7-1.jpg
Zece activități practice comunitare au fost desfășurate de grupurile de tineri constituite în cadrul proiectului „REACH OUT – dezvoltarea cetățeniei active în rândul tinerilor la nivel local”, implementat de Centrul pentru Dezvoltare Educațională și Comunitară (CDEC). Activitățile au fost organizate în cinci raioane din sudul țării (Leova, Cantemir, Cahul, Comrat și Ștefan-Vodă), iar printre ele se regăsesc vopsirea marcajelor rutiere, organizarea unei expoziții de fotografii cu implicarea tinerilor cu dizabilități, o campanie de promovare a lecturii, inițiativă de încurajare a tinerilor să viziteze muzeele din țară, lansarea clubului jocurilor de societate etc.

 

După ce au identificat unele probleme ale semenilor, 30 de tineri/tinere instruiți/instruite în domeniul activismului civic, s-au implicat în organizarea diverselor activități comunitare. Grupul de tineri creat în raionul Ștefan-Vodă a organizat o campanie de sensibilizare cu privire la importanța menținerii curățeniei și strângerea deșeurilor după fiecare dintre noi. Ulterior, ei au pregătit un eveniment de distracții pentru copiii și adolescenții din cadrul Centrului pentru copii în situații de risc din or. Ștefan Vodă.

<!–

–> <!–

–>

Tinerii din Cantemir au organizat o expoziție de fotografii, protagoniști fiind tinerii cu anumite tipuri de dizabilități și istoriile acestora, menită să sensibilizeze cetățenii raionului despre importanța incluziunii persoanelor cu dizabilități din zonele rurale. La cea de a doua activitate au organizat o victorină literară și o campanie de promovare a lecturii prin care au încurajat cititul în rândul tinerilor din raionul Cantemir.

Tinerii din Cahul au desfășurat activități educative și sportive în sate, menite să încurajeze implicarea tinerilor în dezvoltarea comunității rurale. Pentru o altă activitate, tinerii din Cahul s-au echipat cu perii și vopsea și au vopsit trecerea pietonală și marcajul rutier din satul Văleni, raionul Cahul, care abia se vedea.

La rândul lor, tinerii din Leova au lansat Clubul jocurilor de societate pentru toți tinerii din raionul Leova, susținând că în era tehnologiei informaționale, jocurile de societate vesele și interactive pot deveni rapid o modalitate de a învăța lucruri noi și de a te conecta emoțional cu ceilalți. Ulterior, ei/ele au organizat pentru alți semeni un seminar susținut de Secția Situaţii Excepţionale, prin care s-au familiarizat cu tehnici de oferire a primului ajutor (în diferite situații ca cutremur, incendiu, accident) și au explorat tehnica de intervenție, astfel pregătindu-se pentru oferirea ajutorului la necesitate comunității lor.

Grupul de tineri creat în Comrat au identificat o metodă de atragere a vizitatorilor în muzeul orașului și au încurajat dezvoltarea culturală a tinerilor prin vizitarea muzeelor, făcând selfie-uri în incinta muzeului, pe care le-au postat pe rețelele de socializare cu textul #selfielamuzeu. Ulterior, ei/ele au organizat o campanie de informare despre existența Consiliului raional al elevilor și au promovat programul de activități al acestuia în rândul locuitorilor raionului, pentru a îndemna tinerii să fie activi în cadrul Centrului.

Scopul activităților practice comunitare urmărește să sporească nivelul de participare al tinerilor în comunitățile locale, prin încurajarea implicării în activități realiste și dezvoltarea abilităților de activiști civici în localitățile lor.

Activitățile practice comunitare sunt organizate în cadrul proiectului „REACH OUT – dezvoltarea cetățeniei active în rândul tinerilor la nivel local”, implementat de Centrul pentru Dezvoltare Educațională și Comunitară (CDEC) în cadrul Programului de Granturi 2021 pentru organizațiile de tineret al Ministerului Educației și Cercetării (MEC).

Preluat de la: diez.md