ipiccy_image-9.jpg
Sărbătorile sunt speciale și simțite cu adevărat atunci când și decorul este ales pe măsură. Odată ce am intrat în febra pregătirilor pentru sărbători, localnicii din Cărpineni au ținut mai întâi de toate să creeze atmosfera de poveste.

Pomul tradițional din centrul satului este punctul principal pe umerii căruia se ține și atmosfera de sărbătoare, dar și zona principală pentru fotografii de familie. Deci, odată ce s-a purces la muncă, sătenii s-au echipat cu multă voie bună și ardoare de a împodobi cel mai frumos pom, căci dacă nu știați, între localități mereu a fost o competiție în ceea ce privește decorarea.

Mai întâi, a fost amplasată steluța de care, ulterior, au fost atârnate niște luminițe și niște fulgi artificiali care uite că au fost momeală pentru fulgii adevărați, după care o mulțime de fundițe, clopoței și globulețe mici și multicolore.

Pomul este gata, dar cum rămâne cu căsuțele din sat? Localnicii, evident, nu pot admite ca dragele lor case să nu sclipească și ele în liniștea sfâșietoare a serii, așa că, după ce ulița principală a satului luminează și sclipește mai tare decât blândul soare, ce de la o vreme s-a supărat pe noi și se ascunde printre nori, s-a purces la ornamentarea bătrânelor case care nu sunt obișnuite cu cercei lungi din luminițe și alte accesorii pompoase, dar necesare pentru crearea unei povești de iarnă.

După câteva ore de muncă, și pe celelalte ulițe ale satului Cărpineni a început sărbătoarea. Localnicii radiază și ei de bucurie și mai trag cu câte un ochi la vecin să vadă dacă nu cumva el are o casă mai ruptă de pe coperțile poveștilor decât a sa, căci, ce să vezi, în perioada asta și între vecini se duce o luptă acerbă în ceea ce privește recuzita de sărbătoare.

Autoare: Colța Teoctista

Preluat de la: diez.md