australiacollage.jpg
Margareta Oprea este o tânără din Moldova care recent s-a mutat în Melbourne, Australia. Fiind acolo a înțeles că acest continent nu este atât de cunoscut în Moldova, de aceea Margareta își va împărrăși experiențele de pe Noul Continent într-o serie de articole pe #diez.

După o serie de sortări și resortări ale lucrurilor care în final să nimerească în valiza noastră de călătorie, ne-am văzut în sfârșit ajunși în aeroportul din München de unde aventura noastră australiană își ia începutul.

IMG_2226

Australia la prima vedere

Chiar din primele momente petrecute pe noul continent, mi-am dat seama că cele câteva zeci de mii de kilometri distanță își au importanța lor – Australia are o cu totul altă înfățișare și un alt suflu decât Europa. Mai tânără, mai puțin încărcată de prob-leme politice, mai detașată și în același rând mai sălbatică prin peisajele sale naturale, Australia se înfățișează ca o țară ispititoare pentru cei setoși de aventură sau cei în căutare unui loc sigur de trai.

Primele surprize avute aici au fost legate de vreme. Trăind în Melbourne, care se află în sud-estul continentului, n-am avut parte încă de căldurile alea toride cu care majoritatea dintre noi asociază Australia. Clima e diferită de-a lungul continetului – mai caldă la nord, și mai rece la sud. Păzea când vin acele călduri însă, soarele aici este foarte puternic din cauza subțierii stratului de ozon deasupra Australiei, dar și din cauza unui nivel mai scăzut de poluare a aerului, ce permite pătrunderea mai multor raze ultraviolete.

Australia a dat Moldovei 12 puncte la Eurovision

O altă surpriză a fost legată de imaginea Moldovei în Australia. Trăind mai bine de cinci ani prin Europa, nu de puține ori mi s-antâmplat să văd dezorientare în ochii oamenilor când le ziceam de unde vin, pe când în Australia, am fost surprinsă câți de aici au auzit despre țara noastră! Se știe despre Moldova datorită navelor care iau pavilion moldovenesc și mare le este nedumerirea când aud că noi nici n-avem măcar port maritim! O altă mare parte ne cunosc de la concursul Eurovision – nu degeaba am primit acele 12 puncte de la ei anul ăsta. Bineînțeles că eu le completez cunoștințele cu istorii legate de tradițiile, vinurile și beciurile noastre unice.

IMG_2030

 

Despre vinurile din Australia

Despre vinuri au și australienii multe cu ce se lăuda. Făcând parte din Lumea Nouă, ei nu au o istorie atât de bogată precum avem noi, însă produc vinuri de înaltă calitate care se bucură de o reputație la scară mondială. Fiind o mare pasionată de vin însămi, am mers într-o excursie vinicola în Yarra Valley, una dintre cele mai importante zone din industria vinului australian, să văd cum se diferențiază vinăriile australiene de cele moldovenești. Nu m-a servit nimeni cu plăcinte evident, și nici în beciuri n-am intrat nicăieri, pentru că la ei nu se practică astfel de turism ca-n Moldova. Cu toate acestea, vinăriile sunt pline de lume, mai ales în weekend, vin fie cu familia, prietenii sau în grup organizat cu autobuze și ghiduri precum am mers eu.

Vizita se rezumă la o plimbare de-a lungul podgoriilor, degustare de vinuri și masă, dacă vînăria mai are și un restaurant, ce se întâmplă foarte des. Ce este specific vînăriilor de aici, numite „Boutique wineries”, este versatilitatea lor – au o echipă mică de oameni, de obicei familie, care cresc strugurii, îi recoltează, produc vinul, tot ei se ocupă și de vânzarea lui și pe lângă astea mai au și-un local în vînărie unde găzduiesc evenimente gen nunți și alte ceremonii.  Desigur, există și vinării mai mari, însă cele mai frecvente sunt micro-vinăriile.

IMG_2288

Podgoriile sunt doar una dintre multiplele destinații pe care Australia le oferă. Cei iubitori de aventură pot alege dintr-o gamă foarte largă de peisaje naturale, plaje extinse, munți accesibili, lacuri, cascade, rezervații și multe alte tezaure naturale. Nici cei care preferă spațiul urban nu-s lipsiți de alegere, orașele mari sunt foarte vibrante, cosmopolite și variate în stilul cafenelelor și gastronomia restaurantelor. O altă curiozitate este masa în oraș, nicăieri nu se lasă bacșiș, deoarece chelnerii aici primesc un salariu suficient și în unele restaurante poți merge chiar cu băutură proprie, trebuie doar să achiți o taxă pentru deschiderea sticlei și folosirea paharelor.

Îndepărtată și provocatoare, Australia își dovedește măreția și magia ei odată ce ajungi pe tărâmul ei și-o explorezi, iar pentru asta vă recomand să acordați cel puțin câteva săptămâni ca să reușiți să-i aflați cât de cât gustul.

IMG_2106

Text și foto de Margareta Oprea

Preluat de la: diez.md