mg_0976_5457463.jpg
Pe lângă Chișinău, în Moldova, conform Wikipediei, există încă cel puțin 19 orașe cu o populație de la 149 și până la 17 mii de persoane. Toate aceste orașe ale Moldovei sunt departe de a fi un vis dulce al unui urbanist, iar pe lângă parcuri și pistele pentru bicicliști există multe probleme care ar trebui rezolvate. Totuși, fiecare oraș are ceva special ce ar putea atrage în special tinerii.

Cei de la locals.md au făcut un top, bazat pe experiența personală din călătorii, dar și pe date statistice, pentru a determina punctele forte și punctele slabe ale orașelor.

Așadar, vedeți mai jos topul celor cinci orașe din Moldova în care poți locui dacă te-ai săturat de Capitală.

#Locul 5 – Comrat

tild3532-6266-4764-a336-363730313735__gagauzia_50049600

locals.md

Populația – 23.709 locuitori, prețul pentru un apartament cu o cameră – de la 12 mii de euro, chiria apartamentul – de la 100 de euro pe lună.

Comrat este un important centru de transport, centru economic, cultural și științific al UTA Găgăuzia. În Comrat există un Muzeu de Istorie Locală, Catedrala Sf. Ioan Președinte, Teatrul Municipal, Galeria de Artă Găgăuză, Biblioteca Turcă, o cafenea și viață de noapte.

La Universitatea de Stat din Comrat, puteți studia domenii: umanitare, economice, legale sau agrare.

Agricultura și industria alimentară reprezintă baza economiei găgăuze.

În Comrat există întreprinderi industriale, printre care o instalație de instalare a automobilelor, vinăria „Vinurile Comratului”, singura rafinărie petrolieră din republică, o fabrică de conserve, o fabrică de bere, o fabrică de produse distilate, o fabrică de produse din beton, o fabrică de mobilier și îmbrăcăminte, o fabrică farmaceutică, o fabrică de ferestre și altele.

Aspecte negative: aspectul neatractiv al orașului, fațadele teribile, tarabe, orașul arată ca o piață centrală cu „buticuri” ridicole. Clădirea istorică a Catedralei Ortodoxe Sf. Ioan, construită în 1820, pictată în galben, nu îmbunătățește situația.

În Comrat, există probleme cu încălzirea centrală, iar iarna există pentru gaz costurile sunt mari.

#Locul 4 – Cahul

tild3837-3331-4232-a438-653430633238__maxresdefault

locals.md

Populația – 12.464 locuitori, prețul pentru un apartament cu o cameră – de la 12 mii de euro, chiria apartamentul – de la 100 de euro pe lună.

Cahul este orașul cu tuneluri subterane misterioase, cu unul dintre cele mai populare sanatorii din țară ce oferă o frumoasă priveliște a văii Prutului.

Aici puteți găsi următoarele atracții: Monumentul luptei Cahul, un muzeu, crucea Poklonny în cel mai înalt punct al orașului, monumentul lui Ioan Vodă cel Cumplit – principatul Moldovei în anii 1572-1574, monumentul poetului Grigore Vieru, monumentele militare.

Dintre puținele monumente arhitecturale păstrate în Cahul, un loc special este ocupat de Catedrala actuală a Sfinților Arhangheli Mihail și Gabriel, construită în 1850.

Pe teritoriul orașului Cahul există un sanatoriu unic „Nufarul Alb”.

Învățământul superior poate fi obținut la Universitatea de Stat „Bogdan  Petriceicu Hasdeu” la Facultatea de Științe Economice, Drept sau Pedagogie.

Cahul este un important centru de festivaluri. Există două festivaluri folclorice („Nufarul Alb” și „Bobocelul”) și festivalul de muzică „Fețele Prietenilor”.

În Cahul există un teatru de muzică și dramă „B.P. Hasdeu”.

Economia orașului este diversificată; industria este reprezentată de întreprinderile din industria alimentară, industria ușoară, industria materialelor de construcții.

Aspecte negative: Problemele din Cahul includ drumurile proaste, comerțul stradal și infrastructură subdezvoltată.

#Locul 3 – Tiraspol

tild3637-6166-4730-b035-353365626131____

locals.md

Populația – 133.807 locuitori, prețul pentru un apartament cu o cameră – de la 9 mii de euro, chiria apartamentul – de la 70 de euro pe lună.

Tiraspolul este un oraș plăcut, în ciuda faptului că se numește „rezervă a Uniunii Sovietice” sau capitala „unei țări care nu există”, curată, cu deșeuri minime vizuale, drumuri largi și fără blocaje. Aici găsești un loc minunat „Club number 19”, unde merg tinerii să viziteze expoziții, să asculte lecții, să joace jocuri de masă, să stea la petreceri sau la concerte, să petreacă timp vizionând filme.

Vara, în Tiraspol, puteți trece podul în centrul orașului și, după cinci minute, să înotați în Nistru sau stați pe plajă. La 10 minute de centrul orașului începe pădurea Chițcani.

Tiraspolul atrage, de asemenea, iubitorii modernismului arhitectural sovietic.

Universități: Universitatea de Stat din Transnistria „TG Șevcenko”, este cea mai mare instituție de învățământ din Transnistria. Universitatea include o filială din Rîbnița, unde se fac instruiri la mai multe specialități. De asemenea, aici mai sunt următoarele instituții de învățământ superior: filiala politehnică a Universității din Tighina, Institutul de Inginerie și Tehnică, Institutul Militar al Ministerului Apărării și Institutul de Stat de Arte.

În Tiraspol există mai multe muzee, funcționează Biblioteca Centrală „A.S. Pușkin” și cele opt ramuri ale sale, există „Palatul Republicii” și un teatru dramatic.

Principala întreprindere din Tiraspol, în care se dezvoltă majoritatea afacerilor, este Sheriff. Aici se practică: industria ușoară, alimentară și electrotehnică. Baza industrială din Tiraspol este Centrala Electrică de Stat a Moldavei, Tirotex CJSC, Fabrica de vinuri din KVINT și altele.

Aspecte negative: Izolarea, statutul neclar „Transnistriei”, bani ciudați, propriile instanțe și legi. De asemenea, în acest oraș se vorbește practic doar în limba rusă.

#Locul 2 – Bălți

tild3836-3231-4137-a564-336135353861__1200px-monumentul_lu

locals.md

Populația – 144.507 locuitori, prețul pentru un metru pătrat – de la 400 de euro, chiria apartamentul – de la 120 de euro pe lună.

Bălți este numită capitala nordică a Moldovei. În centrul orașului Bălți se află o zonă pietonală, care face parte din strada Independenței – unul dintre principalele locuri de recreere pentru cetățeni, unde se desfășoară majoritatea evenimentelor.

Cea mai importantă și cea mai veche biserică din Bălți – Catedrala Sf. Nicolae a fost înființată în 1795.

Universitatea de Stat din Bălți numită Alecu Russo oferă o gamă largă de specialități.

În Bălți există un Teatru Național, Muzeul Regional de Istorie și Etnografie, Galeria de Artă, bibliotecă municipală, palatul culturii și centru de tineret.

Cel mai mare centru multifuncțional din țară funcționează la Bălți (combină biroul de registru, biroul de pașapoarte și cadastru).

Bălți este un mare centru industrial. Pe teritoriul orașului există 4 mari zone industriale.

Există în oraș 40 de întreprinderi mari: industria alimentară și ușoară, inginerie electrică și agricolă, industria producției de materiale de construcție și altele.

Aspecte negative: Problema Bălțiului – colectarea gunoilor. Situația cu colectarea gunoiului în municipiu este exacerbată periodic atunci când compania care administrează depozitul de deșeuri nu permite mașinilor DRSU să treacă la acesta, explicând acest lucru prin datoriile întreprinderii municipale. Autoritățile locale nu sunt de acord.

#Locul 1 – Orhei

tild6261-6634-4133-b830-386530613366___75b9299_5876181

locals.md

Populația – 34.018 locuitori, prețul pentru un metru pătrat – de la 450 de euro, chiria apartamentul – de la 100 de euro pe lună.

Orhei se află la numai 50 km distanță de Chișinău. În dezvoltarea infrastructurii Orheiul a depășit deja în multe momente Capitala. Orhei astăzi este un oraș de grădini publice confortabile, bulevarde și parcuri amenajate. Pe teritoriul Orheiului există singurul parc de odihnă de familie din țară „OrheiLand”.

Instituțiile de învățământ din Orhei sunt: Colegiul Pedagogic „V. Lupu”, Colegiul medical și școală profesională.

O fabrică de cabluri, fabrica de conserve Orhei-Vit, o companie de prelucrare a metalelor, o industrie de panificație, vinăria Chateau Vartely și alte întreprinderi mijlocii și mici activează în Orhei.

Mândria principală a Primăriei Orhei este repararea drumurilor, a noilor sisteme urbane de iluminat stradal, a stadioanelor și a locurilor de joacă, a curților renovate și a transportului public gratuit cu Wi-Fi.

În Orhei salariul mediu este de 4.000 de lei, iar noul echipament special spală străzile din Orhei cu șampon.

În oraș există magazine sociale și o farmacie socială, unde pensionarii au posibilitatea de a cumpăra alimente și gustări la un preț cu 20-30% mai mic decât media pieței. Există și alte programe sociale destinate să ajute pensionarii.

Orașul oferă rezidenților locuințe sociale. Tinerii profesioniști și angajații de stat devin proprietari de apartamente pentru numai 500 de lei pe lună, pe care îi plătesc timp de 35 de ani. Fără dobânzi bancare.

Orhei este liderul concertelor de stradă, festivalurilor și târgurilor.

Aspecte negative: Deoarece cele mai apropiate universități se află în Chișinău, Orhei este un oraș al tinerilor profesioniști, familiilor și vârstnicilor. Există puține evenimente culturale alternative, nu există artă contemporană, galerii și expoziții de artă. Potrivit unor zvonuri, administrația orașului intenționează să construiască o universitate în Orhei, un campus modern pentru studenți, unde intenționează să invite profesori din universitățile europene și americane.

Preluat de la: diez.md