117951984_3379116695486224_4596632128811259491_n.jpg
Directorul Teatrului Național „Ianka Kupala” (fost ministru al culturii și ambasador în Polonia și Franța) a fost demis după ce făcuse declarații împotriva regimului de la Minsk. În semn de solidariate, peste 80 de actori și tehnicieni ai teatrului și-au înaintat demisia direct ministrului culturii venit la teatru pentru a discuta.

BBC, scrie într-un articol că „Angajații teatrului din Minsk „Ianka Kupala” au ministrului Culturii din Belarus să-l restituie în funcție pe directorul teatrului, Pavel Latushko, care a fost demis luni, 16 august. El a fost concediat după ce a condamnat public folosirea forței asupra protestatarilor și a cerut dreptate susținându-i pe cei care ies la protest.”

tut.by

Totodată într-un video publicat pe pagina de Facebook, trupa de actori vine cu următorul mesaj:

„După ce ne-am exprimat poziția și am ridicat steagul «alb-roșu-alb» deasupra teatru, a început presiunea asupra noastră. Vă reamintim, familia Kupala este mereu împreună. Poziția noastră este neschimbată. Vom proteja fiecare membru al familiei noastre. Fie că e vorba de menajer sau director!”

Teatrul este închis. Oficial, din „motive epidemiologice”. Ministerul Culturii a numit un nou director, un funcționar guvernamental de la începutul anilor 2000.

Ieri, echipa Teatrului a publicat o fotografie pe Facebook cum ușile teatrului rămân blocate pentru angajați, iar oamenii legii stau de gardă la intrare.

„Dulapurile și dressingurile teatrului sunt deschise. Nu suntem responsabili pentru tot ceea ce se întâmplă în clădirea teatrului și modul în care acestea pot fi folosit împotriva noastră. Nu suntem criminali. Nu am încălcat legea. Ne-am exprimat poziția. Teatrul și fiecare muncitor sunt în pericol. În acest moment, steagurile au fost scoase din clădirea teatrului”, scrie pe pagina Teatrului.

Adăugând următoarele, „pe noua conducere nu a aprobat dispozițiile demisionării noastre, dar ne vom ridica în picioare pentru teatrul nostru!”

Preluat de la: diez.md