şi ale Mediului.

În trecut – blocul III, Facultatea de Filologie, în prezent – blocul III, Facultatea de Litere, Colegiul Pedagogic „Ion Creangă”.

În trecut – blocul IV, Facultatea de Limbi și literaturi străine, în prezent – blocul IV, Facultatea de Litere.

În trecut – baia orășenească, în prezent – blocul V, Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale.

În trecut – blocul V, Facultatea de Economie și Facultatea de Drept, în prezent – Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale.

În trecut – blocul VI, Facultatea de Facultaea de Pedagogie, Psihologie și Asistență socială, în prezent – blocul VI, Facultatea de Facultatea de Ştiințe ale Educației, Psihologie şi Arte.

În trecut – havuzul din fața blocului III, în prezent – havuzul din fața blocului III

În trecut – stejarul din centrul campusului, din fața blocului III, în prezent – același stejar, dar și mai imens.

Dacă vrei să fii mereu conectat(ă) la știrile USARB, abonează-te la canalele de Telegram ale universității – USARB News și Admitere USARB – sau poți urmări toate evenimentele pe pagina de Facebook a acesteia.


Acest material a fost scris și redactat de echipa USARB. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Preluat de la: diez.md