„Denim day” (Ziua blugilor), marcată anual ultima zi de miercuri a lunii aprilie, este ziua când oamenii sunt încurajați să poarte blugi ca formă vizibilă de susținere a victimelor violului și manifestare împotriva stereotipurilor care promovează cultura violului.
Istoria Denim Day își are rădăcinile în 1992, în urma unui abuz sexual. Acum trei decenii în urmă, în Italia a fost violată o fată de 18 ani de către instructorul de șofaj. Instructorul a dus-o pe un drum izolat, a scos-o din mașină, ia scos un picior din blugii pe care îi purta și a violat-o. Peste ceva timp, bărbatul a fost scutit de pedeapsă penală. femeile din parlamentul italian au venit la serviciu purtând blugi, contrar protocolului vestimentar, în semn de solidaritate cu victima.
În urma acelui viol, s-a pornit o cauză penală pe acest caz, instructorul a fost condamnat pentru viol şi pedepsit prin privaţiune de libertate. Dar a atacat sentinţa şi cazul a făcut tot parcursul până la Curtea Supremă de Justiţie a Italiei. În 1992, un judecător al Curții Supreme de Justiție a Italiei decide să anuleze condamnarea argumentând că, din motiv ce victima purta blugi strâmți, aceasta ar fi trebuit să-l ajute pe violator să-i scoată blugii. În opinia judecătorului, acest fapt ar fi însemnat, consimțământul victimei.
În fiecare an în ultima zi de miercuri a lunii aprilie, oamenii din diferite colțuri ale lumii poartă blugi ca simbol de protest împotriva atitudinilor eronate față de infracțiunile sexuale.
În Moldova se desfășoară pentru prima oară această campanie și este lansată de Centrul Național „La strada”. Genericul campanie este „NU există scuze pentru viol”.
25.04.2018 – Ziua Denim (International) În Italia, în anii 1990, o tânăra de 18 ani a fost violată de către instructorul de conducere de 45 de ani. După condamnarea sa, el a apelat la Curtea Supremă Italiană. Curtea Supremă a constatat că, pentru că victima "la- ajutat" pe agresorul ei să-și scoată blugii "foarte strânși", nu mai era viol și consens. Femeile parlamentului italian au erupt cu un protest fără precedent într-o chestiune de ore și au purtat blugi să lucreze. Încurajate, asamblarea din California a urmat exemplul și Denim Day sa născut în Los Angeles în 1999. Ziua Denimului este o zi internațională de conștientizare și protest pentru a opri ciclul și cultura victimei care dă vina pentru asaltul sexual. Violul se poate întâmpla fiecărei persoane, de orice identitate de gen, de orice sex, de orice rasă. Vă rugăm să vă alăturați campaniei noastre de social media și să purtați denim miercuri, 25 aprilie 2018, la muncă, la școală sau oriunde ați merge. Includeți orice informații suplimentare și hashtagurile: #DenimDayMD #AskMeWhyImWearingJeans *********************************************************************** 25.04.2018 – Международный день джинс «Сделайте социальное заявление в своем заявлении о моде, носите джинсы с определенной целью». В Италии в 1990-х годах 18-летняя девушка была изнасилована ее 45-летним инструктором по вождению. После его осуждения он полностью обжаловал свое дело в Верховном суде Италии. Верховный суд отметил, что, поскольку жертва «помогла» своему нападающему снять с нее «очень тугие» джинсы, это уже не было изнасилованием и недоразумением. Женщины из итальянского парламента возразили беспрецедентным протестом в течение нескольких часов и надевали джинсы на работу. Воодушевленные, группа в Калифорнии последовала примеру, и День джинсов родился в Лос-Анджелесе в 1999 году. День джинсов – это международный день осознания и протеста, чтобы остан
A post shared by Hannah Elizabeth (@h.graunke) on Apr 25, 2018 at 7:08am PDT
Preluat de la: diez.md