main.jpg
Pe parcursul a 48 de ore, mai mulți jurnaliști au avut posibilitatea să exploreze și să descopere locurile frumoase ale Moldovei în cadrul evenimentului #RedescoperaAventura. În prima zi a traseului, s-au alergat circa 12 kilometri, s-a vâslit o distanță similară pe apele Nistrului în caiace, iar în cea de-a două zi, s-a explorat zona de sud a Moldovei cu bicicletele, parcurgându-se o distanță de peste 40 de kilometri însoțiți de priveliști și locuri minunate.

Itinerarul a început de la vinăria „Leuntea-Vin” și s-a finalizat în satul Ermoclia din raionul Ștefan Vodă, la casa mătușii Parascovia, care menține tradiția moștenită de familia sa prin țesutul covorașelor țărănești de mai bine de 50 de ani.

Ce trebuie să cunoască o persoană (ne)pregătită înaintea traseului de ciclism

Asigurați-vă că aveți echipamentul necesar, nu neglijați acest aspect. Prin fraza „echipament necesar” subînțelegem – cremă de soare, chipiu și apă –, fiindcă în aceste zile toride soarele nu cruță pe nimeni.

Traseul începe de la vinăria „Leontea-Vin”, unde veți avea parte de excursii în beciurile subterane, o să simțiți atmosfera și istoria bogată a locului.

Această vinărie reprezintă o valoare istorică în regiunea de sud-est a Moldovei. Fiind una dintre cele mai vechi crame de pe teritoriul Basarabiei din 1817, a dat start industriei vinicole în această regiune, introducând în domeniu știința și tehnologia de producere din Europa și a fost recunoscută la nivel internațional.

În timp ce veți înainta pe ruta turistică de ciclism, dezvoltată de VeloPoint, în față se vor deschide niște priveliști de-a dreptul uimitoare. Oriunde ați privi, vă este asigurată o panoramă pitorească.

De asemenea, acest traseu vă oferă posibilitatea să cunoașteți oameni interesanți, care ies în evidență prin activitatea lor. De exemplu, în satul Popeasca din raionul Ștefan Vodă l-am întâlnit pe Anton Port, care este inventator, profesor de matematică și chiar meșter popular. El a realizat o oglindă parabolică de doi metri. Oglinda este calculată din timp astfel încât razele să cadă direct pe centru. Temperatura ajunge până la 1 500 °C. Astfel, apa din ceaun începe să fiarbă. Anatol Port mai este și autorul câtorva invenții tehnice care produc energie eoliană. Cu ajutorul unei mori de vânt care este montată lângă casa acestuia, el pune în funcțiune mai multe motoare electrice. Totodată, el susține că face economie la consumul de lumină.

Traseul a culminat cu vizită la mătușa Parascovia Cotoman din satul Ermoclia, raionul Ștefan Vodă. Ea se numără printre puținele femei din țară care continuă tradiția moștenită în familie. De aproape 50 de ani, lucrează la un război de țesut rămas de la bunica sa. Femeia țese covorașe țărănești după o tehnologie veche pe care a învățat-o în familie.

Dacă vă doriți un asemenea covoraș, puteți comanda unul personalizat AICI.

Acest traseu este unul de-a dreptul memorabil, plin de emoții și satisfacție interioară, iar toate acestea se datorează oamenilor minunați pe care îi veți întâlni și, desigur, locurilor frumoase ce vor trezi dorința fiecăruia de a redescoperi Moldova.

Preluat de la: diez.md