5f372a5de89ebf001f044fb0.jpg
Spre deosebire de fulgerele obișnuite care apar frecvent pe cer în timpul furtunilor, cele „sprite” sunt un tip de fulgere care au o încărcătură de sute sau chiar de mii de ori mai mare decât a celor obișnuite și apar pe cer ca licăriri luminoase roșiatice-portocalii. Un astfel de fenomen care a luat forma unei „meduze cu tentacule electrice” a fost surprins de un fotograf din Texas, pasionat de astronomie.

Spritele durează doar câteva milisecunde și din cauza faptului că se formează la o distanță atât de mare și durează doar atât de puțin, sunt foarte greu de fotografiat.

Stephen Hummel însă, astronom la Observatorul McDonald din Texas, a surprins o imagine spectaculoasă cu „fulgere Sprite”, transmite el pe Twitter.

„Fulgerele sprite apar de obicei ca fiind structuri foarte sumbre, slabe și cenușii. Trebuie să le cauți pentru a le observa și, de cele mai multe ori, nu sunt sigur că am văzut unul până când nu verific imaginea camerei pentru a confirma”, a declarat Hummel pentru Business Insider.

businessinsider.com

Paul M Smith, twitter

De asemenea, unele fulgere, precum cele fotografiate de Hummel, au formă de meduză. Altele sunt doar coloane verticale de lumină roșie. „Cu cât furtuna este mai puternică, cu atât este mai probabil să se producă un sprit”, a spus Hummel, transmite Digi24.

„Fulgerele sprite” pot fi observate din spațiu. Astronauții le privesc uneori din Stația Spațială Internațională.

nasa.gov

Preluat de la: diez.md