iPiccy-collage-19.jpg
E știut faptul că arta de a desena poate fi însușită de fiecare. Exersând mult, mai devreme sau mai târziu, vei putea obține un rezultat bun. Dacă tot avem mai mult timp și stăm acasă, e momentul să ne redescoperim în fiecare zi. Așadar, încearcă să descoperi pictorul din tine. În acest sens, echipa #diez împreună cu tânăra pictoriță Andreea Diaconu ți-au pregătit o listă de sfaturi utile pentru a te încuraja să iei o foaie și să creezi ceva frumos.

Recunoaște, măcar odată ai încercat să desenezi ceva și fie o linie nu atât de dreaptă, o culoare aleasă greșit sau o pată de acuarelă te-au oprit din drum și te-au descurajat să continui. În acest material venim cu sugestii utile și care te vor motiva să nu te oprești din acest drum și cum să excelezi în arta desenului. Andreea Diaconu este o pictoriță încăpătoare care demonstrează că arta și științele exacte se combină perfect. Tânăra este studentă la facultatea de stomatologie, iar în timpul liber își descoperă latura artistică.

Ca rezultat al discuției cu Andreea despre desene, v-am pregătit o listă de sfaturi utile.

#1. Există foarte multe tehnici și tipuri de desen: portrete, natură vie, natură moartă, încearcă-le pe toate și vezi care îți iese cel mai bine, astfel îți vei contura propria tehnică, care știi că mereu, sau de cele mai multe ori, îți va reuși.

#2. Poți desena cu creioane colorate, creioane simple, acuarelă sau altele. Din nou, e necesar să le încerci pe toate pentru a vedea cu ce îți iese cel mai bine să desenezi. După părerea Andreei, cel mai comod e să desenezi cu creioanele, în special pentru începători.

#3. Să nu crezi că e chiar atât de simplu și cu creioanele, fiecare tip de creion necesită tehnica lui aparte. Există creioane pe bază de apă, care pot fi utilizate atât uscate, cât umede, prezentând aceeași eficiență. Ele sunt folosite adesea pentru baza desenului. Creioanele pe bază de ulei se pot folosi pentru îmbinarea culorilor sau pentru modificarea nuanței prin folosirea solvenților. Creioanele pe bază de ceară se utilizează pentru o cromatică ce se așează pe foaie într-un mod plăcut, cremos și fluid. Acestea sunt tipurile de bază ale creioanelor.

#4. Dacă vrei să obții o culoare mai intensă, optează pentru un creion simplu B, dar dacă vrei un contur mai sigur, dar cu o culoare mai deschisă, optează pentru un creion simplu cu indicele H.

#5. Graba strică treaba, arta frumosului necesită timp și multă răbdare. „Pot lucra la un portret și șapte sau opt ore până sunt sigură că a ieșit cum trebuie. Nici nu observ cum trece timpul, dar întreg procesul mă relaxează”, menționează Andreea.

#6. Desenează atunci când îți vine inspirația și ai dispoziție creatoare. Nu te impune să desenezi ceva când nu vrei; nu va ieși foarte bine și nu vei primi plăcere sufletească de la procesul creației. „Inspirația poate veni și la două noaptea și e ceva normal”, povestește tânăra.

#7. Cel mai simplu e să începi un portret cu o schiță aproximativă. „Dacă vorbim de un portret, inițial îmi place să desenez ochii și apoi restul”, adaugă tânăra.

#8. Dacă desenezi un peisaj sau un tip de natură, mai întâi ar fi preferabil să desenezi elementul central, iar abia apoi detaliile.

#9. Dacă alegi să desenezi cu culori umede – acuarele, vopsele acrilice sau oricare altele –, trebuie să știi că e necesar să ai alt tip de hârtie sau chiar pânză.

#10. Andreea recomandă în primul rând să încerci toate stilurile de desen până îl vei găsi pe al tău. De asemenea, când ești abia la început, tânăra îți sugerează să desenezi după un anumit model, chiar și după un alt desen până te vei obișnui. „Apoi, când deja vei ști cum lucrează arta asta, poți combina tehnicile și să-ți creezi tehnica ta aparte, care îți va aduce plăcere.”

#11. Andreea susține faptul că arta de a desena nu e neapărat un talent înnăscut, ci e mai mult un „antrenament” unde creativitatea și răbdarea sunt noțiuni cheie.

Faptul că e studentă la stomatologie o inspiră și mai mult, astfel în portofoliul tinerei se regăsesc, în mod firesc, și desene cu… dinți.

Care dintre sfaturile de mai sus le cunoșteai deja?

Autoare: Nicoleta Lisevici 

Preluat de la: diez.md