potw1911a.jpg
Acest punct de lumină este, de fapt, o galaxie uriașă eliptică cu un număr incredibil de 200 de miliarde de stele. Spre deosebire de galaxiile care au o structură bine definită și au brațe aranjate în spirale pitorești, galaxiile eliptice par destul de netede și lipsite de formă tradițională. 

Galaxia Messier 49 (M49) a fost descoperită de astronomul francez Charles Messier în 1771. La o distanță de 56 milioane de ani-lumină și măsoară 157 000 de ani-lumină.

M49 este prima galaxie descoperită din Roiul galactic Virgo (Fecioara), fiind mai luminoasă decât orice altă galaxie la aceeași distanță sau mai aproape.

potw1911a

Galaxiile eliptice tind să conțină o porțiune mai mare de stele mai vechi decât galaxiile spiralizate și, de asemenea, lipsesc stelele tinere, albastre. Messier 49 în sine este foarte galben, ceea ce indică faptul că stelele din interiorul lui sunt mai în vârstă și mai călduroase decât Soarele. De fapt, ultimul episod major de formare a stelelor din galaxie a fost de aproximativ șase miliarde de ani în urmă – înainte de a se naște Soarele. În medie, aceste clustere au o vechime de 10 miliarde de ani. Messier 49 este, de asemenea, cunoscut pentru faptul că găzduiește o gaură neagră supermassivă în centrul său, cu o masă de peste 500 de milioane de Soare, identificabilă de razele X care se revarsă din inima galaxiei. (Deoarece imaginea Hubble include observații optice și infraroșii, aceste raze X nu sunt vizibile aici).

Mai multe detalii vedeți aici. 

Preluat de la: diez.md