În ultimii ani, turismul intern se dezvoltă tot mai mult, majoritatea oamenilor alegând să descopere Moldova în timpul liber. Dacă și voi sunteți dornici de noi experiențe, dacă v-ați plictisit de rutina zilnică și vreți să călătoriți prin țară, acest articol vă va fi cu adevărat util, pentru că am adunat împreună cinci obiective turistice pe care le puteți vizita în raionul Căușeni.
Drept sursă de inspirație pentru acest material a servit articolul publicat de colegele noastre pe varianta rusă a site-ului de știri diez.md.
Gogu Winery este o afacere de familie care aparține soților Ilie și Svetlana Gogu. Crama cuprinde circa 10 hectare de viță-de-vie amplasate în regiunea cu Indicație Geografică Protejată „Ștefan Vodă” și o mică unitate de procesare și păstrare a vinului.
Primele vinuri produse la nivel avansat au apărut pe rafturi în 2014. Ulterior, acestea au fost premiate cu medalii de aur și argint în cadrul diferitelor competiții internaționale.
Locație: strada Păcii 87, orașul Căușeni
Din Chișinău până la destinație sunt aproximativ 73 de kilometri.
Inscripția „Hollywood” poate fi observată nu doar în Los Angeles, dar și în sudul Republicii Moldova. Aceasta a fost ideea lui Anatol Țăbârnă, care deși nu a fost niciodată peste ocean, și-a dorit să aducă „Hollywoodul” acasă.
Pentru confecționarea literelor a fost nevoie de aproximativ patru tone de metal, circa șapte zile de muncă în echipă și aproximativ 40 000 de lei.
Locație: satul Coșcalia
Din Chișinău până la destinație sunt aproximativ 62 de kilometri.
Mănăstirea de călugări „Noul Neamț” include patru biserici: „Sfânta Înălțare”, „Adormirea Maicii Domnului”, „Sfântul Nicolae” și „Sfânta Cruce”. Pe teritoriul acesteia există un muzeu bisericesc, o tipografie, un atelier de pictură de icoane, precum și o bibliotecă.
Perla mănăstirii este o clopotniță maiestuoasă, al cărei cel mai mare clopot cântărește 8,5 tone. Aceasta este formată din cinci nivele și are o înălțime de 69 de metri.
Locație: satul Chițcani, raionul Căușeni
Din Chișinău până la destinație sunt aproximativ 75 de kilometri.
Casa-muzeu „Alexie Mateevici” din Zaim a fost inaugurată în 1988, în luna când preotul-poet ar fi împlinit 100 de ani de la naștere. Inițiativa de a deschide muzeul a venit din partea profesorului de limba română, actualul director al muzeului, scriitorul Ion Găină.
Actuala casă-muzeu a adăpostit familia Mateevici între anii 1893 și 1907, iar autorul imnului Republicii Moldova a locuit aici în perioada 1893-1897.
Locație: strada Pietre vechi 2, satul Zaim
Din Chișinău până la destinație sunt aproximativ 74 de kilometri.
Casa-muzeu „Alexei Mateevici” din Căinari a fost înființată pe 16 martie 1968 de către profesorul de limbă și literatură română la școala medie din oraș, Petru Râmbu.
Fondul patrimoniului muzeal însumează peste 1 000 de exponate, printre care se regăsesc și următoarele: mobilier, cărți vechi, fotografii, monede și medalii, sculpturi, picturi, obiecte etnografice, inclusiv trei cănițe ale familiei Mateevici.
Locație: strada Alexei Mateevici 28, orașul Căinari
Din Chișinău până la destinație sunt aproximativ 50 de kilometri.
„Sălcuța” este o afacere de vinificație de familie înființată în anul 1995, situată în partea de sud-est a Republicii Moldova, numită și „inima vinurilor moldovenești”. Crama include o suprafață de peste 400 de hectare de viță-de-vie.
Portofoliul de produse al acesteia este extins și cuprinde inclusiv vinuri cu soiuri individuale, vinuri maturate și cupaje unice de vin din soiurile selectate de vinificatorii cramei.
Locație: strada Basarabia 1, satul Sălcuța
Din Chișinău până la destinație sunt aproximativ 70 de kilometri.
Biserica „Adormirea Maicii Domnului” este parte a Muzeului Național de Artă al Moldovei. Aceasta datează din secolul al XVIII-lea și este considerată un monument istoric unic în Republica Moldova. Pereții săi interiori sunt acoperiți de fresce pictate de artiști valahi în anul 1763.
Lăcașul sfânt este semiîngropat. Se zice că tătarii au admis construcția unei biserici creștine cu condiția ca ea să nu depășească în înălțime un ostaș pe cal.
Locație: orașul Căușeni
Din Chișinău până la destinație sunt aproximativ 73 de kilometri.
#1. În apropierea satului Chircăiești din raionul Căușeni se regăsește ramificația „de sus” a monumentului istoric „Valul lui Traian”.
#2. Unul dintre cele mai misterioase și valoroase obiective turistice din Căușeni se consideră Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”.
#3. Între satele Talmaza și Copanca se află o albie veche a Nistrului, numită și Nistrul Mort sau Nistrul Orb. Se povestește că în iarna anului 1838 a avut loc un cutremur puternic în Carpați, iar ca urmare a deplasării plăcilor, râul Nistru și-a schimbat cursul.
#4. În raionul Căușeni se află și rezervația peisagistică „Grădina Turcească”, situată între satele Leuntea și Copanca. Aceasta este amplasată la altitudinea de circa trei-șase metri deasupra nivelului mării, iar o suprafață semnificativă a sa este ocupată de albia veche a fluviului Nistru.
#5. În anii 1806-1812, orașul Căușeni a fost capitala Bugeacului.
Preluat de la: diez.md