tudor1-1.jpg

Nu obosim niciodată să demonstrăm că țara noastră este frumoasă, iar fiecare colț al ei este unic. De aceea, continuăm să vă povestim despre obiectivele turistice care pot fi găsite în raioanele Moldovei. Astăzi vorbim despre Călărași.

Drept sursă de inspirație pentru acest material a servit articolul publicat de colegele noastre pe varianta rusă a site-ului de știri diez.md.

Crama „Tudor” se află la marginea pădurii, chiar lângă podgorii – un refugiu perfect pentru musafiri și turiști.

Atmosfera rustică de aici e întregită de câteva căsuțe de lemn împodobite cu covoare și prosoape tradiționale originale. Acestea au un cuptor pentru sarmale și plăcinte și o pivniță pentru vinuri.

Locație: satul Sadova
Din Chișinău până la destinație sunt aproximativ 50 de kilometri.

Pensiunea „Casa Mierii” se află în imediata apropiere a Mănăstirii Răciula și oferă oaspeților săi posibilitatea de a vedea o mică familie de albine prin peretele de sticlă al unui stup.

Totodată, vizitatorii prisăcii au ocazia să urmărească procesul de colectare a mierii, să descopere multiplele modalități de utilizare a acesteia, să o deguste, dar și să o procure.

Locație: satul Răciula
Din Chișinău până la destinație sunt aproximativ 63 de kilometri.

Muzeul „Casa Părintească” este un muzeu al vieții rurale. Aici a fost recreată atmosfera vieții cotidiene moldovenești tipice și a meșteșugurilor.

În zilele de sărbătoare la muzeu se organizează spectacole folclorice și se servesc bucate tradiționale moldovenești. Periodic, se organizează și excursii cu trăsurile.

Locație: satul Palanca
Din Chișinău până la destinație sunt aproximativ 75 de kilometri.

Numită inițial „Frumușica”, după numele poienei în care a fost zidită, Mănăstirea „Frumoasa” a fost întemeiată ca mănăstire de călugări în toamna anului 1804.

În mănăstire se păstrează icoana Maicii Domnului din catapeteasma primei bisericuțe din lemn, o părticică din lemnul Sfintei Cruci, precum și părticele din moaștele a 37 de sfinți.

Locație: satul Frumoasa
Din Chișinău până la destinație sunt aproximativ 63 de kilometri.

Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” este o mănăstire de călugări întemeiată în anul 1730 și situată pe valea râului Ichel.

În lăcaș se regăsește icoana Maicii Domnului cu Pruncul din „Hârbovăț”, care datează de la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Icoana este singura relicvă recunoscută ca prototip pentru reprezentarea Maicii Domnului cu Pruncul, din lungul șir de reprezentări cunoscute în pravoslavia rusă.

Locație: satul Hârbovăț
Din Chișinău până la destinație sunt aproximativ 67 de kilometri.

Mănăstirea cu hramul „Înălțarea Domnului” este un complex monahal întemeiat în anul 1740 în preajma unui izvor din codru cu proprietăți tămăduitoare.

În 1837, mănăstirea deținea șase Evanghelii în limba slavă cu ferecătură de argint și două Evanghelii în limba română cu ferecătură de metal. Acum, acestea nu se mai află în posesia lăcașului sfânt.

Locație: satul Hârjauca
Din Chișinău până la destinație sunt aproximativ 72 de kilometri.

Mănăstirea „Maicii Domnului” este o mănăstire de maici fondată la sfârșitul secolului al XVIII-lea.

În lăcaș sunt păstrate părticele din moaștele a 55 de sfinți, icoana cu părticica moaștelor Sfântului Mare Mucenic Eustafie și un epitaf vechi, reîntors mănăstirii la redeschidere de către arhimandritul Iosif Gargalâc.

Locație: satul Răciula
Din Chișinău până la destinație sunt aproximativ 62 de kilometri.

#1. Denumirea „Călărași” provine de la cuvântul „călăraș”, care înseamnă „călăreț”, „cavalerist”. Legenda acestui nume datează din timpul domniei lui Ștefan cel Mare. Se spune că acesta ar fi ordonat ca un detașament de cavaleri să stea de pază în acest loc în timpul războiului cu turcii.

#2. Până în 1940 în oraș a funcționat o sinagogă construită la mijlocul secolului al XIX-lea.

#3. În satul Păulești se află conacul lui Dinu Ruso, membru al Consiliului Suprem al Basarabiei, unchiul clasicului literaturii moldovenești Alecu Russo, unde a venit în timpul exilului său Aleksandr Sergheevici Pușkin.

#4. În 1923 în satul Meleșeni s-a născut artistul plastic Mihail Petric. Lucrările sale au devenit de mult timp ontologice și practic nu există nicio enciclopedie de artă din care să lipsească creațiile pictorului.

#5. Vinăria „Călărași Divin” este una dintre cele mai vechi din Republica Moldova, fondată în 1896 de către antreprenorul și omul de știință georgian David Sarajishvili. În pivnițele întreprinderii sunt depozitate aproximativ 100 000 de dal de vin distilate cu vârsta cuprinsă între un an și 50 de ani.

Aici puteți găsi articolul în limba rusă.

Preluat de la: diez.md